№ 3 ( 23 ) 2015

TIETOPANKKI - MATKA TYÖELÄMÄÄN

Tärkeätä työnhaussa ja ylipäätänsä suomalaiseen yhteiskuntaan kotoutumisessa on myönteinen motivaatio ja riittävän hyvä suomen kielen taito.

Tietopankki
Projektiassistentti Galina Kulaeva (vasemmalla) ja asiakas Ljubov Antonovskaja.

Inkerikeskuksella on tärkeä rooli Osaamistuki-työllistämishankkeessa, joka on aloittanut toimintansa 2011 aiemmin olemassa olleen Osaamispankki-hankkeen pohjalta. Hanketta rahoittaa alueellinen Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) ja sillä on hyvät yhteydet paikallisiin työ- ja elinkeinotoimistoihin (TE-toimistot). Yhteistyökumppaneina hankkeessa ovat esim. RealClean Finland Oy, Helsingin kaupunki, Fida Lähetystori ja monia muita pääkaupunkiseudun yhtiöitä ja yrityksiä.

Hankkeen koordinaattori Oksana Tikka ja projektiassistentti Galina Kulaeva ovat tehneet valtavan työn perustaessaan rekisterin venäjänkielisistä asiakkaista, jotka tarvitsevat töitä ja koulutusta. Tietopankin työntekijät antavat kattavaa apua työttömille: konsultoivat, ovat yhteydessä potentiaalisiin työnantajiin sekä ovat läsnä työhaastatteluissa. Tietopankin toiminnan tehokkuus voidaan todistaa numerotiedolla. Esimerkiksi, viime vuonna 300 henkilöstä, jotka ottivat osaa hankkeeseen, 56 sai töitä tai pääsi harjoitteluun, kieli- tai ammatillisille kursseille, mikä epäilemättä toimii hyvänä todisteena tehdystä työstä. Tänä vuonna hanke on jo ylittänyt tavoitteensa: vain puolessa vuodessa jo 400 henkilöä on saanut tarvitsemaansa apua, mikä on erityisen tärkeää vaikeassa taloudellisessa tilanteessa, josta Suomen talous tällä hetkellä kärsii.

Hankkeessa pyritään auttamaan ennen kaikkea henkilöitä, jotka ovat olleet pitkään työttömiä, mutta muitakaan Tietopankin asiakkaita ei jätetä huomiotta. He ovat kaikki sähköisessä rekisterissä ja ensimmäisen tilaisuuden tullen heille tarjotaan apua. Hankkeen työntekijöiden mukaan tärkeätä työnhaussa ja ylipäätänsä suomalaiseen yhteiskuntaan kotoutumisessa on myönteinen motivaatio ja riittävän hyvä suomen kielen taito. Akateemisissa piireissä suomen sijaan voi käyttää englantia. Mutta kaikissa tapauksissa on tärkeää, että ihminen haluaa mennä eteenpäin elämässään ja olla käytettävissä työmarkkinoilla.

Mikä tahansa teoria testataan käytännössä ja tästä syystä paras todiste Tietopankin tehokkaasta toiminnasta on konkreettisten ihmisten elämät. Kun vuonna 2010
Ljubov Antonovskaja otti yhteyttä hankkeeseen, hänelle ehdotettiin työharjoittelua Inkerikeskuksessa, minkä seurauksena hänestä tuli Seniorikerho 60+:n työntekijä ja myöhemmin sen koordinaattori. Hänen poikansa Andrei Antonovski sai myös töitä palvelualalta Tietopankin ansiosta. Tuolle alalle työllistyi myös Irina Nurmi, joka on seitsemän vuotta sitten saapunut Suomeen Venäjältä. Tietopankin työntekijät ovat järjestäneet hänet puolivuotisille kielikursseille ja tehneet hakemuksen työnantajalle. Tulosta ei tarvinnut odottaa kauan, koska Irina Nurmi pääsi haastatteluun ja sai töitä Palmia Oy:stä. Hänen mukaansa se ei olisi ollut mahdollista ilman Tietopankin apua, jonka asiantuntijoille hän on vilpittömästi kiitollinen.

”Tie menestykseen on kivinen” sanoi jo Julius Caesarin aikana roomalainen runoilija Publius Syrus. Eikä hän tietenkään ollut väärässä. Työ on jokaisen aikuisen ihmisen asia, välttämätön menestystekijä, tärkein edellytys normaalissa elämässä. Auttaa ihmisiä löytämään paikkansa työelämässä, löytää itsensä monimutkaisen ja nopeasti muuttuvan maailman käänteistä on tehtävä, joka tarvitsee jatkuvaa huomiointia. Suomessa siihen käyttää voimavaroja myös Inkerikeskuksen Tietopankki, joka on auttanut monia työllistymään ja rakentamaan omaa elämäänsä menestyksekkäästi.



Teksti ja kuva: Evgeni Heiskanen
Artikkelissa on hyödynnetty Tietopankin materiaaleja,
joita sen työntekijät ovat antaneet haastattelutilanteessa.
Suomennos: Maria Lepistö

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика