2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010


№ 4 (28)


№ 3 (27)


№ 2 (26)


№ 1 (25)

№ 2 ( 26 ) 2016



Za-teatteri

”Teatteri on erityinen temppeli, jonne iltaisin kerääntyy salainen epäilyksen yhteiskunta pohtimaan kirjoitettuja totuuksia, jotta se voisi palata todelliseen uskoon.”
KLIM

Za-teatteri .

Helsinkiin on ilmestynyt uusi teatteri, jossa voi nähdä venäjänkielisiä esityksiä – tapahtumia, jotka ovat huomionarvoisia. Za-teatteri on ammattimainen venäjänkielinen teatteri Helsingissä ja sijaitsee osoitteessa Hämeentie 103 ja sen sisäänkäynti on Haukilahdenkatu 2 D:stä.

Za-teatteri on perustettu vuonna 2014 Helsingissä. Sen perustajia ovat Pietarin Teatteriakatemian päättäneet opiskelijat, näyttelijät Valtteri Simonen ja Elena Spirina. Valtteri ja Elena opiskelivat kuuluisan teatteriopettaja V. M. Felštinskin kurssilla. Nykyisin he ovat asuneet Helsingissä jo 15 vuotta ja työskentelevät suomalaisessa teatterissa sekä näyttelevät elokuvissa ja televisiosarjoissa.

Keväällä 2014 Za-teatteri aloitti yhteistyön ASB-teatterityöpajan kanssa ja Osobnjak-teatterin kanssa tekemällä kaksi monologia: Menee yli rajan (Iduštšaja za predel) ja Pallosalama Džinnistanista (Šarovaja molnija iz Džinnistana). Nämä monologiesitykset ovat kirjoittaneet uudenaikaiset dramaturgit Klim ja A. Višnevskij. Näiden esitysten venäläiset ensi-illat pidettiin vuonna 2014 Pietarissa Osobnjak-teatterissa. Näiden esitysten valmistelujen aikana heräsi kysymys harjoittelutilasta. Sellaisen puuttuessa ryhmän tuli harjoitella erilaisissa, teatterille täysin sopimattomissa paikoissa. Oli selvää, että oma tila, harjoitussali, missä voisi systemaattisesti harjoitella ja esittää omia teoksiaan, pitäisi löytää. Sopivan tilan löytyminen Helsingistä ei ollut yksinkertaista. Lopulta onni hymyili ja Hermannista, 7 minuutin linja-automatkan päästä Helsingin keskustasta, löytyi vapaa sopiva tila. Se osoittautui kolme kertaa suuremmaksi kuin oletettiin, mutta teoriassa se täytti pienen teatterin tarpeet.

Ongelma oli siinä, että tällaisen pienen teatterin avajaisia varten oli välttämätöntä (remontin ja rakentamisen lisäksi) saada lukuisia virallisia lupia. Ensisilmäykseltä yksinkertainen työ uhkasi osoittautua ratkeamattomaksi ongelmaksi. Mutta Za-teatteri toteutti mahdottoman ratkaisemalla asiakirjaongelmat ja tekemällä täyden remontin kahdessa kuukaudessa. Omin käsin.

Pitääkö edes mainita, että kolmehenkinen ryhmä käytännössä vietti päivänsä ja yönsä teatterilla. Yöllä ennen varsinaista tarkastusta nukuttiin yksi tunti. Mutta kaikki saatiin tehtyä. Avaamispäätös saatiin allekirjoitettua. Tulos on ponnistelujen arvoista: valoisa teatteritila, joka 4,5 metriä korkea ja 70 m² suuri, jonne mahtuu 40 henkilöä. Ennen esitystä katsojat kutsutaan aulaan, joka on pietarilaisen taiteilija Boris Šapovalovin suunnittelema ja toteuttama. Za-teatterin tilan suunnittelussa ja rakentamisessa on käytetty kierrätysmateriaaleja, mm. vanhaa puuta. Aulan seiniä koristaa Boris Šapovalovin alkuperäinen maalaus, jonka hän on lahjoittanut teatterille.

Za-teatteri, uusi venäjänkielinen teatteri Helsingissä, avasi ensimmäisen kautensa kahdella venäjänkielisellä monologiesityksellä. Esitykset ovat tarkastettu pietarilaisilla ja moskovalaisilla katsojilla. Menee yli rajan (Iduštšaja za predel) ja Pallosalama Džinnistanista (Šarovaja molnija iz Džinnistana) kuuluvat Za-teatterin ohjelmistoon. Syksyllä 2015 Za-teatteri kutsuttiin Moskovaan kansainvälisille SOLO-monologifestivaaleille Menee yli rajan (Iduštšaja za predel) -esityksellään.

Tällä hetkellä harjoitellaan uutta esitystä: Moskova – Petushki (Moskva – Petuški) pohjautuu V. Jerofejevan runoon. Esityksen ohjaaja on Aleksei Jankovskij, joka on kuuluisa tuotannostaan Moskovassa, Pietarissa, Omskissa, Jekaterinburgissa… Hänen töitään voi nähdä Pietarissa Aleksanterin teatterissa, Fontankalla sijaitsevassa teatterissa ja monissa muissa teattereissa Venäjällä. (Aleksei Jankovskij on Novaja Drama -festivaalien voittaja ja hän sai palkinnon parhaasta ohjauksesta näytelmässä Loputtomuuden aktiivinen puoli, Aktivnaja storona beskonetšnosti, ja Monokl-festivaaleilla hän sai palkinnon parhaasta ohjauksesta.)

Moskova – Petushki tulee olemaan ensimmäinen esitys uudessa teatteritilassa. Esitys vedetään samanaikaisesti venäjäksi ja suomeksi. Ensi-ilta tulee olemaan lokakuussa 2016.

Za-teatteri etsii avoimesti uutta. Za-teatteri on kiinnostunut kaikesta, mikä liittyy ihmisiin maailmassa, taiteessa, tuntemattomassa ja tutkimattomassa. Jokainen teatterin esitys kertoo siitä, mitä tapahtuu tässä ja nyt. Katsoja tulee osaksi tapahtumia, joka on kohta jo ohi. Za-teatteri on voittoa tavoittelematon teatteri. Tämä ryhmä on samanmielinen myös taiteen suhteen.


Teksti: Elena Spirina
Kuva: www.teatrza.fi
Suomennos: Maria Lepistö

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика