№ 2 ( 20 ) 2015

Maahanmuuttajat mediassa

maahanmuuttajat
Helmi Korhonen

Setlementti Puijola ry järjesti Suomen Opetus- ja kulttuuriministeriön, Ei rasismille -hankkeen ja Suomen Punaisen ristin avustuksella Maahanmuuttajat mediassa -seminaarin rasismin vastaisella viikolla 18.3.2015. Tilaisuudessa puhui Viikkosavon ja Kaupunkilehden päätoimittaja Aija Pirinen sekä Nuorten Palvelu ry:n nuorisoagentti Helmi Korhonen. Paikalla oli parisenkymmentä lukiolaista, joita kyseinen teema kiinnosti.

Tämä mediakasvatuspäivän tarkoituksena oli antaa parempi kuva median työstä ja siitä, miksi jonkun etninen tausta saatetaan nostaa uutisotsikoissa esille. Päätoimittaja Aija Pirinen korosti, että median toimintaa säätelee Suomen lainsäädäntö sekä Journalistin etiikka. Esim. rikoslaissa kielletään rangaistuksen uhalla kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Toimittajia ohjaa kuitenkin tarve saada myytyä lehtiä eteenpäin, jolloin uutisotsikoiden tulee herättää kiinnostusta ja vedota tunteisiin. Nykyisin uutiskilpailun kiristyessä medialla on entistä kovempi paine tuottaa juttuja, joista yleisö on valmis maksamaan.

Pirisen mukaan suomalainen media käsittelee maahanmuuttajakysymyksiä kuitenkin varsin hienotunteisesti. Esimerkiksi rikosuutisoinnissa suomalainen media pyrkii päinvastoin salaamaan henkilön etnisen taustan mahdollisimman pitkälle. Taustaa ei lähtökohtaisesti kerrota, ellei sillä ole oleellista merkitystä aiheen kannalta. Tähän ohjeistavat journalistin ohjeet (kohta 26): "Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava. Etnistä alkuperää, kansallisuutta, sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, vakaumusta tai näihin verrattavaa ominaisuutta ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti."

Aija Pirinen korosti myös sitä, että juttuja tehdään useimmin ihmisistä, jotka ovat kärkkäämpiä kertomaan omat mielipiteensä. Tällöin myös räikeämmät mielipiteet pääsevät uutisotsikoihin ja saavat näkyvyyttä. Jos esim. poliitikko nostaa jonkin kärkevän maahanamuuttoasian esiin, toki se nousee esiin myös mediassa. Mutta tällöin media raportoi vain mitä poliitikko on sanonut.

Helmi Korhonen muistutti omassa puheenvuorossaan jokaisen netinkäyttäjän vastuuta tuottamastaan sisällöstä, koska Internet itsessään tarkoittaa ainoastaan yhteen liitettyjä tietoverkkoja ja me käyttäjät luomme sille kaiken sisällön.

Teksti: Maria Lepistö
Kuvat: Terhi Kovanen
Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика