2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010


№ 4 (18)


№ 3 (17)


№ 2 (16)


№ 1 (15)

№ 3 ( 17 ) 2014

Veljmies, 1959

Veljmies on paikallisten yrittäjien lahja Kuopiolle kaupungin täytettyä 175 vuotta. Teoksesta järjestettiin kilpailu, johon kutsuttiin Oskari Jauhiainen, Heikki Konttinen, Lauri Leppänen ja Sakari Tohka. Ensimmäiselle sijalle sijoittui Heikki Konttinen, joka sai innoituksensa Kallavesj-laulun säkeestä ”Veljmies salloo tuulastelj, tiirustelj, riijustelj”.

Veljmies aiheutti kohun jo ennen valmistumistaan. Veistoksen kipsimallista julkaistu kuva herätti kiivaan sananvaihdon ja sen ulkonäköä puitiin valtakunnallisellakin tasolla. Veljmiehen vartalon suhteita ja lähes jokaista yksityiskohtaa kommentoitiin suorasanaisesti. Taiteilijaa syytettiin savolaisuuden häpäisemisestä. Kohu kuitenkin laantui pian teoksen paljastamisen jälkeen ja nykyään Veljmies on Kuopion tunnusmerkki ja nähtävyys.

Veljmies on tunnollinen opiskelija. Koulumenestyksensä osoituksena se saa joka vappu valkolakin päähänsä. Perinteisen Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan suorittaman lakituksen lisäksi Veljmies on pukeutunut vuosien varrella monenlaisiin asuihin.

Veljmiehen lisäksi monet muutkin julkiset taideteokset saavat osakseen erilaisia huomionosoituksia juhlapäivien ja tapahtumien yhteydessä. Veistokset toimivat erilaisten viestien esiintuojina. Tapahtumat ovat yksi osoitus julkisen taiteen merkityksestä ihmisille. Lakitusten, seppelöintien, pukemisten jne. yhteydessä Kuopion taidemuseo myöntää luvat tapahtumalle ja antaa toimintaohjeet, joita noudattamalla vältytään vahingoilta.

Lähde ja käännös: http://taidemuseo.kuopio.fi/kuopion-patsaat

 

Яндекс.Метрика