Tässä numerossa:
Arkisto:
№ 3 ( 21 ) 2015
Svetlana Petrovskaya muutti Suomeen kaksi vuotta sitten rakastuttuaan netissä suomalaiseen mieheensä. Svetlana on kotoisin Tadžikistanista, mutta asui ennen Suomeen muuttoaan Moskovassa. Aluksi Kuopiossa ihmetyttikin hiljaisuus, joka oli ennenkuulumatonta miljoonien ihmisten Moskovassa. Svetlanalla oli Venäjällä lääkärin tutkinto, ja hän toimikin vuosien ajan lääkärinä Tadžikistanissa ja eri lääkefirmojen palkkalistoilla Moskovassa.
Nyt Kuopiossa hän pääsi Kansalaisopiston suomen kielen kurssilta kuuden viikon harjoitteluun Pohjois-Savon Syöpäyhdistykseen.
— Olen ollut Suomessa myös päiväkodissa harjoittelussa. Tuolloin suomen kielen taitoni oli niin huono, että lapset vain nauroivat minulle, kun yritin puhua heidän kanssaan.
Nyt on ollut erityisen mukavaa saada tehdä omaa alaansa lähellä olevaa työtä ja haluaisin toimia lääkärinä myös täällä Kuopiossa, Svetlana kertoo.
Svetlanan harjoittelupaikka, Pohjois-Savon Syöpäyhdistys, antaa tukea kuntoutumiseen eli henkilökohtaista keskustelutukea syöpään sairastuneelle tai tämän läheisille, ylläpitää keskusteluryhmiä, järjestää sopeutumisvalmennuskursseja, välittää rintaproteeseja ja kouluttaa tukihenkilöitä. Syöpäyhdistyksen tehtävänä on myös antaa terveysneuvontaa hyvinvoinnin edistämiseksi, se tekee luomi- ja ihonmuutostarkastuksia sekä ohjaa suojautumaan auringolta sekä edistää savuttomuutta.
Pohjois-Savon Syöpäyhdistyksellä on 20 vapaaehtoisten voimin toimivaa paikallisosastoa ympäri Pohjois-Savoa. Osastojen tapaamisissa on syöpään sairastuneiden ja heidän läheisten sekä muuten asiasta kiinnostuneiden mahdollisuus tavata. Osastojen toiminta vaihtelee kunnittain, mutta niiden keskeisintä sisältöä on erilainen liikunta- ja virkistystoiminta.
— Me jaamme myös harkinnanvaraisia avustuksia lahjoitusvaroista muodostetuista rahastoista. Erkki ja Maija Rytkösen rahastosta annetaan ikääntyville syöpää sairastaville ihmisille avustusta, jonka käyttötarkoitusta ei ole sen suuremmin määritelty. Juha-Pekka Salorannan muistorahasto on tarkoitettu syöpää sairastavien lasten perheiden tukemiseen. Lapsen perhe voi saada kuittia vastaan katettua kuluja rahastosta, joita yhteiskunta, esim. Kela, ei korvaa. Rahasto omistaa myös 5-huoneisen asunnon Kuopiossa, jonne osastolla olevien lasten vanhemmat voivat majoittua ollakseen lähempänä lastaan hoitojen aikana. Lisäksi on myös rahasto, joka tukee käytännön saattohoitotyötä ja rahasto, josta tutkijat saavat tutkimustyöhönsä apurahoja, kertoo Pohjois-Savon Syöpäyhdistyksen toiminnanjohtaja Pirjo Airaksinen.
Svetlana Petrovskayalla oli harjoittelunsa aikana tehtävänä kääntää Suomen Syöpäyhdistyksen valtakunnalliset esitteet venäjän kielelle. Vaativassa työssä Svetlanaa auttoi hänen lääketieteen koulutuksensa. Osa esitteiden teksteistä jouduttiin muuttamaan kulttuurillisista syistä, mutta valtaosa kääntyi yksi yhteen alkuperäisen tekstin kanssa. Syöpäyhdistyksellä on esitteitä myös ruotsiksi ja englanniksi, mutta venäjänkielisille esitteille oli jo kova tarve venäjänkielisen vähemmistön kasvaessa Suomessa vuosi vuodelta.
Tärkeää tietää
Onkologinen yhdistys ei toimi hoitolaitoksena, mutta sen toiminta syövän ehkäisyssä
ja sairastuneiden tukemisessa on korvaamatonta. Jos ette osaa suomea tai ette ole varmoja kielitaidostanne, vastaanotolla teitä auttaa venäjänkielinen asiantuntija, jolla on lääketieteellistä kokemusta. Jos tarvitsette tulkkipalveluita, ilmoittakaa siitä etukäteen. Voitte varata ajan yhdistyksen asiantuntijan vastaanotolle soittamalla numeroon
017 580 1801 tai 040 709 430.
klo 9-15 välillä (perjantaisin klo 13 asti) Pohjois-Savon yhdistys tarjoaa palveluita 18 eri asuinalueella. Päätoimisto sijaitsee Kuopiossa: Kuninkaankatu 23 B 70100 Kuopio. www.pohjois-savonsyopayhdistys.fi/russkiy/
Palveluita tarjotaan ilmaiseksi!
Teksti: Maria Lepistö
Venäjännös: Lidia Popova