2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 4 (23)


№ 3 (22)


№ 2 (21)


№ 1 (20)

№ 4 ( 23 ) 2010

Elämää musiikille


Marianna Slobodeniouk

Slobodeniouk… Suomen musiikkipiireissä tuttu nimi, jonka voi nähdä usein erilaisissa konserttien, mestariluokkien tai sinfoniseen musiikkiin liittyvissä ilmoituksissa. Mutta keitä he oikein ovat ja mistä he ovat kotoisin? Tutustukaamme nyt Marianna Slobodenioukiin!

- Marianna, kuinka kauan olet asunut täällä Suomessa?

- Vuodesta 1991. Me muutimme tänne koko perhe.

- Entä missä Te olette opiskellut? Tai ei sittenkään… kertokaa mieluummin jotain mielenkiintoista perheenne historiasta!

- Mielenkiintoista on niin paljon, mutta kerron lyhyesti. Esimerkiksi… äidin puolen sukulaiseni ovat runoilija ja dekabristi Jazykovin sukua. Isoisoisäni Sergei Vasiljevitš Štšerbakov oli kalugalainen tähtitieteilijä. Nimenomaan hän löysi Tsialkovskin ja teki hänet tunnetuksi. Sukulaisten joukossa on monia lääkäreitä, tähtitieteilijöitä, on sillanrakentajia, yksi hyönteistieteilijä, jopa yksi pioneerikin, korkean luokan ammattilainen…

- Hyvä. Entä muusikkoja?

- Voi kyllä! Synagogan kanttori, viulisteja… Minun vanhempani olivat ammattimuusikkoja. Äiti oli konserttimestarina Moskovan valtiollisen konservatorion oopperateatterissa. Isä oli alttoviulunsoittaja ja myös konserttimestari, mutta hän toimi Moskovan valtiollisen filharmonian sinfoniaorkesterissa.

- Toisin sanoen te olette moskovalainen?

- Kyllä. Olen syntynyt ja opiskellut Moskovassa ja ollut siellä töissä monen monta vuotta. Elämäni oli siellä - ja nyt se on täällä… Valmistuin Moskovan konservatoriosta Nadežda Aleksandrovna Sudzanin pianoluokalta. Sitten menin töihin filharmoniaan, se tapahtui vuonna 1973. Olin töissä laulustudion konserttimestarina. Olin silti tekemisissä myös soitinmuusikkojen kanssa. Konservatorion oopperateatterissa valitsin esiintyjäkokoonpanoja, ohjaajia yms. Näytäntöjä järjestettiin Moskovassa monilla eri näyttämöillä.

- Kuinka mielenkiintoista! Entä mitä oopperoita olet ollut tekemässä?

- No sanotaan vaikka Tšaikovskin Jolanta ja Jevgeni Onegin, Puccinin Boheemi, Prokofjevin Duenja ja monia muita. Olen säestänyt monien vuosien ajan laulajia, kuten ”Venäjän kultaista baritonia” Valentin Anisimovia, sekä Pavel Gerasimovitš Lisitsianin laulajaperhettä…

- Entä Suomessa?

- Suomessakaan en ole ollut toimettomana! Kaikki alkoi siitä, että minä ja liettualainen mezzosopraano Judita Leitate osallistuimme pianistien ja laulajien kilpailuun Lappajärvellä vuonna 1989. Ja me tulimme toiselle sijalle! Sen jälkeen saimme ehdotuksia osallistua Korsholman musiikkijuhliin, konsertteihin jne. Olen säestänyt myös laulaja Camilla Nylundia ja Hans Ludmania. Nykyään heidät tunnetaan jo koko Euroopassa, ellei koko maailmassa. Ketähän vielä… No, suomalaisille tunnetuista nimistä pitänee vielä sanoa Christoffer Sundqvist (klarinetti) ja Angelika Klas (operetti). Lisäksi me järjestimme perheen parissa kamarimusiikkikonsertteja, kun Dima oli vielä aivan pieni…

- Aivan, ole hyvä ja kerro perheestä.

- Mieheni Valentin oli ensiluokkainen alttoviulunsoittaja, hän oli myös töissä Moskovan filharmoniassa ja Suomessa hän soitti sinfoniaorkesterissa. Mutta häntä ei enää ole… Häneltä jäi poika, Dmitri, joka on valmistunut täällä Sibelius-akatemiasta viulunsoiton ja orkesterinjohtamisen maisteriksi. Hän on siis sinfonia- ja oopperaorkesterin johtaja. Hänen töihinsä kuuluvat Puccinin Tosca ja Prokofjevin Tulienkeli Ruotsin kuninkaallisessa oopperassa. Oulussa hän on tehnyt Offenbachin Hoffmanin kertomukset ja Mozartin Don Juanin ja Jyväskylässä Tšaikovskin Jevgeni Oneginin. Hänen ansiolistallaan on vaikka mitä! Valtavasti vierailunäytäntöjä ja sinfonisen musiikin esityksiä.

- Tuollaisesta pojasta voi olla ylpeä! Mutta tämä artikkelihan on ennen kaikkea teistä, Marianna. Millaisia taiteellisia suunnitelmia teillä on? Entä elämään liittyviä suunnitelmia?

- Koko elämäni on omistettu Jumalalle ja Musiikille. Nyt valmistelemme soolo-ohjelmaa vaasalaisen viulistin Aleksei Meidzovyin kanssa. Ensiesitys on tarkoitus pitää joulukuun 14. päivänä Mustasaaren (Korsholm) Aikuisopistossa. Annan koko ajan oppitunteja oopperan harrastajille, työskentelen klarinetistien, huilistien ja viulistien kanssa Vaasan Aikuisopistossa ja Arbiksessa.

Pian alkaa Judita Leitaten kiertue Suomessa… Odotan aina innolla Oleg Gitlinin vierailua - hän on muusikko Jumalan armosta sanan täydessä merkityksessä. Hän on virtuoosimainen balalaikansoittaja, joka Jumalan palvelemisen vuoksi kieltäytyi kaikesta hetkellä, jolloin hän oli Moskovassa suuri tähti ja hänen hämmästyttävä uransa oli huipussaan. Hän pitää konsertteja yhä edelleen ja käy myös meidän luona täällä Suomessa. Työskentely Olegin kanssa merkitsee minulle uutta askelta musiikissa, sekä ammatillisesti että hengellisesti… Mutta se on jo toisen keskustelun aihe…

- Mitä haluaisitte toivottaa Mosaiikki-lehden lukijoille?

- Haluan sanoa vain yhden asian: älkää unohtako Jumalaa ja auttakaa toinen toisianne, ihmiset!

Teksti ja kuvat: Nadežda Žandr

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика