2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 10 (53)


№ 9 (52)


№ 8 (51)


№ 7 (50)


№ 5-6 (48-49)


№ 4 (47)


№ 3 (46)


№ 2 (45)


№ 1 (44)

№ 4 ( 47 ) 2009

Kesällä kaikki on toisin – ainakin festareilla

Pitkän ja pimeän talven jälkeen suomalaiset alkavat heräillä talvihorroksestaan. Ollaan menossa kohti kesää, valoa ja lämpöä ja tulevasta lyhyestä kesästä on saatava kaikki irti. Kansa suuntaa monimuotoisiin kesätapahtumiin, joita järjestetään eri teemojen, kuten musiikin, urheilun, teatterin tai paikkakuntien omien perinteiden ympärille.

Nuorison suosiossa ovat rockfestivaalit, joita järjestetään kymmeniä eri puolilla maata. Varttuneemmalle väellekin on tarjolla kesätapahtumia laidasta laitaan laadukkaista korkeakulttuurifestivaaleista aina Kutemajärven seksifestareihin. Siltä väliltä löytyy kansanmusiikkijuhlia ja erilaisia pitäjänjuhlia.

Viime vuosikymmenien aikana festivaalien määrä on moninkertaistunut. Myös monet pikkupaikkakunnat ovat yrittäneet murtautua rahakkaiden kesäturistivirtojen tietoisuuteen omalla, usein erikoisuutta tavoittelevalla kesätapahtumallaan. Esimerkiksi savolainen Sonkajärvi on pongahtanut jopa suuren maailman medioihin eukonkantojuhlillaan, Kuopiosta monelle tulee mieleen Kuopio tanssii ja soi, ja Suonenjoki on suurelle yleisölle tuttu jo vuosikymmenien ajan vietetyistä mansikkakarnevaaleistaan.

Vahva taustaorganisaatio: Finland Festivals ry

Festivaali-innostuksen alkaessa kasvaa Suomeen perustettiin jo vuonna 1968 Finland Festivals ry, joka toimii merkittäviä kulttuuritapahtumia järjestävien tahojen yhteiselimenä. Yhdistys edistää festivaalien markkinointia ja tiedotusta kotimaassa ja ulkomailla ja sen kotisivuilta osoitteesta www.festivals.fi löytyy tietoa jäsenten järjestämistä tapahtumista. Viime vuonna sen jäsenyhdistysten festivaaleille myytiin lähes 700 000 lippua! Sivustolla olevan hakupalvelun avulla saa hyvän kuvan kesätapahtumien runsaasta ja monipuolisesta tarjonnasta. Tapahtumat on jaoteltu teemoittain: Monitaidefestivaalit (10), Klassinen musiikki (27), Ooppera ja kuoro (6), Nykymusiikki (1), Jazz/Blues (8), Pop/Rock (1), Folk (7), Tanssi (4), Teatteri ja kirjallisuus (4), Lasten ja nuorten festivaalit (4), Kuvataide (2) ja Elokuva (1). Sivustolla olevien linkkien kautta pääsee festivaalien omille kotisivuille. Myös ulkomaiset matkailijat on otettu huomioon kääntämällä sivusto englanniksi, ruotsiksi, saksaksi, ranskaksi ja venäjäksi.

Taustalla perinteitä ja talkoohenkeä

Kesäfestivaalien kesto vaihtelee viikonlopusta jopa useisiin viikkoihin ja niiden synnyttämiseksi tarvitaan aina valtava määrä työtä. Monilla vakiintuneilla kesätapahtumilla on taustallaan vahva organisaatio tai ainakin muutamia palkattuja työntekijöitä, mutta suurin osa tapahtumista järjestetään lähinnä vapaaehtoisvoimin. Se tarkoittaa, että valtava määrä erilaisia ja eritaitoisia ihmisiä on valmis tekemään tärkeäksi kokemansa asian eteen paljon työtä. Talkoolaisissa on usein mukana eri yhdistysten jäseniä; he tukevat siten oman yhdistyksensä toimintaa, esimerkiksi monet vanhemmat tekevät vapaaehtoistyötä omien junioreidensa urheiluseurojen hyväksi. Talkoolaiset vastaavat monissa tapahtumissa muonitus-, majoitus- ja liikennejärjestelyistä. Aikaisemmin suomalainen talkoohenki ilmeni ”elintärkeissä” töissä pelloilla ja rakennuksilla – liekö erilaisten tapahtumien järjestäminen sitten 2000-luvun talkootyötä parhaimmillaan? Niin tai näin, monille osallistujille yhteiset päämäärät ja yhdessä tekemisen ilo ovat tärkeitä arvoja – sivutuotteena syntyy sitä kovasti kaivattua yhteisöllisyyttä.

Lähdetään liikkeelle läheltä

Uudempia tulokkaita Jyväskylän tapahtumatarjonnassa on alkukesästä järjestettävä Sataman yö -tapahtuma, joka tarjoaa kansalle musiikkia ja markkinameininkiä 10.–13. kesäkuuta (www.satamanyo.fi). Keskikesällä Jyväskylässä järjestetään teatteri- ja musiikkipainotteinen Jyväskylän kesä -kulttuurifestivaali. Tänä vuonna Kesä on 7.-12.7. ja siihen kuuluu tuttuun tapaan myös runsaasti ilmaisohjelmaa. Kesän ohjelma on jo julkaistu internetissä osoitteessa www.jyvaskylankesa.fi.

Hankasalmella, noin 40 km päässä Jyväskylästä, järjestetään heinäkuun 17.–19. päivä Kihveli Soikoon– maailman ainut monipäiväinen kansainvälinen skifflefestivaali (www.kihvelisoikoon.com). Tapahtumassa soivat mitä mielikuvituksellisimmat soittimet: kastelukannut muuntuvat trumpeteiksi ja vanerilaatikot narubassoiksi. Kihveli Soikoon on luonteeltaan pienimuotoinen, pilke silmäkulmassa suunniteltu koko perheen tapahtuma.

Jyväskylän suurajot, jota nykyään pitäisi muistaa kutsua Neste Oil Rallyksi, on Jyväskylässä ajettava ralliautoilun MM-sarjan osakilpailu. Se on järjestetty yhtäjaksoisesti vuodesta 1951 asti ja viime vuosina ralli on saanut useita kunniamainintoja onnistuneista järjestelyistään. Jyväskylässä ja sen ympäristössä 30.7.–2.8. ajettavia rallin erikoiskokeita on yli kaksikymmentä ja nykyään rallin keskuspaikkana on Paviljonki ympäristöineen. Lisätietoa rallista löytyy tapahtuman kotisivuilta osoitteessa www.nesteoilrallyfinland.fi

Nuorison mieleen...

Monien nuorten kesän aloittaa perinteisesti Seinäjoen Törnävänsaarella järjestettävä Provinssirock. Se on Suomen suurimpia rockfestivaaleja, esimerkiksi kesällä 2006 kävijöitä oli 62 500. Provinssirock on kolmipäiväinen, kesäkuun puolessa välissä järjestettävä tapahtuma ja lisätietoa siitä löytyy osoitteesta www.provinssirock.net Tänä vuonna Provinssirock raikaa 12.–14.6.

Juhannuksena monen nuoren määränpäänä on RMJ Party Camp, joka paremmin tunnetaan nimellä Raumanmeren juhannus. Se on suuri musiikkifestivaali, joka järjestetään nykyään Pori Delta Areenalla - alun perin festivaali järjestettiin siis Raumalla. Festivaalin perusti vuonna 1999 tuolloin 19-vuotias Riku Räsänen, sen jälkeen tapahtuma on järjestetty vuosittain. Vuonna 2005 kolmen päivän yhteenlaskettu kävijämäärä oli jo 99 000. Surullista mainetta festivaalille on tuonut niiden aikana sattuneet kuolemantapaukset, jotka yleensäkin varjostavat suomalaista viinanhuuruista juhannuksenviettoa.

Korkeampaa kulttuuria

Elokuvan ystäville tarjoutuu kesäkuun alussa eksoottista koettavaa: Lapissa sijaitsevassa pikkuruisessa Sodankylässä järjestetään yöttömän yön tunnelmissa Sodankylän elokuvajuhlat (10.–14.6.). Ne ovat tulleet tunnetuksi myös kansainvälisesti huipputason järjestäjiensä, erikoisten puitteittensa ja korkeatasoisen ohjelmistonsa ansiosta, esimerkkinä mainittakoon orkesterin säestyksellä esitetyt mykkäelokuvat. Sodankylän elokuvajuhlilla elokuvia esitetään kaikkina vuorokauden aikoina – ja aurinko paistaa, tai ainakin valaisee.

Nämäkin festivaalit järjestetään pääasiassa talkoovoimin, vapaaehtoiseksi voi hakea toukokuun loppuun mennessä. Talkooväelle tarjotaan työpanoksen korvaukseksi ruokailu, majoitus ja festivaalipaita sekä vapaa-aikana ilmainen sisäänpääsy elokuviin. Hakeminen on yksinkertaista tapahtuman kotisivuilla osoitteesta www.msfilmfestival.fi löytyvän hakulomakkeen avulla.

Suomalainen kulttuurieliitti tapaa kesäisin toisiaan Olavinlinnan komeissa puitteissa järjestettävillä Savonlinnan Oopperajuhlilla. Juhlat kestävät melkein koko heinäkuun, 3.7–1.8, ja kävijöitä on joka kesä yli 60 000. Tänä vuonna teemana on italialainen ooppera, ohjelmistossa ovat mm. Puccinin Madame Butterfly ja Turandot sekä Donizettin Lucia di Lammermoor. Lapsiakaan ei ole unohdettu: myös tänä kesänä Olavinlinnassa nähdään viime vuonna kantaesitetty Seitsemän koiraveljestä, joka perustuu Mauri Kunnaksen mukaelmaan Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä

Oopperajuhlien liput ovat kalliita ja ne vaihtelevat päivistä ja istumapaikoista riippuen 34–180 €:n välillä.

Muita perinteisiä kulttuurifestivaaleja ovat elokuun alussa 3. – 9.8. järjestettävä Tampereen Teatterikesäja 13.–30.8 vietettävät Helsingin juhlaviikot.

Heinäkuussa 11.–19.7. Pori Jazz Festivaali kokoaa Kirjurinluodolle kymmeniä tuhansia jazzin ystäviä. Näistä kaikista tapahtumista löytyy lisätietoa osoitteesta www.festivals.fi

Hieman oudompaa: eukonkantoa?!

Sonkajärvi on pieni Pohjois-Savossa sijaitseva kunta, jossa on jo vuodesta 1992 lähtien harrastettu eukonkantoa. Tulevana kesänä 3.-4.7. järjestettävä tapahtuma on jo nimeltään komeasti Eukonkannon 14. MM-kisatapahtuma. Eukonkantokilpailuun on laadittu selkeät säännöt savolaista huumoria unohtamatta: ”Virallisen radan pituus on 253,5 m ja se on osittain hiekka- ja sorapintainen. Radalla on yksi n. metrin syvyinen vesieste ja kaksi kuivaestettä. Kannettava eukko voi olla oma tai toisen, myös sinkku käy, kuitenkin iältään yli 17-vuotias. Kaikilla eukonkantoihin osallistuvilla pitää olla hauskaa. Kisan voittajapari saa tuotepalkinnon lisäksi ison kassillisen eukonkantotuotteita, eukon painon verran eukonkantojuomaa sekä eukonkantopatsaan. Lisäksi palkitaan hauskin kilpailupari, paras asu ja voimakkain kantaja.”

Eukonkannon MM-kilpailuihin voi ilmoittautua täyttämällä ilmoittautumislomakkeen osoitteessa www.sonkajarvi.fi. Vuonna 2008 tapahtumaan tuli osallistujia esimerkiksi Eestistä, Saksasta, Englannista, USA:sta, Israelista, Italiasta, jopa Australiasta saakka. Tapahtuma on erikoisuudellaan houkutellut paikalle myös ulkomaisia tv-yhtiöitä levittämään suomalaisen hulluuden ilosanomaa kaikkialle maailmaan.

Haluatko Miss Hapanvelliksi – mene Virolahdelle!

Hyvänä esimerkkinä pienen paikkakunnan kotiseutujuhlista voidaan pitää Kaakkois-Suomessa Virolahdella järjestettäviä perinteisiä hapanvellimarkkinoita. Tapahtuman ”jujuna” on paikkakunnan perinneruoka, herneistä, perunoista ja ruistaikinajuuresta valmistettava hapanvelli. Kunnan nettisivuilla todetaan hapanvellin olevan arvoituksellinen ruoka, joka osuu suoraan virolahtelaisuuden syvimpään olemukseen. Tänä vuonna hapanvellimarkkinat ovat 11.–12.7. ja juhlaohjelmaan kuuluu tietenkin myös hapanvellitanssit. Joinakin vuosina Virolahdella on valittu jopa Miss Hapanvelli!

Rauman pitsiviikko: ”Pelkkää pitsiä. Ja paljon muuta.”

Länsisuomalaisen Rauman kaupungin tärkein kesätapahtumana on jo vuodesta 1971 ollut Rauman pitsiviikko, joka järjestetään tänä vuonna 18.–26. heinäkuuta. Pitsinnypläyksen ympärille kehittynyt tapahtuma on vähitellen muuttunut koko perheen kaupunkitapahtumaksi. Värikkääseen ohjemaan kuuluu erilaisia työpajoja ja eri-ikäisille suunnattuja kulttuuritapahtumia. Pitsiviikon sydäminä sykkivät edelleenkin perinteiset pitsinäyttelyt, jotka vetävät yhteen nypläyksen harrastajia eri puolilta maailmaa. Lisätietoa osoitteessa www.rauma.fi/kuva/kulttuuritoimi/pitsiviikko/

Monikulttuurisuutta: Faces Etnofestival

Suomen monikulttuuristuessa on alettu järjestää myös monikulttuurisia kesätapahtumia. Tärkein niistä on Helsingin lähellä Karjaalla järjestettävä Faces Etnofestival. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään 29.7–2.8., ja lisätietoa siitä löytyy osoitteessa www.faces.fi. Festivaalilla esiintyy valtavasti eri ryhmiä maailmanmusiikkitähdistä paikallisiin etnisten ja muiden vähemmistökulttuurien edustajiin. Tapahtuma sisältää tanssia, teatteria, näyttelyitä, elokuvia, työpajoja sekä erilaisia keskustelutilaisuuksia.

Suomalaisen kesän suolaa

Suomalaiset kesätapahtumat - pitäjien pienimuotoisista perinnejuhlista kymmeniä tuhansia kävijöitä houkutteleviin kulttuurin megatapahtumiin - ovat tärkeä osa suomalaisten kesänviettoa. Niiden runsas ja monipuolinen ohjelmatarjonta rikastuttaa sekä paikkakuntalaisten että matkailijoiden kesäkokemuksia. Tapahtumien luomisessa järjestäjät pääsevät toteuttamaan itseään ja tapahtumien kautta mm. monipuolista ja korkealaatuista kulttuuritarjontaa tuodaan myös pienempien paikkakuntien asukkaiden ulottuville. Esimerkiksi meidän Jyväskylän Kesämme on teatterin ystäville pelkkää juhlaa! Useimpiin tapahtumiin kuuluu myös (valitettavan) runsaasti markkinameininkiä ja ilahduttavan runsaasti ilmaisohjelmaa. Kaiken kaikkiaan erilaisten tapahtumien tekeminen ja kokeminen antaa voimia kesän jälkeen jatkuvaan arkiseen aherrukseen. Kannattaa kokeilla!

Sisko Manninen

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика