2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010


№ 4 (10)


№ 3 (09)


№ 2 (08)


№ 1 (07)

№ 1 ( 07 ) 2012

Maahanmuuttajien palveleva puhelin

Kuopion evankelis-luterilaiset seurakunnat ovat jo vuodesta 2000 alkaen tukeneet Venäjältä Suomeen muuttaneita. Maahanmuuttajien palvelevassa puhelimessa vapaaehtoistyöstä on jo 10 vuoden ajan vastannut allekirjoittanut, Ludmila Ivanova.

Maahanmuuttajia palveleva numero on 040 484 8452. Soitto numeroon on maksuton. Numeroon voi soittaa kuka tahansa apua tai tukea kaipaava venäjänkielinen maahanmuuttaja. Tarvittaessa sovitaan henkilökohtainen tapaaminen. Apua annetaan käytännön asioiden järjestelyissä.

Useimmiten ihmiset tarvitsevat tulkkausapua virastoissa ja arkipäivän käytännön pulmissa. Sellaisia voivat olla vaikka taloyhtiön säännöt ja lomakkeiden täytöt. Kaikki nämä ongelmat olen käynyt aikoinaan itsekin läpi. Stressi alkaa siinä vaiheessa, kun on ylittänyt rajan.

Mielestäni maahanmuuttajat ovat hyvin perillä sinänsä Suomen olosuhteista: asunnot, siisteys, puhtaus, korkea koulutustaso ja sosiaaliturva. Venäjältä katsottuna Suomi näyttää paratiisilta. Uuteen maahan asettuminen ei onnistu kuitenkaan sellaisella asenteella, että kaikki tarjotaan valmiina työstä asuntoon. Todellisuus on toinen: jokainen joutuu itse rakentamaan oman tulevaisuutensa. Se ei välttämättä ole helppoa. Oma-aloitteisuuden ja myönteisen asenteen tukeminen vaatii panostusta.

Olen asunut Petroskoissa ja muuttanut Kuopioon perheeni kanssa vuonna 1995. Lasten takia mekin tänne muutimme, jotta heillä olisi hyvä tulevaisuus. Koimme Venäjällä paljon vaikeaa ja paljon hyvääkin, mutta ikinä ei ollut helppoa.

Koin kaikki vaikeudet itse: ensi-ihastuksesta masennukseen. Siksi haluan auttaa kaikkia, kenelle on vaikea hoitaa jokin asia tai vaikkapa on tarve puhua ja purkaa paineet. Palvelu on psykologista työtä: tuen, motivoin ja rohkaisen. Päivä kerrallaan tämä helpottuu. Meidän maahanmuuttajien pitää kuitenkin kunnioittaa sitä, että tämä maa on ottanut meidät vastaan. Siitä pitää olla kiitollinen.

Teksti: Ludmila Ivanova
Venäjännös: Lidia Popova
Kuva: Oleg Ivanov

 

Яндекс.Метрика