Tässä numerossa:
Arkisto:
№ 3 ( 25 ) 2016
Ystävyyskaupunki on konsepti, jossa maantieteellisesti tai poliittisesti erillään olevista kylistä tai kaupungeista muodostetaan pari tavoitteena vaalia erilaisten ihmisten ja kulttuurien kohtaamista. Euroopassa tällaisia kaupunkeja kutsutaan ystävyyskaupungeiksi, kaksoskaupungeiksi (engl. twin town) tai kuten Saksassa, kumppanikaupungeiksi (saks. Partnerstädte). Pohjois-Amerikassa ja Australiassa sisarkaupunki-termiä (engl. sister city) käytetään samassa merkityksessä ja veljeskaupunki-termiä (ven. города-побратимы) entisen Neuvostoliiton maissa. Monilla suomalaisilla kaupungeilla ja kunnilla on ystävyyskaupunkeja ympäri maailmaa ja erityisesti Venäjällä.
Pihkova. Tapaaminen kaupunginjohtaja Ivan Tsetserskin ja muun kaupungin johdon kanssa.
Kuopion kaupungilla on 15 ystävyyskaupunkia: Venäjän Pihkova ja Pitkäranta, Kiinan Shanghai Pudong, Ruotsin Jönköping, Kanadan Winnipeg, USA:n Minneapolis, Ranskan Besançon, Saksan Castrop-Rauxel ja Gera, Tanskan Svendborg, Norjan Bodø, Puolan Opole, Unkarin Györ, Romanian Craiova ja Latvian Alūksne. Näiden lisäksi Kuopiolla on ystävyysmaakunta Lääne-Virun maakunta Virossa. Kuopiolla on pisimmät siteet Jönköpingiin, josta tuli ystävyyskaupunki talvisodan aikana vuonna 1940.
Kuopion kaupungin kansainvälisessä ohjelmassa painotetaan ihmisten arjen kontakteja sekä elinkeinoelämän ja oppilaitosten yhteistyötä. Strategiaan on poimittu 19 Kuopion olemassa olevaa kansainvälisen toiminnan aluetta, joista yksi on juuri ystävyyskaupunkitoiminta. Perinteisen kulttuuri- ja nuorisovaihdon lisäksi avainryhmiä ovat yritykset, koulut ja yliopisto. Vierailukohteet, harjoittelupaikat ja muut kontaktit löytyvät helpommin tutuista ystävyyskaupungeista.
Pihkovan ystävyyskaupungit olivat hyvin edustettuina kaupunkipäivillä.
Ilkka Raninen kantaa paraatissa Kuopion lippua.
Tänä vuonna Kuopion ja Pihkovan ystävyyskaupunkisuhteet täyttävät 50 vuotta. Heinäkuussa Kuopion kaupungin delegaatio, johon kuuluivat apulaiskaupunginjohtaja, palvelualuejohtaja Pekka Vähäkangas, kansliasihteeri Pauli Kurkirinne, kaupunginvaltuuston jäsen, rehtori Ilkka Raninen, kaupunginvaltuutettu ja hallituksen jäsen Minna Reijonen, Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Silja Huhtiniemi, Suomi-Venäjä-Seuran Itä-Suomen piirijärjestön toiminnanjohtaja Maria Lepistö ja Suomi-Venäjä-Seuran Kuopion osaston sihteeri Pirjo Airaksinen, vieraili Pihkovassa.
Vierailu oli ajoitettu viikonlopulle 23.–24.7., jolloin Pihkovassa vietettiin kaupunkipäiviä ja delegaatio pääsi nauttimaan todella monipuolisesta kulttuuriohjelmasta virallisen ohjelman lisäksi. Myös muut Pihkovan kaupungin ystävyyskaupungit oli kutsuttu juhliin mukaan ja kaikki kaupungit olivat edustettuina kaupungin keskustassa kulkevassa paraatissa omien kaupunkiensa lippujen kanssa.
Pihkova oli täynnä hienoja lasten leikkipuistoja.
Viralliseen ohjelmaan kuului tapaaminen kaupungin johdon, kaupunginjohtaja Ivan Tsetserskin kanssa. Tapaamisen aikana pohdittiin, miten jatkossa Kuopio ja Pihkova pystyisivät tekemään esim. kulttuuriin ja matkailutoimintaan painottuvaa yhteistyötä ja miten ystävyyskaupunkien yritykset hyötyisivät parhaiten ystävyyskaupunkisuhteista. Pihkovan alueen kauppakamarin toimitiloissa pidetyssä tapaamisessa Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Silja Huhtiniemi avasi Kuopion alueen yrityskenttää ja saimme kuulla, millaisia yrityksiä Pihkovassa tällä hetkellä toimii.
Pihkovalaiset esittelivät myös hienoa, viisi vuotta sitten valmistunutta SOS-lapsikylää. Kylässä asui 50 lasta kymmenen äidin perheissä. Talot olivat todella hienoja ja lapset tuntuivat viihtyvän. Kylän lisäksi Pihkovassa on panostettu muutenkin lapsiperheisiin. Viime vuonna kaupunkiin syntyi 4 000 lasta, kun väkiluvultaan puolta suuremmassa Kuopiossa vastaavasti vauvoja syntyi 1 000. Puistot olivat täynnä toinen toistaan upeampia leikkipuistoja. Yksi puistoista on 1980-luvulla kuopiolaisten Pihkovalle lahjoittama Finskij park, eli suomalainen puisto. Puistossa oli paljon väkeä viettämässä kaunista kesäpäivää ja mikseivät olisi olleet, sillä pienellä lammella pääsi soutamaan veneellä ja uimaan, jäätelöä myytiin pienistä kojuista ja keskellä puistoa oli lapsille rakennettu leikkikenttä uusine laitteineen ja jopa trampoliini.
Pihkovan kaupungin edustajat saapuvat vastavierailulle Kuopioon syyskuun lopussa ja heille esitellään Kuopion kaupungin parhaimmistoa, mm. Kaarisairaalaa ja Saaristokaupunkia.
Teksti: Maria Lepistö, lähteinä käytetty Kuopion kaupungin verkkosivuja ja Wikipediaa.
Kuvat: Maria Lepistö
Venäjännös: Lidia Popova