Tässä numerossa:
Arkisto:
№ 7 ( 109 ) 2015
Suomen venäjänopettajat ry:n Aspekti-lehti kiittää Mosaiikki-lehteä vuorovaikutuksesta ja esittäytyy Mosaiikki-lehden lukijoille.
Yhdistys on perustettu v. 1969 ja se edistää sekä kehittää venäjän kielen opetusta maassamme. Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä jokainen Suomessa venäjän kielen opetustyössä oleva tai muutoin venäjän kielestä ja sen opetuksesta kiinnostunut henkilö. Jäsenistöön kuuluu korkeakoulujen, koulujen ja kurssien opettajia. Yhdistyksellä on vuosittain kaksi sääntömääräistä kokousta, kevät- ja syysvuosikokous. Jäsenet suorittavat yhdistykselle 15 euron vuotuisen jäsenmaksun.
Yhdistyksen toimintaa johtaa vuodeksi kerrallaan valittu hallitus, johon kuuluu puheenjohtaja ja kuusi hallituksen jäsentä varajäsenineen, eli yhteensä 12 henkilöä. Hallitus kokoontuu keskimäärin kuusi kertaa opintovuoden aikana, perjantai-iltaisin kello 17.30 Helsingissä. Noin kolmituntisen kokouksen aikana käsitellään kollegiaalisessa hengessä yhdistyksen toiminnan kannalta ajankohtaisia asioita ja ideoidaan tulevaa toimintaa.
Suomen venäjänopettajat ry:n syyskokous 23.10.2015. Yhdistyksen jäsenten tapaaminen kirjailija Zinaida Linden (kolmas
vasemmalta) ja Lähialuematkat palvelujohtaja Maria Mäen (kolmas oikealta) kanssa.
Suomen venäjänopettajat ry:n syyskokous 23.10.2015.
Stanislav Golubev, Zlatoust-keskuksen johtaja
Margarita Rusetskaya, Puškin-instituutin rehtori
Irina Poljanskaja, Suomen venäjänopettajat ry:n puheenjohtaja
Viime vuosina yhdistys on järjestänyt kevätkoulutuspäiviä Kirkkonummen ortodoksisessa veljistössä Pokrovassa, venäjää työelämän tarpeista lähtien yhdessä Taloudellisen tiedotustoimiston kanssa, sekä yhteiskoulutusta Viron venäjänopettajien kanssa. Koululaistapahtumat Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksessa ovat olleet opettajien ja oppilaidenkin suosiossa. Kesäkurssit Tverissä, Tulassa ja Nizhnij Novgorodissa ovat saaneet jäsenistöltä tyytyväistä palautetta. Vuosittain ilmestyvä Aspekti-lehti on jokaisen venäjän kielestä ja Venäjästä kiinnostuneen lukupaketti. Se postitetaan liki 500 henkiselle jäsenistölle ja siihen voi jokainen kiinnostunut kirjoittaa artikkeleita. Oppimateriaalipaketti puolestaan on hallituksen jäsenien laatima ja paljon tilattu tuki opettajille. Tämä vuoden oppimateriaalipaketin teemana on Pietari kaupunkiin suunniteltuine tehtävineen, joita lukuisat oppilaitaan Pietariin vievät opettajat voivat hyödyntää paikan päälläkin.
Yhdistykseen liitytään useimmiten kollegan vinkistä tai Suomen kieltenopettajien liiton Tempus-lehdestä saadun tiedon kautta. Hallitukseen kannattaa liittyä, sillä se antaa arvokasta kokemusta yhdistystoiminnasta, siellä pääsee vaikuttamaan omalla panoksellaan yhdistyksen toimintaan suomeksi, ruotsiksi ja venäjäksi, saa itselleen kollegiaalisen tukiverkon ja ensimmäisenä uusimmat tiedot materiaaleista ja koulutuksista sekä pääsee tekemään itseään kiinnostavia materiaaleja ja tapahtumia. Hallituksessa ja yhdistyksen tapahtumissa voi verkostoitua kollegoiden kanssa, sillä useimmiten venäjänopettaja on ainoa koulunsa venäjänopettaja.
Suomen venäjänopettajat ry:ssä on mukava ilmapiiri ja erilaisia opettajille suunnattuja tapahtumia järjestetään säännöllisin väliajoin. Usean vuoden kokemuksen perusteella voi sanoa, että liittyminen kannattaa ehdottomasti! Lähde rohkeasti mukaan toimintaan! Tämä on erittäin hyvä harrastus, josta oppii paljon ja on ajan sekä tiedon keskellä. Venäjä on lukumäärällisesti Euroopan puhutuin kieli, mutta siitä huolimatta suomalaisissa kouluissa venäjää lukee vain noin 2 % ikäluokasta. Yhdistystoiminta tukee venäjänopettajia venäjän kielen markkinoinnissa. Tule mukaan toimintaan – toimintaa voi kehittää ja keksiä uusia ideoita oman työn ja itsensä kehittämiseksi. Kaksi päätä viisaampi kuin yksi. Suomen venäjänopettajat ry:n toimintaan voi tutustua osoitteessa www.suomenvenajanopettajat.fi. Liity myös Suomen venäjänopettajien Facebook-ryhmään!
Teksti: Elina Rögård
Kuvat Suomen venäjänopettajat ry:n arkistosta.
Venäjännös: Irina Poljanskaja