№ 4-5 ( 57-58 ) 2010

Nuoria työllistetään Sanssi-kortilla

Nuorten työllistymistä edistetään ottamalla käyttöön työnantajalle kohdistettu, palkkatukeen pohjautuva Sanssi-kortti. Sen tavoitteena on aktivoida nuoria hankkimaan työpaikka itse ja välittämään työnantajille tietoa palkkatuesta. Vastavalmistunut nuori voi saada Sanssi-kortin työ- ja elinkeinotoimistosta samalla kun hänelle tehdään työllistymissuunnitelma.

Taloustaantuma on pahentanut myös nuorisotyöttömyyttä Suomessa. Maaliskuun lopussa alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 32 500, mikä oli 3 500 enemmän kuin vuoden 2009 maaliskuussa. Nuorten työttömyyden odotetaan lisääntyvän myös kausiluontoisesti koulujen päätyttyä. Alle 20-vuotiaita oli maaliskuussa työttömänä 6 100.

Tilanteen helpottamiseksi hallitus suuntasi vuoden 2010 ensimmäisessä lisäbudjetissa 77 miljoonaa euroa nuorisotyöttömyyden vähentämiseen. Eduskunnan hyväksymä paketti sisältää starttirahaa, yrittäjyyskoulutusta ja palkkatukea. Lisäbudjetin avulla noin 15 000 nuorta työllistyy tai pääsee koulutukseen tai työllistämistoimenpiteiden piiriin.

Sanssi-kortti on tarkoitettu erityisesti alle 30-vuotiaiden vastavalmistuneiden nuorten työllistämiseen. Alle 25-vuotiaat voivat saada kortin heti käyttöönsä. Yrityksiin työllistettäessä 25–29-vuotiaat voivat käyttää korttia vasta kuuden kuukauden työttömyysjakson jälkeen. Muiden työnantajien kohdalla korttia voi kuitenkin käyttää heti.

Palkkatuki työnantajalle on enimmillään 550 euroa kuukaudessa, jos hän palkkaa nuoren kokoaikaiseen työhön. Työsuhde voi olla joko toistaiseksi voimassaoleva tai määräaikainen. Tukea voi saada enintään 10 kuukauden ajan. Oppisopimuskoulutuksessa palkkatukea voi saada koko koulutuksen ajan. Sitä voivat saada kunnat, yritykset ja muut työnantajat, kuten yhdistykset, säätiöt ja sosiaaliset yritykset.

TE-toimisto myöntää Sanssi-kortin ja tarkistaa työnantajan tukikelpoisuuden. Sanssi-toimintamalli perustuu jo nykyisinkin käytössä olevaan palkkatukiseteliin. Julkisesta työvoimapalvelusta annetun lain määräaikaisella muutoksella (10.5.2010–31.12.2011) helpotetaan nuorten sijoittumista yrityksiin. Kortin ero tavalliseen palkkatukeen on, että yritykset saavat tukea alle 25-vuotiaan palkkaamiseen ilman, että hakija on ollut työttömänä.

Sanssi-kortin käytöstä sovitaan työnhakijan kanssa TE-toimistossa henkilökohtaista työllistämissuunnitelmaa tehtäessä. Nuorelle myönnetty Sanssi-kortti on työnantajalle työnhaun yhteydessä esitettävä todiste siitä, että nuoren kanssa on sovittu palkkatuen käytöstä ja että palkkatuki myönnetään, jos työnantajaan liittyvät myöntämisedellytykset täyttyvät.

Sanssi-kortti on kohdennettu erityisesti vastavalmistuneille, joilla on ammatillinen tai muu tutkinto, mutta jotka eivät ole vielä saaneet työpaikkaa. Peruskoulusta ja lukiosta valmistuvat ohjataan ensisijassa koulutukseen. Sanssin käytölle ei heidänkään kohdalla ole estettä, jos TE-toimisto pitää palkkatuen käyttöä tarkoituksenmukaisena keinona edistää nuoren kokonaistilannetta. Vastavalmistunut voi olla myös nuori, jonka valmistumisesta on kulunut pidempi aika, eikä työpaikkaa ole vielä löytynyt.

Sanssi-kortin käyttöä vauhditetaan nuorille ja työnantajille suunnatulla viestintäkampanjalla. Työvoimaministeri Anni Sinnemäen tiedotustilaisuudessa lanseerattiin Sanssi-kortti ja avattiin kampanjan verkkosivusto www.sanssi.fi, jossa on kattavat perustiedot työllistämissetelistä niin nuoren kuin työnantajankin käyttöön. Sieltä löytyy myös ääni- ja videoaineistoa, muun muassa nuorille suunnattu verkkopresentaatio, jossa Heikki Paasonen kertoo Sanssi-kortista ja opastaa nuoria palkkatuen käyttöön. Tietoa kampanjasta pyritään levittämään myös yrittäjä- ja työntekijäjärjestöjen sekä koulujen ja opiskelijajärjestöjen avulla.

Lisätietoja:
ylijohtaja Tuija Oivo, TEM, puh. 010 604 9040
tiedottaja Katja Keckman, TEM, puh. 010 606 3593
tiedottaja Venja Henningsen, TEM, puh. 010 606 3265

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote 12.5.2010, lyhennetty.

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика