№ 4-5 ( 57-58 ) 2010

Monimos-verkkopalvelu

Suomessa asuvat maahanmuuttajat ja monikulttuurisuusjärjestöt ovat avanneet yhteisöllisen verkkopalvelun osoitteeseen www.monimos.fi

Sivusto on tarkoitettu virtuaaliseksi kohtaamispaikaksi, jossa yksityiset ihmiset (maahanmuuttajat ja kansainvälisyydestä kiinnostuneet), järjestöt ja monikulttuurisuuden ammattilaiset voivat verkostoitua. Sivusto toimii sosiaalisen median periaatteella (kuten esim. Facebook, Twitter, Youtube, Myspace ja Wikipedia) eli käyttäjät luovat verkkopalveluun sisältöä esimerkiksi uutisten ja blogien muodossa. Palveluun ei ole välttämätöntä luoda erillistä tunnusta, vaan sinne voi kirjautua sisään kätevästi myös Facebookin tunnuksilla.

Sivusto tarjoaa mm. vaikutusareenan viranomaisten suuntaan. Järjestöt voivat esitellä toimintaansa ja näkökulmiaan, ja maahanmuuttajat sekä muut sivustolla vierailevat voivat keskustella ja kertoa mielipiteensä. Palvelun kautta voi myös tehdä mielipidekyselyitä. Sivusto on hyvä kanava kaikenlaiselle tiedottamiselle; siellä voi esimerkiksi tiedottaa tapahtumista ja harrasteryhmistä.

Monimos-verkkopalvelu julkistettiin oikeusministeriön tiloissa 8.6.2010. Sali oli aivan täynnä, joten tällaiselle verkkopalvelulle on selvästi tilausta ja asia on ajankohtainen. Alkusanat tilaisuudessa lausunut oikeusministeriön demokratia- ja kieliasioiden yksikön johtaja Johanna Suurpää oli sitä mieltä, että sivustossa on valtavasti potentiaalia jopa yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, mutta kaikki riippuu käyttäjien aktiivisuudesta.

Palvelun on toteuttanut oikeusministeriön koordinoima, EU-komission tukema EPACE-hanke ja sosiaalisen median tutkimusprojekti Somus yhteistyössä Monihelin kanssa. Palvelun ylläpidosta vastaa Moniheli.

Osallistu Monimosin kehittämiseen

Monimosin kehittäjät haastoivat julkistamistilaisuudessa kaikki mukaan kehittämään sivustoa ja sen sisältöä.

Nimeä Monimos ei ole valittu samannimisen antiikin-kreikkalaisen filosofin mukaan, vaan nimen osat ”moni” ja ”mos” viittaavat monipuoliseen mosaiikkiin, joka rakentuu kunkin käyttäjän tuoman tarpeellisen palan avulla kauniiksi kokonaisuudeksi.

- Mosaiikki ei ole täydellinen ilman sinun pientä palaasi, totesi kehittämistyössä mukana ollut Meg Sakilayan-Latvala.
African civil society -yhdistyksen edustaja Cucu Wesseh näki palvelun parhaana puolena sen, että se edistää maahanmuuttajien yhtäläisiä mahdollisuuksia osallistua yhteiskuntaan. Familia Club ry:n Marko Stenroos lisäsi tähän sen, että palvelu myös auttaa viranomaisia ja järjestöjä yhteistyön luomisessa.

Julkistamistilaisuudessa heräsi vilkas ja osittain tunnepitoinen keskustelu sivuston kielivalinnasta, joka on valikoiden osalta englanti. Sivustolle voi kuitenkin kirjoittaa millä kielellä tahansa.

– Jos järjestämäsi tilaisuus, jota haluat sivuston kautta markkinoida, on suunnattu esimerkiksi venäjänkieliselle väestölle, niin järkevintä lienee ilmoittaa siitä vain venäjäksi. Mutta jos taas haluat kutsua tilaisuuteen muidenkin kieliryhmien edustajia, niin laita ilmoitus useammalla kielellä, EPACE-hankkeen projektikoordinaattori Laura Ahokas neuvoo.

Entäpä luku- ja kirjoitustaidottomat, vanhukset ja muut ryhmät, jotka eivät syystä tai toisesta pysty palvelua käyttämään? Yhdistykset ovat avainasemassa siinä, että heidän äänensä tuleen kuuluviin. Yhdistysten edustajat voivat toimia lähettiläinä ja kertoa sivustolla isomman ihmisryhmän mielipiteen.

– Kieli ja tietokonetaidot eivät ole ongelma, kun on yhteinen tavoite! totesivat sivuston kehittäjät.

Nina Laurila

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика