№ 10 ( 92 ) 2013



Verkkokauppa tai ostaminen Internetistä – kaupankäynnin tulevaisuutta

Evoluutio ja nopea informaatioteknologian kehitys ovat saaneet aikaan nopean elektronisen kaupankäynnin kehityksen. Yksi suosituimmista muodoista on online-yritystoimintaa on verkkokauppa. Vuonna 2012 mobiililaitteiden avulla maailmassa maksettiin ostoksia Internetissä noin 25 miljardin dollarin arvosta. Ostosten määrä, joita tehtiin Internetissä, kasvaa vuosittain keskimäärin 20 %. Täten verkkokauppa on epäilemättä lupaavaa kaupankäynnille.

Joulukuun alussa vuonna 2013 Jykes (Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö, Jykes Oy) piti tapahtuman, missä oli mahdollista saada ajankohtaista tietoa Internetissä käytävästä kaupasta. Tilaisuudessa puhuivat tämän alan asiantuntijat, jotka kertoivat Internet-kauppojen perustamisesta ja niiden käytöstä, tietoturva-asioista, maksukeinoista, tavaran toimittamisesta sekä paljon muusta.

Onlinen kautta myydään tuotteita, palveluita, juna-, lento- ja paikallisliikenteen lippuja jne. Tällä hetkellä Internetissä on valtava määrä tarjouksia, ja on erittäin helppo siirtyä yhdestä kaupasta toiseen, verrata, etsiä halvempia hintoja tai nopeampaa palvelua. Jos potentiaalinen ostaja ei löydä heti sopivaa tuotetta tai löydä siitä tarpeeksi tietoa, niin hän siirtyy helposti seuraavalle sivulle. Tämän vuoksi verkkoyrityksen tehtävänä on kiinnittää asiakkaan huomio nimenomaan omaan verkkosivuunsa. Ja tässä ratkaisee sivun ulkoinen muotoilu: yksinkertaisuus, selkeys ja tiedontäyteisyys, valokuvien saatavuus jne. Asiakkaan lojaalius voidaan saavuttaa, jos hän vakuuttuu tuotteen ja palvelun laadusta sekä siitä, että hankinta tulee olemaan hänelle helppo ja onnistunut. Tuotetilausten tekemiseen vaikuttaa suuresti se, miten paljon bonuksia ja alennuksia saa sekä se, miten kätevä toimitus on. Jopa pieni hankaluus tai tarpeeton tungettelevuus voi johtaa asiakkaan kieltäytymiseen ostosta. Jotta ihminen tekisi myönteisen päätöksen ostosta, joskus tarvitsee kiinnittää huomiota sellaisiin merkityksettömiin asioihin, kuten esimerkiksi, ”Jatka maksamaan” -painikkeen muuttaminen yksinkertaisesti ”Jatka”-painikkeeksi. Asiakasta saattaa kiehtoa myös se, että hän voi ostaa tuotteita yhdestä paikasta niin paljon kuin haluaa.

Kolme perussääntöä täytyttyä ei voi menettää asiakkaita, mutta voi myös houkutella uusia: tuotteen ostaminen ei saa synnyttää minkäänlaisia esteitä, lähestymistapa asiakkaaseen tulee olla yksilöllinen, eri asiakasryhmien oikea arviointi.

Jatkuva verkkokaupan toimiminen riippuu sellaisista tekijöistä kuin suuri määrä tuotteita, hinta, laatu (brändi) ja markkinointi. Menestyksekkään markkinoinnin kulmakivenä on kyky saada tarvittava tieto potentiaaliselle asiakkaalle hänelle sopivana aikana. Tämä tarkoittaa sitä, että joku ostaja käy sivuillanne, on tyytyväinen tarjottuun tuotevalikoimaan, tekee valintansa ja ostaa tuotteen. Oston jälkeen, hänen niin halutessaan, asiakas tulee saamaan automaattisesti sähköpostiinsa edullisia tarjouksia, esimerkiksi, ostamansa tuotteen varaosista. Jos ostaja hankkii leivontavuoan, niin hänelle voidaan osuvasti ehdottaa erilaisten leivonnaisten ja kakkujen reseptejä. Myös Facebookissa yritys voi mainostaa muita tuotteita tästä tuoteryhmästä.

Kaupankäynti tietokoneverkossa on muuttunut tavalliseksi viime vuosina ja kansainväliset Internet-kaupat kattoivat myös Suomen. Tehdyn tutkimuksen tulos osoittaa, että yli 90 % Internetin käyttäjistä Suomessa suhtautuvat verkkokauppoihin positiivisesti tai ainakin neutraalisti. Tämä on selvä merkki siitä, että käyttäjät ovat ottaneet käyttöönsä uuden palvelumuodon.

Suomi on maa, joka on erittäin sopiva internet-kaupankäyntiin, mihin on syynä väestön korkea elämänlaatu, tietokoneiden ja Internet-yhteyksien suuri määrä, syvä luottamus kaupalliseen toimintaan sekä pitkät välimatkat ja se, että ihmiset jo melko pitkän aikaa ovat käyttäneet puhelinyhteyksiä ja tottuneet siihen. Ostojen määrät kasvavat mobiiliyhteyksien kautta. Esimerkiksi Stockmann avasi verkkokaupastaan älypuhelinten mobiiliversion, joka on erittäin suosittu. Tilastojen mukaan nuoret ihmiset ovat tottuneet käyttämään enemmän rahaa onlinessa, mutta myös vanhempi sukupolvi muuttaa kulutustottumuksiaan. On totta, että Internet-kauppa ei korvaa tavallista kauppaa – molemmat täydentävät toinen toistaan ja antavat asiakkaalle sitä, mikä hänelle parhaiten sopii.

Uudet EU:n kuluttajasäädökset (kts. Mosaiikki № 4 / 2013) lisäävät uskoa sähköiseen kaupankäyntiin ja sen luotettavuuteen, mikä antaa kaupankäynnin kehittymiselle mahdollisuuden verkossa. Kuten tavallisessa kaupassa, niin myös Internet-ostoksissa, kuluttaja on suojattu lailla.

Suomalainen Paytrail Oyj on maksujen vastaanottaja ja vastaa vaatimuksia. Se on maksujen myyjä Visan, Visa Electronin tai MasterCardin kautta ja sopimus solmitaan asiakkaan ja Pautrail Oyj:n välillä. Se on luotettava elektroninen maksuväline verkossa, ja se helpottaa huomattavasti maksujen hoitamista mobiililaitteista, missä yhteydessä sen suosio onkin kasvanut. Liiketoiminnassa on muistettava: mitä helpompaa maksun suorittaminen on, sitä enemmän myyntiä tulee.

Venäläiset markkinat ovat Suomelle tärkeät ja se on fakta. Suomalais-venäläinen yhteistoiminta on jatkunut jo monia vuosia. Vaikkakin suomalaisia yrityksiä on vielä vähän venäläisillä verkkosivuilla.

Väestön elämänlaatu kasvaa tasaisesti Venäjällä, ja sen ostovoima myös kasvaa. Maassa noin 80 miljoonaa ihmistä käyttää Internetiä, joka on suosituin tiedotusväline Venäjällä. Joka päivä 9 miljoonaa ihmistä käyttää Venäjällä Yandex-hakukonetta. Ja venäjänkielisessä sosiaalisessa VKontakte-verkostossa on yli 100 miljoonaa käyttäjää. Vuonna 2012 venäläiset tekivät Internetissä ostoksia 9 miljardilla eurolla, vuotuinen kasvu ostoista on 30 %.

Markkinointi, jota käytetään venäläisillä Internet-kanavoilla, on tehokasta ja halpaa. Suomalaisen liiketoiminnan olisi välttämätöntä ottaa huomioon se tosiasia, että Venäjällä Internet on venäjänkielinen ja tietoa ja mainoksia olisi hyvä antaa venäjän kielellä. Verkkokauppoja on Suomessa paljon, kaikkia niitä ei voi edes laskea, mutta ensinnäkin, monet sivut toimivat vain suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Toiseksi, vain muutamat suomalaiset liikkeet toimittavat tuotteita Venäjälle. Markkinointi Venäjällä on ajankohtaista juuri nyt, koska kilpailu verkossa ei ole vielä kovin suurta, ja ulkomaiset yritykset eivät ole vielä vallanneet venäläistä Internetiä.

Suomessa toimivien yrittäjien olisi hyödyllistä kiinnittää huomiota siihen, että Suomessa asuu jo suuri määrä venäläisiä maahanmuuttajia, jotka osaavat niin suomen kuin myös venäjän kieltä ja nämä ihmiset jatkavat yhteydenpitoa Venäjälle ja tämän vuoksi tuntevat molemmat kulttuurit hyvin. Olisi kohtuullista hyödyntää tätä suotuisaa aikaa ja houkutella venäjänkielistä väestöä aktiivisesti suomalais-venäläisen liiketoiminnan välittäjiksi. Tällainen yhteistyö antaisi suomalaiselle liiketaloudelle merkittäviä etuja ja kasvumahdollisuuksia. Tämä auttaisi venäjänkielisiä maahanmuuttajia tuntemaan itsensä hyödyllisiksi jäseniksi suomalaisessa yhteiskunnassa ja poistamaan työttömyysongelmia korkealla tasolla.

Tietoa voi saada ja taitoja voi hankkia TE-toimiston (Työ- ja elinkeinotoimisto) järjestämillä ”Kaupankäynti Internetissä” -kursseilla. Konsultaatiota ja lisätietoja voi saada seuraavilta sivuilta: www.slideshare.net/timopellinen/verkkokauppa-venjlle, www.descom.fi,http://paytrail.com/fi

Esimerkkejä verkkokaupoista: www.ka-mu.fi/index.php?id=19, www.blingfactory.fi/

Ja viimeinen asia, mihin haluaisin kiinnittää lukijoiden huomion. Usein, avatessaan verkkokauppaa, huolehditaan sivujen ulkoisesta olemuksesta, tuotevalikoimasta, eri maksutapojen yhdistelemisestä ja unohdetaan täysin juridiset kysymykset. Näiden lisäksi joidenkin välttämättömien vaatimusten laiminlyönti voi tehdä Internet-yrityksestänne laittoman. Tilaisuudessa, jonka Jykes järjesti, ja josta mainittiin edellä, esiintyi myös Elina Koivumäki asianajajatoimisto Bützowista. Asianajajatoimisto Bützow tarjoaa paljon palveluita kaikilta bisnes-oikeuden aloilta niin Suomessa kuin myös ulkomailla. www.butzow.com/ru/morda.html

Verkkomainoksien keskeinen eroavaisuus muista mainoksista on mainoskontaktien seurantamahdollisuus. Koska Internetiä käyttävän kuluttajan reaktioita ja toimintaa on mahdollista seurata, mainostaja voi tehdä nopeastikin muutoksia käynnissä olevaan mainoskampanjaan. Tässä yhteydessä on tärkeää tietää, millaiset lait ja muut sovellettavat oikeussäännöt koskettavat Internetiä. Teidän täytyy ymmärtää, että asiakkaat, jotka tilaavat verkkokaupastanne, antavat teille henkilötietonsa. Teidän tehtävänänne on hyödyntää ja säilyttää niitä oikeaoppisesti.

Rekisteröidyn tavaramerkin puuttuminen sen sijaan voi aiheuttaa suuria tappioita siitä huolimatta, että yrityksenne toiminta kulkee ylöspäin.

Käytännössä ihmisillä on melko usein erilaisia vaatimuksia niihin tuotteisiin kaupoissa, missä he ovat tehneet hankintoja. Siksi siitä, mitä oikeimmin te noudatatte sopimuksen palautusehtoja ja tuotteen takuuta, riippuu tuleva rauhanne. Tyypillinen toimittajan kanssa solmittu sopimus suojaa oikeuksianne tapauksissa, joissa asiakkaat ottavat teihin yhteyttä vaatimuksineen, jotka liittyvät tuotannollisiin kysymyksiin tai liian myöhään toimitettuun tuotteeseen syystä, että toimittaja ei ole toimittanut tuotetta ajoissa varastoonne jne.

Kaikkien yllämainittujen ehtojen täyttäminen takaa teille laillisen liiketoiminnan harjoittamisen Internetissä ja antaa teille takuun mahdollisia negatiivisia seurauksia vastaan, jotka liittyvät lain tietämättömyyteen. Onnea teille!

Teksti: Irina Senkina

Suomennos: Maria Lepistö

http://avenuesoft.ru/shop/legal_issues_for_online_store.html

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика