2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 9-10 (111-112)


№ 8 (110)


№ 7 (109)


№ 5-6 (107-108)


№ 3-4 (105-106)


№ 2 (104)


№ 1 (103)

№ 8 ( 110 ) 2015



Musiikin siivillä!

Tämän vuoden heinäkuussa Pietarissa, Venäjä ulkomailla -foorumissa, jonne matkustin venäjänkielisen yhdistys Feniksin edustajana, tutustuin nuoren, taitavan, pietarilaisen säveltäjä-pianisti Oleg Pustynnikovin kanssa! Oleg on valmistunut Pietarin valtiollisen yliopiston vapaiden taiteiden ja tieteiden tiedekunnasta ja on Venäjän eri kilpailujen palkinnonsaaja. Hän ottaa aktiivisesti osaa säveltäjä-pianistina erilaisille festivaaleille ja taideprojekteihin sekä antaa soolokonsertteja Venäjällä ja lähimaissa.

Venäjä ulkomailla -foorumissa Oleg Pustynnikov kertoi meille Taide-ryhmän osallistujille nykyaikaisesta musiikkimaailmasta Pietarissa. Säveltäjä teki meille tutuksi nykyaikaista klassista musiikkia, antoi meidän kuunnella ja vertailla eri taiteilijoiden teoksia ja omia sävellyksiään ja vastasi kysymyksiimme. Oleg on erittäin avoin ja positiivinen ihminen, minkä vuoksi keskustelu ei ollut virallista vaan ennemminkin ystävien välistä jutustelua.

Olegin tapaamisen jälkeen ehdotin hänelle foorumissa konsertin järjestämistä Suomessa. Heinäkuun alusta lähtien olemme suunnitelleet tämän konsertin järjestämistä. Foorumikollegani Anna Oborinan ansiosta löysimme tilan Espoosta, suuresta nykyaikaisesta monikäyttöisestä Sellon kirjastosta. 20.10. venäjänkielinen yhdistys Feniks järjesti siellä ”Oleg Pustynnikovin musiikkiteosten ilta” -konsertin. Konsertti koostui kahdesta osasta pienellä väliajalla ja se pidettiin kahdella kielellä: suomeksi ja venäjäksi. Joihinkin esityksiin oli lisätty myös video, koska musiikin säveltämiseen Oleg on saanut vaikutteita kuuluisten taiteilijoiden töistä, esim. I. I. Levitanilta, I. I. Šiškinilta ja I. K. Ajvazovskilta. Kuvataiteen ja musiikin yhdistäminen auttaa katsojaa ymmärtämään taiteilijaa ja katsomalla tauluja saa paremman kuvan siitä, mistä musiikki kertoo, ja voi visualisoida sitä, mitä taiteilija on miettinyt säveltäessään teosta.

Seuraavana päivänä 21.10. suuntasimme Turkuun II Kansainvälisille festivaaleille: Art Planet -kilpailuun, jonne Oleg oli kutsuttu toimimaan tuomariston yhtenä jäsenenä.

Turussa Oleg Pustynnikov esiintyi Art Planet -festivaalien avajaisissa, joissa hän soitti itse säveltävänsä hymnin. Festivaali-kilpailut jatkuivat muutamia tunteja ja tuomariston jäsenet arvioivat laulu-, tanssi-, soitin- ja kansantanssiyhtyeitä, solisteja ja vokalisteja. Oleg Pustynnikov oli ensimmäistä kertaa kansainvälisissä festivaali-kilpailuissa tuomaristossa. Kokemus oli mielenkiintoinen ja luultavasti säilyy säveltäjän mielissä. Mieleen jäi tietenkin myös lahjakkaat esiintyjät, värikkäät esiintymisasut, tanssit ja nuorten esiintyjien jännitys, keskustelut muiden tuomariston jäsenten kanssa palkintosijoista ja näiden festivaalien järjestäjien erinomaisesti hoitama työ!

Nämä kaksi päivää olivat hienoja: uusia kokemuksia, uusia tuttavuuksia, hauskanpitoa ja positiivisuutta.

Kiitämme venäjänkielistä yhdistys Feniksiä Jyväskylästä avusta konserttien järjestämisessä Espooseen, sekä henkilökohtaisesti Tamara Sholokhovaa ja Aleksandr Karakulevia, Kristina Kemppaista julisteiden ja ohjelman kääntämisestä suomeksi, Sellon kirjastoa tarjoamastaan tilasta sekä tietenkin lahjakasta säveltäjä-pianisti Oleg Pustynnikovia. Kiitämme Art Planet -festivaalien järjestäjiä Turussa ja henkilökohtaisesti Elena Fageria O. Pustynnikovin kutsumisesta festivaaleille tuomariston jäseneksi!

Tammikuussa 2016 odotamme Olegia Jyväskylään. Tarkan konserttipäivän ja -paikan ilmoitamme Feniksin nettisivuilla ja Feniksin sivuilla VKontaktessa ja Facebookissa.

Tapaamisiin!

 

Teksti ja kuvat: Irina Nikitenko,

Feniksin työryhmän jäsen ja O. Pustynnikovin avustaja Suomen lakeuksilla

Suomennos: Maria Lepistö

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика