№ 3 ( 27 ) 2016

Sergey ja Tatyana Nikitin

He ovat yksinkertaisesti AITOJA

Helsingissä Musikantit -Lastenkulttuurikeskuksessa järjestettiin pienessä, mutta viihtyisässä salissa kahdeksas lokakuuta konsertti, jossa esiintyivät Sergey ja Tatyana Nikitin. ”Sääli, ettei konserttia järjestetty teatterin suuressa salissa”, kirjoitti joku jo ennen konserttia. Mutta ei se ole sääli. Halusimme olla lähellä, oikein lähellä. Niin lähellä, jotta voi upottautua musiikkiin. Ja näin tapahtui.

Jo toisen laulun aikana sali yhtyy lauluun Tatyanan ja Sergeyn kanssa. Kaikki osallistuvat omalla tavallaan, yksi hymisee itsekseen ja toinen kovasti kajauttaen. Kaikki laulavat.

Lyöttäydyn edessä olevan pariskunnan seuraan. Mies on suomalainen ja nainen venäjänkielinen. Jokaisen kappaleen alussa he yrittävät pienen valon avulla löytää nopeasti sanat vihkosesta seuraavaan lauluun. Sanat ovat miestä varten, nainen osaa ne ulkoa.

– Voi, istuimme väärään paikkaan, kommentoi joku vasemmalla, – oikea puoli laulaa paremmin!

 Sergey ja Tatyana Nikitin ja Erika.

Takanani on myös nuoripari, jotka ovat kohta 15 vuotiaita. Tunnen heidät, sillä tutustuin heidän vanhempiinsa. He kuiskailevat ja hymyilevät, varmaankin pitävät toisiaan kädestä salaa kiinni. Kun lavalle astuu pieni solisti Erika Musikanteista laulamaan venäläistä laulua siilistä maestron säestyksellä, rakastuneet laulavat iloisesti nuoren kyvyn mukana. Ihastuttava ikä, eikö? He ovat samaan aikaan aikuisia, mutta vielä lapsia.

– Itken jo, kuiskaa vieressäni istuva nainen, myöskin tuttuni, joka on yleensä hyvin pidättyväinen nainen. Kävi niin, että hän saapui esittelemään tyttärelleen lapsuuttaan, mutta palasi siihen itse. Myöhemmin hän kirjoittaa artikkelissaan, kuinka hän lähti valokuvaamaan itsensä yhdessä nuoruuden idoliensa kanssa kuin nuori tyttö eikä kadu mitään siitä, ja tänä päivänä hänen tyttärensä jonottaa nimikirjoitusta lempiartisteiltaan ja luulen, ettei se ole enää vain vanhempien lempiartisti.

– He ovat järisyttäviä! kuvailen tunteikkaasti kaverini kanssa. Hän vastaa rauhallisesti: Oletko yllättynyt? Ei tarvitse olla. He ovat yksinkertaisesti AITOJA, ja me olemme alkaneet unohtaa mitä se tarkoittaa!

Kuinka en sitä itse ymmärtänyt? Tatyana Hashimovna ja Sergey Jakovlevitsh ovat tosiaan AITOJA ja eikä enää ole epäilystäkään miksi jo 50 vuotta isoissa ja pienissä saleissa lauletaan, kuka kovempaa, kuka hiljempaa, itketään ja nauretaan heidän kanssaan.

Projekti toteutettiin yhteistyössä Cultura-säätiön kanssa.


Teksti: Sergey Silkin
Kuva: Irina Khokhlacheva
Suomennos: Seliina Tiainen

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика