№ 3 ( 25 ) 2016

Monikulttuurisia leikkikavereita Kompassin kerhossa

Kompassin kerho
Kompassin kerho, Oona Hytönen (vas.), Piia-Riikka Pitkänen, Erkki ja Noah.

Kuopion Monikulttuurikeskus Kompassilla on toiminut jo parin vuoden ajan monikulttuurinen äiti-lapsi-kerho keskiviikkoisin klo 9.30–12. Kävimme tutustumassa kerhon toimintaan eräänä elokuisena aamupäivänä.

Oona Hytönen, kerhon toinen ohjaajista, istuu lattialla Noah-poikansa temmeltäessä vieressä. Oonan lisäksi kerhon vetäjänä toimii myös toinen äiti, Piia-Riikka Pitkänen. Kerhon mummona toimii kätilön työstä eläköitynyt Maija Jääskeläinen.

Kerho on kokoontunut koko kesän ajan ja nyt se on siirtynyt uusiin tiloihin Kompassin yläkertaan entisen Tyttöjen talon tiloihin. Kerhossa on käynyt viime aikoina kaikkiaan noin viitisentoista äiti-lapsi-paria, yleensä enintään kymmenkunta yhdellä kerralla. Kerho on avoin myös isille, ja juuri tänäänkin paikalla on eräs isä lapsensa kanssa. Äiti-lapsi-kerhon nimi aiotaankin muuttaa vanhempi-lapsi-kerhoksi, Oona kertoo. Aikaisemmin kerho on ollut suunnattu 0–2-vuotiaille lapsille, mutta koska useilla äideillä on useampia ja vanhempia lapsia, on kerhon ikärajaa päätetty nostaa.

Kerhon kävijöistä enemmistö on suomalaisia, mutta melko monella on kaksikulttuurinen perhe. Kävijöitä on ollut mm. Sudanista, Espanjasta, Italiasta, Koreasta ja Venäjältä. Kerhossa puhutaan sekä suomea että englantia. Vaikka yhteistä kieltä ei löytyisikään, elekielellä pärjää aina!

Oona kertoo tulleensa mukaan kerhon toimintaan tuttunsa innoittamana. Hän halusi käydä kerhossa, jossa hänen puoliksi ghanalainen poikansa saisi kuulla englantia, sillä perhe on kaksikielinen. Vuodenvaiheessa kerhoon tarvittiin uutta vetäjää, ja Oonaa pyydettiin tehtävään.

– Koen tärkeäksi, että täällä toimii juuri maahanmuuttajille suunnattu kerho. Jotkut maahanmuuttajaäidit ovat sanoneet, että voi olla vaikeaa mennä mukaan muihin kerhoihin, jossa kaikki muut ovat suomalaisia, Oona sanoo.

Kerhossa on toisinaan erilaisia teemoja. On ollut mm. kantoliinaesittelyä, ruokakurssia ja asiantuntija puhumassa kielen kehityksestä. Syksyksi on suunnitelmissa mm. vauvajumppaa, vauvan ruokakurssi sekä halloweeniin ja isänpäivään liittyvää teemaa. Tärkeintä on kuitenkin se, että lapset pääsevät leikkimään toisten lasten kanssa ja että vanhemmat voivat keskustella muiden vanhempien kanssa ja oppia toisiltaan uutta. Joka kerta tarjolla on kahvia, teetä ja pientä naposteltavaa, ja joskus myös leivotaan. Tervetuloa rohkeasti mukaan!

Teksti ja kuvat: Tiina Ynnilä
Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика