№ 2 ( 04 ) 2011

Kuntien maahanmuuttajaoppaat tarjoavat tietoa vasta maahan muuttaneille

Kun ihminen muuttaa ulkomailta Suomeen, hän tarvitsee monenlaista tietoa uudesta kotimaastaan ja kotikaupungistaan. Muuttaja tarvitsee tietoa esimerkiksi siitä, keiden viranomaisten kanssa hänen täytyy muuton alkuvaiheessa asioida. Lisäksi muuttaja voi tarvita tietoa työhön, opiskeluun, terveydenhoitopalveluihin tai vaikkapa lasten päivähoitoon tai kouluun liittyvissä asioissa. Varsinkin kunnan tarjoamista palveluista tietoa on usein saatavilla pelkästään suomeksi. Mikäli maahanmuuttaja ei kuitenkaan vielä hallitse suomen kieltä, voi tiedon saaminen ja löytäminen olla hankalaa.

Vastaanottava Pohjois-Savo ESR -hanke, jonka tavoitteena on kehittää ja parantaa kuntien maahanmuuttajille suunnattuja palveluita, on tehnyt Iisalmeen ja Varkauteen yhteistyössä kuntien ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa omat maahanmuuttajaoppaat. Oppaiden avulla pyritään helpottamaan maahan muuton alkuvaihetta Suomessa ja tukemaan maahanmuuttajien kotoutumista. Oppaiden avulla välitetään maahanmuuttajille tietoa kunnasta ja sen palveluista. Niissä on kerrottu esimerkiksi asumiseen, paikallisliikenteeseen, koulutukseen, terveys- ja sosiaalipalveluihin ja vapaa-ajan viettoon liittyvistä asioista ja palveluista. Maahanmuuttajaoppaat on tarkoitettu myös Suomeen ulkomailta muuttaneiden parissa työskentelevien viranomaisten tueksi.

Iisalmen maahanmuuttajaopas on ilmestynyt painettuna suomeksi ja englanniksi sekä sähköisesti venäjäksi. Venäjänkielinen painettu opas ilmestyy kevään aikana. Varkauden maahanmuuttajaopas on ilmestynyt suomeksi, ja myös sen englannin- ja venäjänkieliset versiot ilmestyvät kevään aikana. Erikielisten oppaiden avulla pyritään tavoittamaan maahanmuuttajat paremmin sekä tarjoamaan heille tietoa myös muilla kielillä kuin suomeksi.

Iisalmen ja Varkauden lisäksi maahanmuuttajaoppaat tullaan julkaisemaan vuoden 2011 aikana Kuopiossa, Siilinjärvellä ja Ylä-Savossa. Ylä-Savon opas on Keiteleen, Kiuruveden, Lapinlahden, Pielaveden, Sonkajärven ja Vieremän yhteinen. Maahanmuuttajaoppaat tulevat hyödyttämään yhteensä siis 10 kunnan asukkaita.

Kaikki oppaat tullaan julkaisemaan suomeksi, englanniksi ja venäjäksi. Kuopion maahanmuuttajaopas tullaan julkaisemaan lisäksi arabiaksi ja Ylä-Savon opas viroksi.

Tutustu Iisalmen maahanmuuttajaoppaaseen sähköisesti (suomi, englanti, venäjä):

www.peda.net/veraja/kuopio/vasta → Hankekunnat → Iisalmi

Tutustu Varkauden maahanmuuttajaoppaaseen sähköisesti (suomi):

www.peda.net/veraja/kuopio/vasta → Hankekunnat → Varkaus

Lisätietoja:

Vastaanottava Pohjois-Savo -hanke
Puistokatu 20, 70110 Kuopio
Anni Viinikainen, projektipäällikkö
Puhelin. 044 718 1659, anni.viinikainen@kuopio.fi

Teksti: Heljä Koistinen

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика