№ 2 ( 04 ) 2011

Positiivista energiaa Järvi-Suomesta


Lempi Lämpölampi ja varkautelaiset sammet.
Kuva: Eeva Lemiläinen, Navitas Kehitys Oy

Varkaudessa voi nauttia kauniista vesistömaisemista, kylpylän lämmöstä ja hoidoista, kiinnostavista käyntikohteista, laadukkaista kulttuuri- ja liikuntapalveluista sekä lukuisista harrastusmahdollisuuksista. Palvelut ovat keskustassa kätevästi kävelymatkan päässä toisistaan. Puhdas luonto ja turvallisuus luovat hyvän asumisympäristön kaupungin n. 23.000 asukkaalle.

Uutta teknologiaa ja kansainvälisyyttä

Varkaus on tänä päivänä metsä- ja paperiteollisuuden lisäksi teknologia- ja energiaosaamisen taitaja. Uutta tuotantoalaa edustaa litiumakkutehdas ja ennakkoluulottomuudesta kertoo sammen kasvatus, jonka myötä Varkaudesta on tulossa merkittävä kaviaarin tuottaja.

Kansainvälisyys on luonteva osa arkipäivää. Se näkyy yritysten lisäksi monikielisenä koulutuksena jo ala-asteelta lähtien; valittavana ovat perinteisten suomenkielisten luokkien lisäksi ruotsinkielinen koulu ja englantipainotteinen ala-aste. Savonia ammattikorkeakoulun Varkauden yksikössä on kansainvälinen linja, jossa opiskelijoita on useasta maasta.

Historia elää rikkaassa rakennusperinnössä

Varkauden kaupunkikuvasta ovat vastanneet nimekkäät suunnittelijat. A. Ahlström Oy tilasi arkkitehtiveljekset Ivar ja Valter Thomélta Varkauden ensimmäisen asemakaavan vuonna 1913 ja kaavan pääpiirteet ovat säilyneet edelleen kaupunkikuvassa. Heidän työtään jatkoivat muun muassa Karl Lindahl, Carolus Lindberg, Alvar Aalto, Kalevi Väyrynen, sekä Olli Kivinen. 1910–1920 luvuilla rakennetulle Niittylän ja Kosulanniemen alueelle kannattaakin suunnistaa kävelyretkelle ihailemaan vanhojen puutalojen kauneutta ja aistimaan menneen ajan tunnelmia.

Siltojen ja kanavien kaupunki

Varkauden seudun ominaispiirteitä ovat upeat vesistöt, vehreä luonto, kanavat ja sillat. Risteilyt, veneretket, uinti ja kalastus kuuluvat kesään. Taipaleen kanava-alueella on kiinnostavaa katsella laivojen sulutusta ja tutustua Kanavamuseossa tarinoihin kanavarakentamisen vaiheista. Alueella on myös idyllinen kivipengerretty vanha kanava, joka avattiin liikenteelle vuonna 1840.

Lomaohjelmaa

Varkauden nähtävyyksistä tunnetuin ja erikoisin on Mekaanisen Musiikin "Museo", jossa käynti jää varmasti mieleen. Instrumenttikokoelma on hämmästyttävä ja talon upeasti sisustetut suuret huoneet näkemisen arvoisia. Kannattaa vierailla myös Varkauden Museossa, jossa saa samalla kertaa nauttia taidenäyttelystä ja Varkauden kaupungin rakentumisen esittelystä. Vieressä sijaitsee viehättävä Taidekeskus Väinölä.

Suosittu lomakohde Varkaudessa on Kylpylähotelli Kuntoranta hyvinvointipalveluineen. Siellä ohjelmaa ja tekemistä riittää ympäri vuoden kaiken ikäisille. Hyvän majoitusvaihtoehdon tarjoavat myös tasokas Scandic Oscar ja kodikas Hotelli Joutsenkulma, jotka sijaitsevat keskustassa kävelymatkan päässä nähtävyyksistä.

Sateenkaari ja tähtitaivaan ihmeet

Huikeat näkymät kaupunkiin ja ympäristöön avautuvat kesäisin avoinna olevalta Sateenkaari näköalatasanteelta Vesitornista. Härkämäen observatorion sijainti 160 metrin korkeudella valosaasteettomalla paikalla Kangaslammilla tarjoaa ihanteelliset puitteet tähtien tarkkailuun. Siirrettävä, digitaalinen Härkämäen Planetaario voidaan tuoda sinne, missä asiakkaat ovat. Siinä esitetään tähtitaivasnäytöksiä sekä luontoaiheisia, planetaariokupolin kokoisia tieteiselokuvia.

Tunnelmaa tapahtumissa

Varkauden Teatteri ja Warkaus-sali tarjoavat monipuolisia kulttuurinautintoja syksystä kevääseen. Erityisesti koko perheelle sopivia tapahtumia ovat kesän alussa järjestettävä Navitas Maraton liikuntatapahtuma, kesäkuussa Vekara-Varkaus Festivaaliviikko ja heinäkuussa Plantaasi tapahtuma. Harjurannan kansainväliset rullasuksihiihdot järjestetään heinäkuun lopussa. Sampea & Samppanjaa kaupunkifestivaalia vietetään elokuussa ja kesän päätteeksi kokoonnutaan Maaseutumarkkinoille. Marraskuun kohokohta on Tarinoiden Taulumäki ja Talvipäivänseisaus on nimensä mukaisesti aivan joulun alla.

Ostoksille ja herkuttelemaan

Kauppakatu on keskeinen ostoskatu, jossa ostospaikat ovat kätevästi kävelymatkan päässä toisistaan. Sen varrella on monipuolisesti liikkeitä mm. useita lahjatavara- ja sisustuspuoteja ja laadukkaita asusteliikkeitä. Aivan Kauppakadun vieressä sijaitsee Forum -kauppakeskus ja Warkauden Portissa viitostien varrella on suuri Pentikin tehtaanmyymälä, kirjojen tarjouskauppa sekä laukkujen ja nahkasta tehtyjen tuotteiden myymälä.

Ruokailuhetki on päivän kohokohta ja mikä onkaan helpompaa kuin istahtaa ravintolaan hyvän palvelun ääreen. Harvinaista ja herkullista sampea saa kalaruoan ystävien pöytään Varkaudessa ja kesän 2011 uutuustuote on oman kaupungin kaviaari.

Helppo tulla

Varkauteen on helppo tulla; sekä valtatie 5 että valtatie 23 johdattavat kulkijat kaupunkiin. Veneellä pääsee Saimaan syväväylää pitkin jopa mereltä saakka ja lento Helsingistä kestää vajaan tunnin

Tervetuloa vierailulle tai asumaan Varkauteen!

Lisätietoja:

www.varkaus.fi/matkailu

Teksti: Eeva Lemiläinen

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика