2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 4 (19)


№ 3 (18)


№ 2 (17)


№ 1 (16)

№ 3 ( 18 ) 2009

Yhdenvertaisuuslaki

Suomessa syrjintä kielletään useissa eri laeissa. Suomen perustuslaissa mainitaan, että kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Kansallisten lakien lisäksi Suomi on sitoutunut noudattamaan useita kansainvälisiä sopimuksia, joissa mainitaan syrjintäkielto sekä yhdenvertaisuuden edistäminen. Yhdenvertaisuuslaki tuli voimaan helmikuussa 2004.

Lain tarkoituksena on edistää ja turvata yhdenvertaisuuden toteutumista sekä tehostaa syrjinnän kohteeksi joutuneen oikeusturvaa. Yhdenvertaisuuslain mukaan viranomaisilla on velvollisuus kaikessa toiminnassaan edistää yhdenvertaisuutta tavoitteellisesti sekä tarvittaessa puuttua niihin epäkohtiin, jotka estävät yhdenvertaisuuden toteutumista käytännössä.

Viranomaisten tulee kaikessa toiminnassaan ottaa huomioon lain tarkoitus suunnittelussa, toiminnassa, tiedottamisessa, työkäytännöissä sekä seurannan toteuttamisessa. Lakia sovelletaan julkisella sektorilla sovittaessa mm. työhönottoperusteista, työehdoista, henkilöstökoulutuksesta tai uralla etenemisestä taikka sosiaali- ja terveyspalvelujen tai sosiaalietuuksien saatavuudesta sekä asumiseen liittyvissä asioissa. Viranomaisten tulee kaikessa toiminnassaan edistää yhdenvertaisuutta tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti sekä vakiinnuttaa sellaiset hallinto- ja toimintatavat, joilla varmistetaan yhdenvertaisuuden edistäminen asioiden valmistelussa ja päätöksenteossa. Viranomaisten tulee muuttaa niitä olosuhteita, jotka estävät yhdenvertaisuuden toteutumista.

Ketään ei saa syrjiä iän, etnisen tai kansallisen alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden, sukupuolisen suuntautuneisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Sukupuoleen perustuvan syrjinnän kiellosta säädetään tarkemmin naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetussa laissa.

Syrjinnällä tarkoitetaan:
1. sitä, että jotakuta kohdellaan epäsuotuisammin kuin jotakuta muuta kohdellaan, on kohdeltu tai kohdeltaisiin vertailukelpoisessa tilanteessa (välitön syrjintä)
2. sitä, että näennäisesti puolueeton säännös, peruste tai käytäntö saattaa jonkun erityisen epäedulliseen asemaan muihin vertailun kohteena oleviin nähden (välillinen syrjintä)
3. henkilön tai ihmisryhmän arvon ja koskemattomuuden tarkoituksellista ja tosiasiallista loukkaamista siten, että luodaan uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai hyökkäävä ilmapiiri (häirintä)
4. ohjetta tai käskyä syrjiä.

Vaasan kaupungin yhdenvertaisuussuunnitelma

Vaasan kaupungin työntekijä saattaa nähdä työssään syrjintää monesta eri näkökulmasta. Hänelle voi tulla asiakkaaksi henkilö, joka on kohdannut syrjintää, esimerkiksi maahanmuuttaja, vammainen henkilö tai eri uskontokunnan edustaja. Toisaalta työntekijä voi kohdata syrjintää myös oman organisaation sisällä henkilöstön välisissä suhteissa. On tärkeää, että kaupungin henkilöstö tunnistaa mahdollisen syrjinnän ja osaa tarvittaessa puuttua siihen sekä auttaa syrjinnän kohteeksi joutunutta henkilöä. Syrjimättömyys ja yhdenvertainen kohtelu on kaikkien yhteinen etu työyhteisöissä. Jos työpaikalla esiintyy huonoa kohtelua, epäystävällisyyttä tai syrjintää, vaikuttaa se kaikkien viihtyvyyteen, myös niihin, joihin kohtelu ei kohdistu. Syrjinnän kohteeksi joutuneelle nämä kokemukset ovat erittäin ikäviä, ahdistavia ja saattavat aiheuttaa pelkoa ja syrjään vetäytymistä. Syrjintä vaikuttaa sekä yksittäisen työntekijän että koko työyhteisön hyvinvointiin.

Vaasan kaupungin yhdenvertaisuussuunnitelman tavoitteena on kehittää palveluja ja henkilöstöä siten, että erilaisuus hyväksytään ja osataan huomioida työyhteisöissä. Tavoitteena on monimuotoisuuden hyväksyminen voimavarana työyhteisöissä sekä tulevaisuudessa myös monimuotoisuuden lisääminen työyhteisöissä. Palveluiden järjestämisessä sekä niitä annettaessa pyritään huomioimaan erilaiset ihmiset ja heidän erilaiset tarpeensa. Lähtökohtana on ihmislähtöinen toiminta.

Yhdenvertaisuutta pyritään tukemaan työyhteisön kaikessa toiminnassa, se huomioidaan perehdyttämistilanteissa, uuden henkilöstön rekrytoinnissa ja esimiesten ja muun henkilöstön koulutuksissa. Toiminnan suunnitteleminen pohjautuu yhdenvertaisuuslakiin. Lähtökohtana pidetään tietoisuuden lisäämistä koulutuksen ja tiedottamisen avulla. Koulutuksia järjestetään esimiehille, työntekijöille sekä palveluiden tuottajille. Työyhteisön johdon arvoilla, asenteilla sekä erityisesti toiminnalla on suuri merkitys yhdenvertaisuuden edistämiselle. Hyvällä johtamisella edistetään erilaisten työntekijöiden oikeudenmukaista ja tasa-arvoista kohtelua, joka ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki saavat saman verran ja samoja asioita. Tietoisuuden lisäämisellä pyritään vaikuttamaan henkilöstön asenteisiin; koulutuksia tai tiedotustilaisuuksia järjestettäessä pyritään yhteistyöhön alueella toimivien järjestöjen ja muiden tahojen kanssa. Toiminnassa pyritään aina huomioimaan monimuotoisuuden näkökulma; sopiiko tämä työ, palvelu, koulutus tms. myös erilaisille ihmisille?

Yhdenvertaisuuden toteutuminen edellyttää, ettei kenenkään tarvitse kokea syrjintää. Syrjintää ei kuitenkaan estetä pelkällä kiellolla tai käskyllä olla syrjimättä ketään. Vaasassa yhdenvertaisuussuunnitelman toteuttamista seuraa asiaa valmistellut työryhmä. Yhdenvertaisuussuunnitelmaa tarkistetaan kolmen vuoden välein. Seurannassa kiinnitetään huomio järjestettyihin koulutuksiin, niiden kohderyhmiin ja osallistujiin sekä tuetun työn tekijöiden määrän kasvuun Vaasan kaupungilla ja mm. vammaisten ja maahanmuuttajien työllistymiseen Vaasan kaupungin palvelukseen. Seurannan apuna voidaan käyttää myös erilaisia henkilöstösuunnitelmia, asiakaspalautteita sekä muita dokumentteja yhdenvertaisuuden edistämisestä ja syrjinnän ehkäisystä. Saatujen tulosten perusteella toimintaa arvioidaan ja suunnitellaan kehittämistoimia seuraavalle kaudelle. Yhdenvertaisuussuunnitelmasta tiedotetaan esimiehille mm. esimiesinfoissa sekä muissa tilaisuuksissa. Esimiehet puolestaan informoivat henkilöstöään yhdenvertaisuuslaista sekä kaupungin omasta yhdenvertaisuussuunnitelmasta.

Yhdenvertaisuuslaista ja -suunnitelmasta kirjoitetaan myös artikkeli henkilöstölehti Merituuleen ja/tai Verkkotuuleen, ja asiasta kerrotaan uuden henkilöstön vuosittaisissa perehdytystilaisuuksissa. Esimiehiä sekä muita rekrytointiin osallistuvia henkilöitä kannustetaan palkkaamaan töihin myös vammaisia henkilöitä, maahanmuuttajia tai muita vähemmistöryhmiä. Työyksiköissä kohdellaan kaikkia työntekijöitä yhdenvertaisesti ja asiakkaat sekä muut sidosryhmät saavat asiallista ja yhdenvertaista kohtelua viranomaisilta.

Lähde: www.vaasa.fi

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика