2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 10 (53)


№ 9 (52)


№ 8 (51)


№ 7 (50)


№ 5-6 (48-49)


№ 4 (47)


№ 3 (46)


№ 2 (45)


№ 1 (44)

№ 4 ( 47 ) 2009

Marjanpoiminnan työehdot ja poimintapalkat vuodelle 2009

TES-lainsäädäntö

Työsuhteissa noudatetaan Maaseutuelinkeinojen työehtosopimusta sekä voimassa olevaa työlainsäädäntöä.

Työaika

Säännöllinen työaika on ilman työtuntijärjestelmää enintään 8 h/vrk, 40 h/vko.

Ruokailu ja virkistys

Päivittäisen työajan ollessa vähintään 6 h annetaan työntekijälle tunnin pituinen ruokailutauko, jota ei lueta työaikaan. Työnantaja ja työntekijä voivat sopia lyhyemmästä, vähintään puolen tunnin pituisesta ruokatauosta. Vähintään 8 h työpäivään sisältyy kaksi 12 min taukoa, tätä lyhyempään työpäivään yksi tauko.

Peruskoulussa, lukiossa tai muualla opiskelevat alle 18-v. koululaiset

Saman vuoden aikana 14 vuotta täyttävä henkilö voidaan ottaa kevyeen työhön. Alle 15-vuotiaan työsopimuksen tekee huoltaja tai huoltajan luvalla nuori itse. Alle 15-vuotiaan työaika on enintään 7 h/vrk, 35 h/vko ja se on sijoitettava klo 8-20 väliseen aikaan. 15-17-vuotiaan työaika on sijoitettava klo 6-22. Nuorelle työntekijälle on annettava vähintään 38 h kestävä yhdenjaksoinen viikkolepo.

PALKKAUS:

Aikapalkat

Henkilökohtainen palkanosa työehtosopimuksen mukaisesti:

Määrittelyperusteet 1.5.2009 lähtien €/h
Vaativuusryhmittelyn mukainen vähimmäistuntipalkka 7,57
Peruskoulussa tai lukiossa opiskelevalle koululaiselle 5,30
Alan työkokemusta vailla olevalle perehdyttämisajalta (max 4 kk)6,81

Urakkapalkka

Urakkahinnoittelun on perustuttava työehtosopimuksen vaativuusryhmäpalkkoihin ja oltava sellainen, että työntekijän urakka-ansio nousee normaalilla urakkatyövauhdilla vähintään 20 % ohjetuntipalkkaa korkeammaksi ja kasvaa työsuorituksen kasvaessa. Milloin urakkatyön edellytykset eivät toteudu (esim. alku- tai loppusadon aikana satomäärän ollessa vähäinen) suoritetaan poimintaa aikapalkalla.

Ylityöt

Vuorokautinen ylityö: 2 ensimmäistä tuntia 50%, seuraavat tunnit 100%. Viikottainen ylityö: 8 ensimmäistä tuntia 50%, seuraavat tunnit 100%.

Sunnuntaityö

Urakkapalkalla tehtävästä marjanpoiminnasta ei makseta sunnuntaityökorvausta. Muusta sunnuntaina tehtävästä työstä maksetaan 100 %:lla korotettu palkka. Jos tehty työ on ylityötä, maksetaan lisäksi ylityökorotus.

Vuosilomakorvaus

Vuosilomakorvaus maksetaan määräaikaisessa työsuhteessa työsuhteen päättyessä tai erikseen sovittaessa palkanmaksukausittain palkanmaksun yhteydessä. Se on 12,5 % työansiosta.

Luontoisedut

(verohallituksen verotusarvojen ohjeet)
Täysihoitoetu (majoitus, ravinto, lämpö, valo):
- yhteishuoneessa 13,37 €/vrk, 401 €/kk
- yhdessä huoneessa 13,90 €/vrk, 417 €/kk.
Asuntoetu: 3,40 €/vrk, 102 €/kk (keskuslämmityshuone), 1,23 €/vrk, 37 €/kk (uunilämmityshuone).
Ravintoetu: 5,50 € /ateria.

Kirjanpito

Työnantajan on pidettävä työaika- ja palkkakirjanpitoa. Työntekijöiltä pidätetyt osuudet on eriteltävä palkkakuitissa, samoin lomakorvaus on merkittävä näkyviin. Palkkakuitista on käytävä ilmi palkan määräytymisen perusteet, kuten esim. tehdyt työtunnit tai koppamäärä.

Tapaturmavakuutus

Työnantajan tulee ottaa työntekijälle tapaturma- ja ryhmähenkivakuutus vakuutusyhtiöstä, jos kalenterivuodessa teetettyjen työpäivien lukumäärä ylittää 12.

Sosiaalivakuutusmaksut

Työnantajan lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja ovat työeläke-, tapaturma-, työttömyys- ja ryhmähenkivakuutusmaksu sekä sosiaaliturvamaksu. Ne määräytyvät työntekijän ennakonpidätyksen alaisesta palkasta. Osa maksuista pidätetään työntekijän palkasta.
Lisätietoja: www.etk.fi, www.etera.fi, www.vero.fi, www.palkka.fi

Työsopimus

Työsopimus tulisi tehdä kirjallisesti. Sopimus voi olla myös suullinen, silloin on hyvä käyttää esimerkiksi kahta todistajaa. Ellei työsopimusta ole tehty kirjallisesti, on työnantajan annettava työntekijälle kirjallinen selvitys työehdoista, mikäli työsuhde on yli kuukauden mittainen. Työnantaja, joka rikkoo tätä velvollisuutta, voidaan tuomita työsopimuslakirikkomuksesta sakkoon.

Työntekijän velvollisuudet

Työntekijän on suoritettava hänelle annettu työ huolellisesti ja ahkerasti sekä noudatettava työnantajan ohjeita, turvallisuusohjeita, ilmoitettava työturvallisuuden puutteista työnantajalle sekä käytettävä asianmukaisia suojaimia. On suositeltavaa, että työntekijä kirjaa myös itse kaikki tekemänsä työtunnit.

Työterveys, henkilöstötilat

Työnantajalla tulee olla työterveyshuoltosopimus. Kela korvaa noin 50 % työterveyshuollon kuluista. Pohjehermohalvauksen välttämiseksi tulee työntekijää ohjata oikeisiin työasentoihin ja -vaatetukseen, työasennon vaihtamiseen riittävän usein sekä työn tauottamiseen (esim. korin kuljettaminen kokoamispaikalle). Työpaikalla tulee olla tarpeelliset peseytymistilat, pukeutumistilat, WC-tilat, ruokailutilat sekä tarvittaessa asialliset majoitustilat.

Lisätietoja:
Puu- ja erityisalojen liitto, puhelin (09) 615 161
Maaseudun Työnantajaliitto,puhelin (09) 7250 4500
Työsuojelupiirien kotisivut www.tyosuojelu.fi

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика