2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 11 (33)


№ 10 (32)


№ 9 (31)


№ 8 (30)


№ 7 (29)


№ 5-6 (27-28)


№ 4 (26)


№ 3 (25)


№ 2 (24)

№ 9 ( 31 ) 2007

Toimintaohjeita ongelmatilanteisiin

Ongelma työnantajan tietoon

Työoloihin, työturvallisuuteen tai työsuhteeseen liittyvä ongelma on saatettava työnantajan tai työnantajan edustajan tietoon, muuten työnantaja ei voi ottaa asiaan kantaa ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin asian korjaamiseksi. Apuna ilmoitusta tehtäessä voi käyttää työsuojeluasiamiestä, työsuojeluvaltuutettua tai luottamushenkilöä.

Työntekijän ilmoitusvelvollisuus

Haittaa tai vaaraa aiheuttavista työoloista, koneista, laitteista ja työmenetelmistä on työntekijälle säädetty ilmoitusvelvollisuus sekä työturvallisuus- että työsopimuslaissa. Työturvallisuuslaki velvoittaa myös työntekijän mahdollisuuksiensa mukaan välittömästi poistamaan havaitsemansa ilmeistä vaaraa aiheuttavat viat ja puutteellisuudet. Tästä toimenpiteestä on tehtävä ilmoitus työnantajalle.

Työnantajan tulee kertoa ilmoituksen tehneelle työntekijälle ja työsuojeluvaltuutetulle mihin toimenpiteisiin esille tulleessa asiassa on ryhdytty tai aiotaan ryhtyä. Ellei ilmoitus työnantajan mielestä aiheuta toimenpiteitä on myös siitä syytä ilmoittaa, muutoin tilanne jää epäselväksi.

Työntekijän oikeus pidättäytyä työstä

Työturvallisuuslain (738/2002) 23 §:n nojalla, jos työstä aiheutuu vakavaa vaaraa työntekijän omalle tai muiden työntekijöiden hengelle tai terveydelle on hänellä oikeus pidättäytyä tällaisen työn tekemisestä.

Työstä pidättäytymisestä on ilmoitettava työnantajalle tai tämän edustajalle niin pian kuin mahdollista. Oikeus pidättäytyä työnteosta jatkuu, kunnes työnantaja on poistanut vaaratekijät tai muutoin huolehtinut siitä, että työ voidaan suorittaa turvallisesti.

Työstä pidättäytyminen ei saa rajoittaa työntekoa laajemmalti kuin työn turvallisuuden ja terveellisyyden kannalta on välttämätöntä. Lisäksi on huolehdittava siitä, että pidättäytymisestä mahdollisesti aiheutuva vaara on mahdollisimman vähäinen.
Jos työntekijä tämän pykälän mukaisesti pidättäytyy työstä, hän ei ole velvollinen korvaamaan työstä pidättäytymisestä aiheutuvaa vahinkoa.

Työnantajan velvollisuudet

Työnantajalla on jatkuva työympäristön, työyhteisön tilan ja työtapojen turvallisuuden tarkkailuvelvollisuus sekä velvoite ryhtyä tilanteen vaatimiin toimenpiteisiin. Tarkkailua ei voi jättää työntekijöiden ilmoitusten varaan.

Työnantajan tulee kertoa ilmoituksen tehneelle työntekijälle ja työsuojeluvaltuutetulle mihin toimenpiteisiin esille tulleessa asiassa on ryhdytty tai aiotaan ryhtyä. Ellei ilmoitus työnantajan mielestä aiheuta toimenpiteitä on myös siitä syytä ilmoittaa, muutoin tilanne jää epäselväksi.

Toiminta työsuhdeasioissa

Epäselvyydet palkkauksessa, vuosilomassa, lomauttamisessa, irtisanomisessa jne. saatetaan ensin työnantajan tietoon. Mikäli työnantajan asiaan ottama kanta ei tyydytä voivat järjestäytyneet työntekijät ja toimihenkilöt antaa asiansa luottamushenkilön hoidettavaksi, joka tarvittaessa kääntyy ao. ammattiliiton puoleen.
Elleivät työnantaja ja työntekijä pääse yhteisymmärrykseen työpaikalla, järjestäytymätön työntekijä voi ottaa yhteyttä työsuojelupiiriin ohjeiden ja neuvojen saamiseksi. Ennen yhteydenottoa on hyvä tutustua kyseistä asiaa käsittelevään toimintaohjeeseen.

Työsuojelupiiri ei hoida asiakkaiden työsuhdeasioita, vaan asiakkaan on hoidettava ne itse. Apua asiassa voi saada oikeusapu- tai asianajotoimistoilta. Työsuojelupiiri ei voi ajaa työntekijän työsuhde- tai palkkasaatava-asioita tuomioistuimessa.
Pientyönantajan maksupalvelu Palkka.fi. Palkka.fi-palvelu on tarkoitettu pientyönantajille kuten pienyrityksille ja kotitalouksille sekä erilaisille yhdistyksille ja järjestöille ja erityisesti sellaisille palkanmaksajille, jotka maksavat harvoin palkkoja eivätkä välttämättä ole selvillä kaikista työnantajavelvoitteista.

Lähde: www.tyosuojelu.fi

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика