2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010


№ 4 (06)


№ 3 (05)


№ 2 (04)


№ 1 (03)

№ 1 ( 03 ) 2011

Neuvontapalveluita Iisalmessa


Vasemmalla Kaija Rahkema ja oikealla Margarita Titova
Kuva: YLE radio Savo

Vastaanottava Pohjois-Savo ESR-projektin yksi neuvontapisteistä aloitti toimintansa vuoden 2009 syyskuussa Iisalmessa ja koko Ylä-Savossa. Neuvontapisteen palveluiden piiriin kuuluvat seuraavat kunnat: Iisalmi, Kiuruvesi, Vieremä, Lapinlahti, Sonkajärvi, Varpaisjärvi, Keitele ja Pielavesi.

Hankkeen tehtävänä on tarjota Ylä-Savon alueella asuville maahanmuuttajille neuvontaa ja tiedollista tukea.

Iisalmen osastolla työskentelevät Kaja Rahkema ja Margarita Titova ovat molemmat muuttaneet aikoinaan Suomeen, joten kotoutumiseen liittyvät vaikeudet ja ongelmat ovat heille tuttuja. Työkokemuksensa ansioista he tietävät, miten vaikeaa Suomeen muuttaneen maahanmuuttajan on toisinaan löytää tarvitsemaansa tietoa, hyödyllisiä neuvoja ja kunnollista apua, joten he ovat aina valmiita auttamaan avuntarvitsijoita. Käsiteltävien asioiden kirjo on hyvin laaja lomakkeiden täyttämisestä todella tärkeisiin ja kiireellisiin ongelmiin, jotka asiakas uskoo auttajansa käsiin. Tällaisissa tilanteissa täytyy käyttää kaikkea tietämystään ja ponnistella kaikin voimin, jotta olisi saadun luottamuksen arvoinen.

Hankkeessa laadittiin ja julkaistiin Iisalmessa asuvien maahanmuuttajien kotoutumisen helpottamiseksi «Iisalmi-opas maahanmuuttajille». Oppaassa neuvotaan minne maahan muuttaneen henkilön tulee mennä ja kenen puoleen kääntyä, jotta hän esimerkiksi voisi rekisteröityä maistraatissa tai löytää asunnon. Opas julkaistiin kolmella kielellä: suomeksi, englanniksi ja venäjäksi. Oppaaseen voi tutustua tässä verkko-osoitteessa: www.peda.net/veraja/kuopio/vasta/hankekunnat/iisalmi.

Lähiaikoina hankkeessa tullaan myös laatimaan opaskirja, joka on suunnattu koko Ylä-Savon alueella asuville maahanmuuttajille.

Neuvontapalveluiden lisäksi hankkeen Iisalmen osasto järjestää kuukausittain kaikenlaisia tapahtumia yhdessä Porstua-projektin (www.porstuaan.fi) kanssa. Järjestetyt tapahtumat voivat olla esimerkiksi retkiä tai tapaamisia viranomaisten kanssa, kuten esimerkiksi TE-toimiston työntekijöiden kanssa, jolloin maahanmuuttajat voivat esittää heille kysymyksiä epävirallisessa ilmapiirissä.

Yhtenä aivan yksittäisenä teemana on järjestää eri maiden kulttuureja esitteleviä iltoja. Näissä iltamissa on mahdollista tutustua kyseisen maan perinteisiin, ruokakulttuuriin, musiikkiin ja tietenkin siitä maasta kotoisin oleviin ihmisiin. Vuoden 2010 toukokuussa ja marraskuussa järjestettiin virolaisen ja thaimaalaisen kulttuurin illat, joihin osallistui Iisalmessa asuvia maahanmuuttajia ja kantasuomalaisia. Vieremällä järjestettiin joulukuussa 2010 virolaisen kulttuurin ilta. Tällaiset tapahtumat lisäävät suvaitsevaisuutta ja poistavat maahanmuuttajiin kohdistuvia ennakkoluuloja. Ne myös lähentävät ihmisiä, jotka haluavat olla tekemisissä keskenään. Projektin suunnitelmissa on järjestää keväällä venäläisen kulttuurin ilta, jonka järjestelyyn osallistuu hanketyöntekijöiden lisäksi Moninaiset-klubi, jota koordinoi Tatjana Ruotsalainen. Klubi on toiminut Iisalmessa jo monta vuotta yhdistäen kaikki kaupungissa asuvat venäjänkieliset naiset.

Hankkeellamme on edessään vielä yksi vuosi ja toimintasuunnitelma laaditaan yhteistyössä Ylä-Savon eri organisaatioiden työntekijöiden kanssa, jotta voisimme auttaa tänne muuttavia maahanmuuttajia heidän kotoutumisprosessissaan.

Vastaanottava Pohjois-Savo ESR-hankkeen Iisalmen osasto katsoo luottavaisesti tulevaisuuteen uskoen Ylä-Savon kotouttamisprosessien kehittyvän.

Margarita Titova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика