№ 3 ( 25 ) 2016

Kestovaipat säästävät luontoa ja kukkaroa

Odottaessani ensimmäistä lastani kiinnostuin kestovaipoista ja käytimme niitä koko lapsen vaippaiän ajan. Mikä voikaan olla edullisempaa, ekologisempaa ja terveellisempää kuin kestovaippojen käyttö!

Kestovaipat säästävät luontoa ja kukkaroa

Tässä muutamia syitä, miksi kestovaippojen käyttö kannattaa:

Taloudellisuus
Taloudellisesti kestovaipat tulevat kertakäyttöisiä edullisemmiksi jo yhdellä lapsella mutta etenkin useammalla lapsella käytettynä. Edullisimmillaan yhden lapsen kestovaipat voivat maksaa 120 €. Kalleimmatkin kestovaipat tulevat edullisemmiksi kuin kertakäyttövaipat (n. 1 000–1 700 €). Lisäksi samoja kestovaippoja voi käyttää monella lapsella, jolloin kuluiksi jäävät vain pesukustannukset, jotka ovat noin 90 €. Kestovaipat voi myös myydä eteenpäin kirpputoreilla. Itse ompelemalla säästää hankintakustannuksissa. Sopivaa materiaalia, esimerkiksi froteeta tai flanellia, on usein valmiiksi liinavaatekaapissa.

Ekologisuus
Lapsi käyttää noin 5 000 kertakäyttövaippaa vaippakautensa eli noin 30 kuukauden aikana. Kertakäyttövaippojen maatuminen kaatopaikoilla vie useita satoja vuosia. Pelkästään pääkaupunkiseudulla vaippajätettä tulee vuodessa arviolta 5 200 tonnia. Yhden lapsen vaipoista jätettä syntyy noin 1 500 kg ja lapsiperheen tuottamasta jätteestä voi jopa puolet olla vaippajätettä. Kertakäyttövaipoista onkin tullut suurin yksittäinen kotitalouksien kaatopaikkajäte. Kaatopaikoille päätyvät kertakäyttövaipat hajoavat hapettomissa oloissa ja tuottavat ympäristöön metaania. Metaani on toiseksi merkittävin ilmaston lämpenemistä aiheuttava kaasu.

Terveellisyys
Kestovaipat ovat yleensä vähemmän hiostavia kuin kertakäyttövaipat. Monille allergioista kärsiville lapsille oikein valitut ja huolletut kestovaipat ovat terveyssyistä parempi vaihtoehto, koska ne eivät sisällä allergiaa aiheuttavia ainesosia.

Kuivaksi oppinen nopeutuu
Kestovaippojen käyttö voi nopeuttaa lapsen potalle oppimista, jos ei käytetä pintakuivaa kestovaippaa. Lapsi oppii tunnistamaan ja ilmaisemaan hätänsä. Tutkimuksen mukaan suomalaislapset käyttävät nykyään vaippoja paljon pidempään kuin ennen. Suurin osa lapsista käyttää kertakäyttövaippoja, joiden käyttö on erittäin helppoa. Ehkä juuri niiden helppouden takia vanhemmat eivät viitsi niin aktiivisesti viedä lasta potalle. Muutama vuosikymmen sitten vaippoja käyttävä 2-vuotias saattoi olla harvinaisuus. Nykyään hyvin harva 2-vuotias pärjää ilman vaippaa.

Luovuus
Kestovaippojen käyttö on iloista ja luovaa puuhaa. Niiden itse ompeleminen ei ole vaikeaa. Ohjeita ja kaavoja löytyy netistä ja esim. kirjaston käsityölehdistä. Lisäksi vaippojen tekstiilit ovat kauniita ja piristäviä – laittaisinko vauvalle herttaisen leppäkerttuvaipan vai hauskan apinavaipan?

Yhdistystoimintaa
Kuopiossa toimii Kestovaippayhdistyksen aktiivinen Itä-Suomen paikallisyhdistys. Se kokoontuu kerran kuussa. Lisätietoa: www.kestovaippayhdistys.fi/aluetoiminta/ita-suomi


Teksti ja kuvat: Tiina Ynnilä
Venäjännös: Lidia Popova

Lähteet: www.kestovaippayhdistys.fi
www.hs.fi/hyvinvointi/

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика