2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 | 


№ 4 (13)


№ 3 (12)


№ 2 (11)


№ 1 (10)

№ 1 ( 10 ) 2014

Rita Walleniuksen kipinä

Edessäni istuu nainen, jolla on selvästikin painavaa sanottavaa. Hän on Petroskoista syntyisin oleva Rita Wallenius, joka tuli Suomeen vaihto-oppilaaksi vuonna 1996.

Walleniuksen perheeseen kuuluvat aviomies Juha, tyttäret Linda ja Lotta sekä erittäin rakas ottotytär, 21-vuotias Maria. Ottotyttären Suomeen muuton taustalla on hänen äitinsä, Ritan lähisukulaisen, kuolema.

Rita Wallenius asuu Imatralla perheineen omakotitalossa, jossa viihtyvät myös perheen lemmikit: marsut ja kissat. Kaupunkiin Wallenius tuli vuonna 1999 jatko-opiskelijaksi. Paikkakunnan valintaan vaikutti se, että aviomies on kotoisin Imatralta. Alusta asti Wallenius on viihtynyt Imatralla ja puhuu nytkin paikkakunnan puolesta. Heti tänne tultuaan hän aloitti verkostoitumisen ja on innokkaasti mukana erilaisessa järjestötoiminnassa. Itsensä kehittäminen on Rita Walleniukselle tärkeätä.

Imatralla on paljon hyvää, mutta oma asenne ratkaisee, millaisin silmin ympäristöään tarkastelee, toteaa Rita Wallenius. Hänen mukaansa kannattaa aina hakea enimmäkseen positiivisia puolia kuin negatiivisia. Imatralla ovat kaikki hänen rakkaansa ja tukiverkosto, jonka luomiseen hän on käyttänyt aikaa ja vaivaa. Erityisen myönteisenä asiana Wallenius näkee Imatralla toimivat, uutta luovat ja kehittävät henkilöt.

Jotakin Imatralla toki voisi olla toisinkin. Kun kysyn asiaa, on Rita Walleniuksella heti vastaus valmiina: maahanmuuttajien yksilöllinen tuki puuttuu. Sen hän koki henkilökohtaisesti vuosia sitten. Lain puolelta tuleva perusturva on tietenkin hyvä, mutta maahanmuuttaja tarvitsee myös apua omien vahvuuksiensa löytämisessä ja eteenpäin ohjautumisessa.

Wallenius on erityisen huolissaan nuorista. Muutto Suomeen ei ole nuorille aina oma valinta vaan he tulevat tänne vanhempien mukana ja joutuvat jättämään tärkeät ystävyyssuhteensa kotimaahan. Herkässä kasvuiässä oleva nuori hakeutuu helposti muiden maahanmuuttajataustaisten nuorten seuraan ja eristäytyy suomalaisesta yhteiskunnasta. Joskus kielteisen reaktion voi aiheuttaa itse olemalla torjuva ja osoittamalla kehon kielellä, että ei halua tutustua, Rita Wallenius muistuttaa. Näitä reaktioita olisi helppoa selittää rasismilla, mutta näin ei ole. Joskus oma suhtautuminen ja kulttuurierot vain törmäävät uudessa ympäristössä, ja näin ollen kyse ei ole rasismista.

Nuoria tulisi motivoida, jotta he selviävät. Rita Wallenius toimii Itä-Suomen suomalais-venäläisen koulun vanhempaintoimikunnassa ja on voinut sitä kautta vaikuttaa nuorten tilanteeseen. Omat lapset, ja erityisesti 12-vuotiaana Suomeen tulleen ottotyttären tilanne, ovat avanneet hänen silmänsä nuorten tuntemuksille.

Suomen opiskelun eteen tulee nähdä vaivaa, Wallenius muistuttaa. Se ei ole aina mukavaa, mutta epämukavuusalueelle joutuu menemään monessa muussakin uuden asian opettelussa. Rita Walleniuksen sopeutumista auttoivat aikoinaan toimeliaisuus, avoimuus, halu sopeutua ja vaikuttaa.

Myös opiskelu ja työnteko ovat hyviä keinoja päästä sisälle suomalaiseen yhteiskuntaan. Wallenius on opiskellut useita tutkintoja ja työskennellyt kansainvälisen kaupan alalla sekä pankissa. Stora Ensolle hän teki lopputyön Venäjän markkinoinnista. Suomen Nuorkauppakamarit ry:n toiminnassa Rita Wallenius on mukana täydellä sydämellään. Viime keväänä Rita oli mukana perustamassa Imatralle Monikulttuurisuusyhdistys Kipinä ry:tä.

Oman tilanteensa ja ottotytär Marian tilanteen kautta Rita Wallenius kertoo heränneensä ajatukseen, miten voisi kehittää maahanmuuttajien tukemista. Päässä alkoi muhia ajatus tehdä tukitoiminnasta työ ja jatkaa sitä vielä vapaa-aikanakin. Ammattikorkeakouluaikana ajatus yrityksen perustamisesta jäi vielä pöytälaatikkoon, koska ei ollut tarpeeksi rohkeutta ja itseluottamusta, mutta myöhemmin alkoi tapahtua.

Pankissa sijoitusneuvojana työskennellessään Rita Wallenius alkoi tuntea, että haluaa välillä taukoa ja mahdollisuutta ryhtyä toteuttamaan itseään. Rohkeasti hän irtisanoutui pankista ja aloitti oman yrityksensä parissa. Visiotupa Kipinä on Walleniuksen rakas, neljäs lapsi. Kaikki aiemmin hankittu tietotaito on nyt käytössä. Rita Wallenius antaa yrityksensä puitteissa yksilöllistä tukea maahanmuuttajille muun muassa suomen käytännön kieliopin opiskelussa, rahoitus- ja maksuliikenneasioissa ja varallisuuden hallinnassa. Hän antaa myös sijoitusvinkkejä. Rita haluaa tukea nuoria suomalaiseen yhteiskuntaan sopeutumisessa eri tavoin. Kipinä on syttynyt!

Teksti ja kuva: Katri Niinimäki

Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика