№ 2 ( 20 ) 2015

Minä – Я

Minä – Я

Vuosittain 8. maaliskuuta vietettävän kansalinvälisen naistenpäivän kunniaksi Kuopion Zontakerho II valitsee kaksi Vuoden naista – yhden kantaväestön ja yhden maahanmuuttajien keskuudesta. Tunnustukset myönnetään "Minna Canthin hengessä vahvoille naisille, jotka omalla panoksellaan jatkavat Minnan työtä". Aiemminhan Savon venäjänkielisistä asukkaista tämän tunnustuksen on saanut v. 2013 venäläislähtöinen Olga Kärppä, Kuopion kaupungin palveluneuvoja, ja tänä vuonna pianisti Irina Zaharenkova Virosta.

Hän toimii opettajana Savonia-ammattikorkeakoulussa. Irina on osallistunut useisiin kansainvälisiin pianokilpailuihin ja voittanutkin niitä. Merkittävimpinä saavutuksinaan hän itse pitää ensimäistä palkintoa Leipzigin Johann Sebastian Bach -kilpailussa vuonna 2006 ja osallistumista kansainväliseen Rubinstein-pianokilpailuun Israelissa, missä hän saavutti viidennen sijan. Kuvatessaan hänen esiintymistään XIII kansainvälisessä Tšaikovski-pianokilpailussa Moskovassa vuonna 2007, vakuutti lehdistö, että hän kirjaimellisesti hypnotisoi salin soitollaan "karismaattisesti ja varmasti… rutisteli salia kuin konvehtipaperia, halutessaan suoristi, halutessaan kiersi rullalle." Tänään esittelemme maailmanluokan pianisti Irina Zaharenkovan lukijoillemme.

Irina, kerro vähän itsestäsi. Kuinka kauan olet asunut Kuopiossa ja miten päädyit tänne?

Synnyin Venäjällä, Kaliningradissa, mutta 13-vuotiaana muutin vanhempieni kanssa Viroon. Kuopioon muutin vuonna 2002 yhdessä mieheni kanssa, hän pääsi töihin täkäläiseen sinfoniaorkesteriin. Hän on kontrabasisti. Olen harrastanut musiikkia nelivuotiaasta alkaen äidin aloitteesta. Hän itse halusi kovasti opetella soittamaan pianoa ja houkutteli minut mukaan. Nyt siitä on tullut minulle ammatti ja äiti soittaa harrastuspohjalta. Sitten valmistuin Tallinnan musiikkioppilaitoksesta, minkä jälkeen maisteriohjelmasta Viron musiikki- ja teatteriakatemiasta ja jatkoin opiskelua Sibelius-Akatemiassa täällä Suomessa. Nyt olen musiikin maisteri, toimin säestäjänä ja opetan opiskelijoita. Päätyöni lisäksi osallistun festivaaleille ja konsertoin Suomessa, Virossa ja muissa maissa. Mielestäni musiikkipedagogin on oltava esiintyvä muusikko.

Opetatko suomen kielellä?

Kyllä, opin suomea melko helposti ja nopeasti, koska se muistuttaa viroa. Vaikka äidinkieleni onkin venäjä, niin olen kuitenkin lapsesta saakka asunut Virossa. Siellä näytetään televisiossa myös suomenkielisiä ohjelmia, eli minulla oli mahdollisuus perehtyä kieleen.

Venäjällä, kuten lapsuutesi ajan Neuvosto-Virossakin, oli esimerkiksi musiikin, tanssin, yleissivistävä ja myös korkeakoulutason koulutus melko ankaraa ja tiukkaa. Entä miten Suomessa opetetaan musiikkia?

Opetusmetodeissa on todellakin valtava ero, kuin yöllä ja päivällä! "Neuvostojärjestelmässä" korkea taso saavutetaan ankaruudella, kurinalaisuudella ja korkeilla vaatimuksilla oppilasta kohtaan. Monet lapset eivät tätä kestä, mielenkiinto musiikkia kohtaan katoaa ja musiikkikoulun päättämisen jälkeen monet jättävät musiikin lopullisesti. Vaikka teen työtä aikuisten suomalaisten oppilaiden kanssa, niin tiedän, että suhtautuminen on täällä inhimillisempi. Opettajat pyrkivät säilyttämään lapsen halun harjoitella. Vaikkei hänestä tulisikaan suurta muusikkoa, niin hän voisi säilyttää rakkauden musiikkiin koko elämänsä ajan. Tällainen metodiikka ei mielestäni ole vähemmän tehokas, onhan Suomessakin paljon hyviä muusikkoja. Se, joka on oikeasti kiinnostunut musiikista ja jolla on lahjoja, harjoittelee itsekin, häntä ei tarvitse pakottaa. Ainut, mitä pidän virheellisenä suomalaisessa musiikin opetuksessa on se, että teorian opetus alkaa täällä paljon myöhemmin ja sitä on määrällisesti vähemmän.

Entä millaisesta musiikista pidät itse kaikkein eniten?

Barokkimusiikista, wieniläisklassikoista Bachista, Mozartista, Beethovenista, Chopinista ja Domenico Scarlattista.

Missä Mosaiikki Savon kuopiolaiset lukijat voivat nähdä sinun esiintyvän?

Konsertoimme usein Kuopion Musiikkikeskuksen Kamarimusiikkisalissa, mutta konsertteja ei ikävä kyllä mainosteta laajalti. Tietoa konserteista on Kuopion kamarimusiikkiseuran sivulla www.kukamus.fi/home, sekä Savon Sanomien menoinfossa osoitteessa http://savonsanomat.menoinfo.fi luokassa klassinen musiikki. Esimerkiksi 9.4. järjestettiin Iisalmessa Romantiikan roihua -niminen konsertti, jossa viulua soitti Sayaka Kinoshiro ja pianoa Irina Zaharenkova.

Teksti: Ilona Lipatova
Suomennos: Tiia Moilanen

Mikä on Zontakerho?

Haastattelussa mainitaan Kuopion Zontakerho II, mutta mikä on Zontakerho? Zontatoiminta on innostavaa vapaaehtoisuutta, palvelutoimintaa ja vaikuttamista naisten ja tyttöjen asemaan. Toiminnassa vapaaehtoisuudella ja yhdessä tekemisellä on suuri merkitys.

Zonta Internationalin tavoitteena on edistää ihmisoikeuksien toteutumista kaikkialla maailmassa parantamalla naisten juridista, poliittista, taloudellista, koulutuksellista, terveydellistä ja ammatillista asemaa. Vastuullinen toiminta yhteistyössä YK:n järjestöjen kanssa varmistaa palveluohjelmien avun perillemenon. Neuvottelevan jäsenen rooli Euroopan Neuvostossa takaa vaikutusmahdollisuuksia.

Lähde: www.zonta.fi.
Sivulta voit lukea lisää toiminnasta ja siitä, kuinka voit itse osallistua.
Venäjännös: Lidia Popova
Kuva: Pette Rissanen

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика