№ 3 ( 65 ) 2011

Muutoksia Jyvässeudun työttömät ry:n toiminnassa

Vuonna 1993 rekisteröity Jyvässeudun Työttömät ry on toiminut jo lähes kaksikymmentä vuotta työttömien työnsaannin edistämiseksi sekä elämänlaadun ja toimeentulon parantamiseksi. Monet työttömät ovat saaneet mielekkyyttä elämäänsä tuettujen työllistämismuotojen ja työharjoittelupaikkojen lisäksi myös yhdistyksen järjestämistä harrasteryhmistä. Yhdistyksen Huhtasuolla sijainneen Perttulan ruokalan ja keskustassa sijaitsevan Kellarikievarin ruokalatoiminnan hyöty on ollut kaksitahoinen: pitkäaikaistyöttömät ovat voineet työllistyä ruokalaan tai saada sieltä harjoittelupaikan ja muut työttömänä olevat ovat puolestaan voineet nauttia hyvästä ja ravitsevasta ruoasta edulliseen hintaan. Mutta nyt Perttulan ruokala on jouduttu sulkemaan ja Kellarikievarin aukioloaikoja lyhentämään, sillä Jyväskylän työ- ja elinkeinotoimisto on antanut 1.1.2011 päätöksen, jonka mukaan Jyvässeudun Työttömät ry:n ruokalatoiminta on elinkeinotoimintaa.

Tämä TE-toimiston antama päätös perustuu lakiin julkisesta työvoimapalvelusta
(7 luku 1a§ ja 9§) sekä asiaa koskevaan TEM:n ohjekirjeeseen, jonka mukaan palkkatukea myönnettäessä toimintaa on pidettävä elinkeinotoimintana, jos se on jatkuvaa, sitä harjoitetaan ansiotarkoituksessa ja kilpailuolosuhteissa. Päätökseen on vaikuttanut myös yrittäjäjärjestöjen antama lausunto.

Käytännössä päätös tarkoittaa sitä, että yhdistys saa jatkossa huomattavasti vähemmän palkkatukea ruokalan henkilöstön palkkaukseen, minkä vuoksi ruokalaan voidaan jatkossa palkata vain puolet aiemmasta määrästä. Tämä iso muutos johti siihen, että ruokalatoimintoja jouduttiin supistamaan maaliskuusta alkaen. Muutokset eivät vaikuttaneet tällä hetkellä työssä olevien työsuhteisiin eli ketään ei irtisanottu, mutta jatkossa yhdistys ei pysty tarjoamaan tukityöpaikkoja eikä harjoittelupaikkoja yhtä paljon kuin aiemmin. Muutoksesta johtuen aterioiden hintoja jouduttiin myös nostamaan.

Jyvässeudun Työttömät ry yritti monin tavoin saada TE-toimistoa muuttamaan päätöstään, sillä yhdistys ei omasta mielestään kilpaile yritysten kanssa eikä ruokalatoiminta ole taloudellisesti kannattavaa. Asia käsiteltiin TE-toimistossa uudestaan, mutta valitettavasti päätös pysyi samana. Jyvässeudun Työttömät ry:n puheenjohtaja Tuija Öystilä kertoo, että monet muutkin tukityöllistämistä harjoittavat yhdistykset ovat saaneet TE-toimistolta päätöksen, jonka mukaan heidän toimintansa on elinkeinonharjoittamista eli toisin sanoen yritystoimintaa. Öystilän mukaan tuntuu todella kohtuuttomalta, että pitkäaikaistyöttömien työllistämistä vaikeutetaan tällä tavoin, varsinkin kun pitkäaikaistyöttömien määrä vain lisääntyy, vaikka työttömyys kokonaisuudessaan vähenee. Yhdistysten työllistämistoiminnan supistaminen tulee myös näkymään kaupungin budjetissa, sillä Jyväskylän kaupunki joutuu maksamaan KELA:lle puolet niiden henkilöiden työmarkkinatuesta, jotka ovat saaneet sitä yli 500 päivää.

Toinen suuri muutos Jyvässeudun Työttömät ry:ssä on se, että viisi vuotta yhdistyksen palveluosaston esimiehenä toiminut Sirpa Nieminen siirtyi toiseen työpaikkaan vanhusten hoitokodin vastaavaksi hoitajaksi. Muu yhdistyksen toiminta (esim. kutomo ja ompelimo, harrasteryhmät) jatkuu entiseen malliin. Yhdistyksen tarjoamiin palveluihin voit tutustua heidän verkkosivuillaan www.jstry.fi.

Kellarikievari, Vapaudenkatu 4

Avoinna:

arkisin 8.00-17.00

(aiemmin 8.00-20.00) ja

lauantaisin 8.00-15.00

Ateriahinnasto:

Jyvässeudun Työttömät ry:n henkilöjäsenet ja henkilöstö (jäsenkortti esitettävä) 3,50€

muut asiakkaat 7,00 €

12-15-vuotiaat 3,50 €

alle 12-vuotiaat 2,50 €.

Aamiainen 2,50 €

alle 12-vuotiaat 1,50 €.

Teksti: Nina Laurila

Kuva: Natalia Savela

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика