2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 | 


№ 4 (17)


№ 3 (16)


№ 2 (15)


№ 1 (14)

№ 2 ( 15 ) 2015

Maassa maan tavalla

Euroopan muuttoliikeverkoston (EMN) viime vuoden loppupuolella Helsingissä järjestämän seminaarin aihe oli Eurooppalainen maahanmuuttopolitiikka mediassa. Seminaarissa käsiteltiin laajasti median roolia maahanmuuttoasioita koskevassa uutisoinnissa. Tähän aiheeseen liittyen kuultiin erilaisia kannanottoja, mutta osallistujat olivat samaa mieltä siitä, että keskustelun tulee pohjautua faktoihin. Minun mielestäni se, että suomalaiset tietävät vähän maahanmuuttajista, on aivan ymmärrettävää. Onko Venäjälläkään kantaväestö kovin kiinnostunut maahanmuuttajista?

Jos ihmiset muuttavat toiseen maahan ja aikovat asua ja kasvattaa lapsensa siellä, niin heidän on välttämätöntä hyväksyä tämän maan lait ja tavat. Tästä teemasta on sananlaskuja niin venäjän kuin suomen kielessä: vieraaseen luostariin ei mennä omien sääntöjen kanssa sekä maassa maan tavalla. Tätä totuutta ei pääse pakoon missään! Mehän tänne Suomeen olemme muuttaneet, ja meidän tulee sopeutua ja kotoutua suomalaiseen yhteiskuntaan, jos haluamme olla sen täysivertaisia jäseniä.

Oma työkokemukseni suomalaisessa mediassa on antanut minulle mahdollisuuden jakaa lukijoille mielipiteitäni. Kun minua pyydettiin pitämään kuukausittaista kolumnia Etelä-Saimaa-lehdessä, joka on Etelä-Karjalan suurin lehti, olin hieman yllättynyt. Tuota ennen olin työskennellyt kaksikielisessä Mosaiikki Etelä-Karjala -lehdessä ja kirjoittanut artikkeleita. Tunsin hyvin koko lukijakuntani eli venäjänkieliset maahanmuuttajat. Artikkeliemme kääntäminen suomen kieleen palveli myös tavoitetta tutustuttaa suomalaista kantaväestöä maahanmuuttajien toimintaan.

Kysyin, mistä kirjoittaisin ja minulle vastattiin: "Kirjoita mistä haluat!" Aloin pohtia, mikä itse asiassa kiinnostaisi suomalaisia lukijoita. Sitten tajusin, että olen heistä kiinnostava maahanmuuttajanaisena, jolla on oma mentaliteetti ja mielipiteet "sivusta seuraajana". Ihmiselle, joka tulee vieraasta kulttuuriympäristöstä, monet suomalaisille tavalliset asiat näyttäytyvät erilaisina ja ne koetaan kärjistyneempinä. Ensimmäisen artikkelini otsikko oli "Uusi elämä puhtaalta pöydältä", venäjäksi sanonta kuuluu puhtaalta lehdeltä… Kirjoitin myös muita juttuja, esimerkiksi, "Älä tee itsellesi epäjumalia", "Hyvä synnyttää hyvää", "Ikään suhtauduttava inhimillisesti" jne.

Lehden nettiversiossa lukijat jättivät kommentteja, jotka kiinnostivat minua hyvin paljon ja niitä oli hyödyllistä lukea. Oli mukava saada positiivisia ja kiittäviä kommentteja, mutta negatiiviset palautteet olivat myös hyödyllisiä, jotta sain tietooni, millaisia tunteita suomalaisessa yhteiskunnassa on maahanmuuttajia kohtaan. Minusta oli myös mielenkiintoista lukea toisten kirjoittajien kolumneja ja niiden kommentteja, koska se laajensi näkemyksiäni ja auttoi ymmärtämään paremmin monia kysymyksiä. Yritän myös lukea muita suomalaisia lehtiä, esimerkiksi, Helsingin Sanomia, joita ei ole pakko tilata kaikkia paperiversioina, koska ne voi lukea myös sähköisessä muodossa. Netissä on myös muista maista saapuneiden maahanmuuttajien kirjoittamia artikkeleita ja palstoja.

Minun mielestäni meidän, maahanmuuttajien, tulee itse olla aktiivisia ja kertoa itse itsestämme. On muistettava myös, että vain me itse pystymme ratkaisemaan ongelmamme!

Svetlana Ranta, Mosaiikki Etelä-Karjalan toimittaja-koordinaattori
Suomennos: Maria Lepistö

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика