Tässä numerossa:
Arkisto:
№ 3 ( 23 ) 2015
Puhu, että näkisin sinut.
Sokrates
Puheterapeutti Aleksandr Ovtšinnikov
työhuoneessaan Inkerikeskuksella.
Vuonna 2007 järjestettiin Inkerikeskuksessa Lisjata-hankkeen puitteissa puheen kehitykseen liittyviä tunteja ja neuvontaa kouluikäisille ja esikouluikäisille lapsille, ja niitä pidetään edelleen. Vastaanottoja lapsille ja heidän vanhemmilleen vetävät kokeneet asiantuntijat Aleksandr Ovtšinnikov ja Ekaterina Esselström. Toiminta jatkuu jo kahdeksatta vuotta, ja sillä on erittäin merkittävät tulokset.
Puheterapeutti Aleksandr Ovtšinnikovin mukaan vastaanotolla tehdään erilaisia tutkimuksia, pidetään yllä pienten asiakkaiden käyntitilastoja sekä tehdään aktiivista yhteistyötä Helsingin yliopiston ja suomalaisten puheen kehitykseen erikoistuneiden ammattilaisten kanssa. Tämän seurauksena lapsen puheen kehityksestä on julkaistu runsaasti artikkeleita.
Lasten kanssa tunneilla käytetään psykologis-pedagogista neuvontaa. Kuukauden aikana puheterapeutin työhuoneessa käy kaikkiaan noin 60 pientä asiakasta, jotka tulevat paikalle vanhempiensa kanssa. Jokaisen lapsen tulee olla paikalla vähintään kymmenellä tunnilla kuukaudessa. Näillä kerroilla puheterapeutti Aleksandr Ovtšinnikov vastaa puheen ohjauksesta ja hänen kollegansa Ekaterina Esselström sen monipuolisesta kehityksestä, joka pitää sisällään sanasto- ja kielioppiharjoituksia, jotka vievät enemmän aikaa.
Vuosi vuodelta asiakaskäynnit kasvavat. Erityisen kiinnostavia ovat niin sanotut kaksikieliset lapset, jotka hallitsevat suomen ja venäjän kielet. Jossain tapauksissa kaksikielisyys aiheuttaa kuitenkin kielellisiä vaikeuksia ja estää kielellistä artikulaatiota. Tällöin nousee esiin patologinen ilmiö ”puhumattomasta lapsesta”, jolla harvoin on elimellisiä puutteita. Useimmin tämä ongelma liittyy psykologiseen pidättyväisyyteen, joka aiheuttaa lapsilla kommunikatiivisia vaikeuksia vieraan kielen ympäristössä. Kaikista puheterapiaa vaativista asiakkaista kuitenkin vain noin 10 % ei osaa puhua.
98 % ”puhumattomista lapsista” saavat tuntien jälkeen puhekyvyn. Myönteinen dynamiikka saavutetaan käytännössä aina, mutta sitä varten tarvitaan vähintään tuntien säännöllisyyttä. Sama pätee myös muihin puheterapeutillisiin korjauksiin.
Aleksandr Ovtšinnikov mainitsee kiitollisena, että Inkerikeskus, joka juhlii tänä vuonna pyöreitä vuosia, on antanut puheterapiatunteja varten välttämättömät puitteet. Tämä on ymmärrettävää, koska ovathan lapset meidän ihmiskuntamme tulevaisuus. On erityisen tärkeää, että tulevaisuus olisi terve, menestyksekäs ja kykenevä kehittymään.
Текст и фото: Евгений Хейсканен
Artikkelin kirjoittamisessa on käytetty hyväksi
puheterapeutti Aleksandr Ovtšinnikovin haastattelusta saatuja tietoja.
Перевод на финский язык: Мария Лепистё