2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 4 (46)


№ 3 (45)


№ 2 (44)


№ 1 (43)

№ 4 ( 46 ) 2016Opiskelijahaastattelu: TYÖSSÄOPPIMINEN

Mayya Ratsuk

Vakk haastatteli Vaasan Uimaseuralla työssäoppimistaan suorittavaa Mayya Ratsukkia. Mayya on muuttanut Suomeen Liettuasta vuonna 2013, jolloin hän on suoritti kotouttamiskoulutuksen ja sen jälkeen valmistavan koulutuksen Vaasan aikuiskoulutuskeskuksessa.

Mayya on pohjakoulutukseltaan juristi, mihin hän opiskeli venäläisessä yliopistossa. Sen jälkeen hän on työskennellyt juristina omassa yrityksessä sekä johtajana pankissa.

Mayya kokee, että valmistava koulutus on antanut hyvät valmiudet esimerkiksi kielitaitoon ja tietotekniseen osaamiseen. Koulutuksessa on ollut mahdollisuus ottaa ylimääräisiä kielitaitoa kehittäviä tunteja, mitä Mayya pitää loistavana asiana. Koulutuksen ansiosta Mayya uskoo pystyvänsä kommunikoimaan suomeksi ja olemaan valmis työelämään.

Tällä hetkellä hän opiskelee merkonomiksi. Mayya odottaa koulutukselta, että hän saisi vahvistettua osaamistaan liiketalouden alalla, kehittää ATK-taitoja ja vahvistettua suomen kieltään. Mayya on suorittanut aikaisemman työssäoppimisen Vaasan aikuiskoulutuskeskuksella, jossa hän teki töitä erilaisten hankkeiden ja projektien parissa. Elokuussa Mayya aloitti työssäoppimisen Vaasan Uimaseuralla ja hänen tavoitteena olisi suorittaa näyttö marraskuussa.

Mayya pitää työssäoppimispaikan saamista haasteellisena vallitsevan taloustilanteen vuoksi. Tästä paikasta hän sai vinkin opinto-ohjaajalta. Mayyan työtehtävät ovat todella monipuoliset ja hän on päässyt hyödyntämään vapaa-ajan kiinnostuksen kohteita, kuten valo- ja videokuvaamista työssään. Mayya hoitaa Uimaseuran sosiaalista mediaa ja kotisivuja. Hänen tehtäviinsä kuuluu myös taloushallintoa, kuten laskutusta, asiakasrekisterin ylläpitoa ja asiakirjahallintoa.

Mayya sanoo, että parasta työssäoppimisessa on, kun saa tehdä sitä, mistä tykkää ja on kiinnostunut. Hän pitää ideoimisesta ja asioiden kehittämisestä. Yllättävintä on ollut se, että työt meinaavat seurata myös vapaa-ajalle. Mayaa pitää työssäoppimisen palkattomuutta harmillisena. Hän kuitenkin arvostaa, että saa kehittää itseään ja kielitaitoaan joka päivä. Koulutuksen jälkeen Mayyan tavoitteena on työllistyminen.

Mayya pitää työssäoppimista erittäin tärkeänä ja hyödyllisenä osana tutkintokoulutusta. Se on hyvä asia, että käytäntö ja teoria menevät käsi kädessä. Mayya lähettää lopuksi terveiset koulutusta suunnitteleville.

– Avoin ja rohkein mielin kohti uutta! Kuunnelkaa itseänne ja ottakaa neuvoja vastaan. Tehkää kuitenkin omat ratkaisunne niin löydätte varmasti sen vaihtoehdon, joka sopii teille parhaiten. Onnea ja tsemppiä opiskeluun ja työssäoppimisiin!


Lähde: www.vakk.fi/fi/uutiset?newsid=171
Kuvat: www.facebook.com/profile.php
Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös