2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 10 (92)


№ 8-9 (90-91)


№ 7 (89)


№ 6 (88)


№ 5 (87)


№ 4 (86)


№ 3 (85)


№ 2 (84)


№ 1 (83)

№ 8-9 ( 90-91 ) 2013

Viikonloppuretki jouluna (uutenavuotena)

Kalenterin mukaan elämme taas vuoden loppua ja silloin herää usein seuraava kysymys: ”Miten voisin viettää vuoden loppua paremmin ja järkevämmin kuin yleensä, ja ehkä jopa vähän mielenkiintoisemmin?” Tehdä jotain sellaista, että se jäisi mieliin pitkäksi aikaa ja jättäisi unohtumattomia muistoja edellisestä vuodesta? Varsinkin, kun tämä aika on joulun ja uudenvuoden loma-aikaa. Näin on käytännöllisesti katsoen kaikilla, sekä suomalaisilla että venäläisillä on uuden vuoden vaihteessa aina viikon hengähdystauko.

On ymmärrettävää, että joulu ja uusivuosi ovat perhejuhlia. Perinteiden mukaisesti niitä on tapana juhlia lämpimässä kodin ilmapiirissä läheisten ihmisten kanssa. Tämä on täysin oikein. Mutta entä, jos ei haluakaan viettää juhlaa kotona? Mitä, jos ei olekaan sillä hetkellä tarvittavaa perhettä tai lämmintä ilmapiiriä? Joskus käy nimittäin niinkin. Ja vaikka kaikki olisikin näiltä osin kunnossa, niin eihän sitä aina jaksa istua koko viikkoa kotona. Siinä tapauksessa kotikaan ei näytä enää niin kodikkaalta ja läheiset ihmiset voivat yllättäen osoittautua kaikkea muuta kuin läheisiksi... En halua väittää, että jos vietätte viikon tai kaksi kotona sukulaisten kanssa, tilanne päätyisi vääjäämättä suureksi Kulikovon tai Peipsijärven sotatantereeksi, en missään tapauksessa! Minä vain satun kuulumaan siihen levottomaan ihmisryhmään, joka ei millään malttaisi istua paikoillaan, varsinkaan, jos edessä on kokonainen viikko pelkkää ”vapaalentoa”. Kaiken lisäksi en pelkää rikkoa perinteitä, murtaa stereotypioita ja viettää joulua tai uuttavuotta jossain kaukana kotoa, ehkä jopa extreme-olosuhteissa.

Mosaiikin edellisvuosien numeroissa olen kertonut lukijoille mahdollisuudesta viettää näitä juhlapäiviä käymällä Ruotsin tai Suomen lumikaupungeissa, jäähotellissa tai jäälinnassa, Lapissa Joulupukin maassa tai viettämällä uuttavuotta laivaristeilyllä.

Mitenkähän vielä, ja ennen kaikkea, missä voisi vielä viettää joululomaa ja levähtää niin, että siitä nauttisi sekä sielu että ruumis? Nykyään on tarjolla mitä erilaisimpia talviaktiviteetteja. Jos rakastatte matkoja ja matkustamista ettekä pelkää lentämistä, joululomaa voi viettää mukavasti Keski-Euroopassa. Siellä on leudot talvet ja runsaasti nähtävyyksiä. Tietysti voi lähteä kauemmaksikin, Etelä-Eurooppaan, missä on vielä lämpimämpää eikä juuri lainkaan lunta. Haluatko nauttia kesästä talven keskellä? Tähän aikaan Kanariansaaret ja Afrikka ovat erinomaisia matkakohteita, tosin pitää lentää vielä kauemmas ja kauemmin. Et pelkää pitkiä lentoja? Haluaisitko lähteä saman tien Aasiaan tai Indokiinaan? Miltäs kuulostaisi lento Atlantin ylitse ja Karibianmeren hiekkarannat? Kaikki nämä kohteet soveltuvat erinomaisesti talvimatkailuun. Täytyy tunnustaa, että itse rakastan tällaisia matkoja ja olen jo useamman kerran viettänyt joululoman trooppisissa maissa. Mutta asiassa on myös paljon miinuksia: ensinnäkin, matkat ovat pitkiä ja kestävät kauan, joten lento on aika raskas. Toisekseen, lentopelko ja muut matkan aikana tulevat sairaudet voivat vaivata. Kolmanneksi, tällaisten matkojen hinnat ovat aika kalliita. Kaikkien näiden syiden takia emme nyt tällä kertaa tarkastele näitä vaihtoehtoja tämän tarkemmin vaan mietimme muita talvisen joululoman viettotapoja. Tarkastelemme vähän yksinkertaisempia, lyhyempiä ja edullisempia matkoja.

Kaikkihan tietävät, että aktiivinen liikuntamatkailu on Suomessa todella korkealla tasolla. Talvella kyse on pääasiassa hiihdosta ja laskettelusta sekä moottorikelkkailusta ja pilkkimisestä. Suomessa on myös paljon nykyaikaisia kylpyläkeskuksia, joissa on hotellit, uimahalli, hyppyreitä, vesiliukumäkiä ja kylpylähoitoja. Yleensä niiden lähistöllä on myös joku luonnonjärvi.

Jos ette halua yöpyä äänekkäässä hotellissa vaan haluatte olla omassa rauhassa jossain luonnon helmassa, kannattaa vuokrata mökki järven rannalta. Joulujuhlan vietto sellaisissa extreme-olosuhteissa ei ole lainkaan huono idea!

Vielä kerran haluan muistuttaa risteilyaluksista, jotka seilaavat Helsingistä ja Turusta Tukholmaan, Tallinnaan ja Pietariin. Mikä ettei? Se on jopa aika edullista! Moskovaan ja Pietariinkin menee nyt hyvin varustettuja junia, joiden hinnat kieltämättä vähän ”puraisevat”, ja tässä kulkumuodossa on vielä toinenkin ”mutta” matkassa. Junat ovat nimittäin kaikkein tunnetuin ja helpoin tapa matkustaa Venäjän ja Suomen väliä, joten tähän aikaan ne on tungettu ihan täyteen. Junamatkan suunnittelu talvilomien aikaan onkin aloitettava hyvissä ajoin. Esimerkiksi, jos haluaa vuokrata mökin jouluksi tai uudeksivuodeksi, varaus on tehtävä muutamaa kuukautta tai jopa puolta vuotta aikaisemmin. Sama koskee majoitusta hotelleissa tai matkailukeskuksissa. Myös risteilyalukset ovat yleensä joululomien aikaan täysiä, joten liput on syytä varata vähintään kuukautta aikaisemmin. Miksi asia on näin? Joululomien ja uudenvuoden aikaan matkailijoiden määrä Suomessa kaksinkertaistuu Venäjältä saapuvien matkailijavirtojen takia. Venäläisille Suomi on kaikkein lähin ja helpoin ulkomaanmatkakohde.

Mutta on toki muitakin tapoja viihdyttää itseään ja sukulaisiaan joululomien aikaan. Itse kutsun tätä tyyppiä ”viikonloppuretkeksi”, millä tarkoitan 1-2 päivän mittaista matkaa. Tämä tapa sopii lähes kaikille. Se on helppo ja edullinen tapa eikä edellytä mitään suuria ennakkosuunnitteluja. Niin kuin sanotaan: ”ylös, ulos ja lenkille” – ja tässä tapauksessa siis: istu autoon ja lähde! Ennakkoon täytyy vain tietää mihin aikoo lähteä ja miksi. Yritän vielä vähän auttaa tässäkin asiassa ja jakaa omia kokemuksiani ja netistä löytämiäni ideoita.

Ehdotan retkeä Suomen kahteen suurimpaan kaupunkiin, entiseen ja nykyiseen pääkaupunkiin: Turkuun ja Helsinkiin.

Turku (Åbo). Turku (ruotsiksi Åbo) on yksi Suomen vanhimmista kaupungeista, ehkä jopa kaikkein vanhin. Ruotsalaiset perustivat sen 1200-luvulla ja vuoteen 1812 asti se toimi Suomen eli silloisen Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupunkina.

On itsestään selvää, että näin vanhasta kaupungista on pakko löytyä myös vanhoja ja kuuluisia nähtävyyksiä. Näistä tärkeimpiä ovat Turun tuomiokirkko ja Turun linna. Nämä molemmat rakennukset on rakennettu kivestä 1200-luvulla ja ne ovat Suomen kuuluisimpia kansallisaarteita.

Turun tuomiokirkko on Suomen luterilaisen kirkon tärkein toimiva kirkko. Kivirakennus on tehty goottilaiseen tyyliin ja sitä on laajennettu keskiajalla moneen otteeseen. 1800-luvulla kirkko kärsi huomattavat vahingot hirveässä Turun palossa, joka tuhosi suurimman osan koko kaupungista. Tästä huolimatta 101-metrinen tuomiokirkko tekee vaikutuksen! Rakastan keskiaikaista arkkitehtuuria ja siksi minusta on ihana katsella kirkon sisäpuolisia koristeluja: kymmeniä kappeleita, jotka on vuosien saatossa muunnettu pyhimysten, sotapäälliköiden ja kuninkaallisten hautakammioiksi; poikkilaivojen ja alttarin korkeat, freskoilla koristellut holvikaaret; värikkäät lasimaalaukset, valtavat urut – kaikki tämä on tehnyt minuun voimakkaan vaikutuksen! Nykyään tuomiokirkon etelälehterillä on Tuomiokirkkomuseo.

Erityisesti joulun aikaan kannattaa käydä tuomiokirkossa ja vanhassa kaupungissa, sillä perinteisesti siellä pidetään joulujumalanpalveluksia, konsertteja ja näyttelyitä. Kaupunki on täynnä tapahtumia, ja mikäli ette vielä tienneet, Turku on koko suomalaisen joulukulttuurin syntypaikka.

Seuraava kohde, jossa Turussa kävijän on ehdottomasti käytävä, on Turun linna. Ruotsalaiset rakensivat tämän linnoitusmaisen linnan Aurajoen suulle 1200-luvulla ja se on toiminut suojavarustuksena, joka on auttanut kaupunkilaisia puolustamaan kaupunkiaan lukuisten sotien aikana. Keskiajalla linna toimi myös Ruotsin kuninkaiden asuntona silloin, kun he kävivät Suomessa. Vuosien saatossa linnaa on monta kertaa uudistettu ja se on menettänyt ensisijaisen tarkoituksensa. Sitä on käytetty vankilana ja varastona, kunnes lopulta 1800-luvulla linna avattiin museoksi. Siitä lähtien siellä on ollut esillä Turun kaupungin historiasta kertova näyttely. Ehdottomasti suosittelen käymään Turun linnassa jo monestakin syystä. Ensinnäkin, kyseessä on keskiaikainen linna, mikä on jo itsessään hyvin mielenkiintoista. Toisekseen, museossa on hyvin monipuolinen ja mielenkiintoinen kokoelma. Siellä on jopa muutamia kuuluisien taiteilijoiden maalaamia tauluja. Kolmanneksi, linnassa voi käydä minä vuodenaikana tahansa, myös joululoman aikana, niin että matkasta saa hienon joulunajan virikkeen ja lisän joulujuhliin.

Missä vielä voisi käydä, kun kävelee Turun katuja? Suosittelen kävelyretkeä kaupungin keskustassa Aurajoen rannalla, käyntiä kauppatorilla, torilla ja Merimuseossa. Itse pidin erityisesti Turun yliopiston kasvitieteellisestä puutarhasta, varsinkin sisäpuutarhan kuudesta suuresta kasvihuoneesta, joihin on kerätty kasveja maapallon erilaisilta ilmastovyöhykkeiltä. Eikö olisikin hienoa astua keskellä talvea trooppiseen sademetsään? Suosittelen kuitenkin riisumaan toppavaatteet pois ennen kuin menee trooppisiin saleihin; talvi on talvea, mutta kasvihuoneissa on todella lämmintä ja kosteaa. Toppatakissa ja talvivaatteissa olo voi tuntua epämukavalta.

Helsinki (Helsingfors). Suomen pääkaupunkia ei varmaan tarvitse edes esitellä. Kaikki ovat enemmän tai vähemmän kuulleet Helsingistä. Mutta tänään tehtäväni ei olekaan kertoa siitä. Haluan vain ehdottaa yhtenä joulun ja uudenvuoden viikon retkikohteista käyntiä Helsingissä.

Olen sitä mieltä, että jos jostakin voi löytää tekemistä kaikkien makuun, niin se on Helsinki. Ja kuka tietää, ehkä on sattunut niin, ettei joku vielä olekaan käynyt Suomen pääkaupungissa? Tai ehkä olet kyllä käynyt, mutta vain ohikulkumatkalla, töiden ohessa etkä ole ehtinyt kunnolla tutustua siihen, vaan olet nähnyt kaupungin vain pintapuolisesti? Kerron mielelläni muutamista hyvistä paikoista, joista olen itse pitänyt ja joita voin suositella muillekin.

Ensi alkuun haluan todeta, että tullessanne Helsinkiin, pääsette Suomesta suoraan ”Pohjois-Eurooppaan”, osaan, joka sattuu olemaan Suomen pääkaupunki. Mitä se tarkoittaa? Sitä, että Helsinki on eurooppalainen kaupunki, josta puuttuu kaikki tyypillinen suomalainen maalaismaisuus. Se on nykyaikainen ja dynaaminen, ja siellä on monipuolinen, eurooppalaistyylinen arkkitehtuuri. Se on rakennettu satamakaupungiksi, johon on historian saatossa kehittynyt hyvät kauppayhteydet ja tiivis asuntokanta. Helsinki on Suomen kaupan, opetuksen, tieteen ja kulttuurin keskus. Vaikka kaupunki on melko suuri, sen keskusta on kuitenkin sopivan kokoinen matkailijan näkökulmasta. Niinpä kaikki tarvittavat matkailunähtävyydet voi löytää aika helposti ja mikä tärkeintä, tästä kaupungista löytyy riittävästi nähtävää myös talvisaikaan.

Nostaisin kaksi aivan keskustassa sijaitsevaa kohdetta tärkeimmiksi paikoiksi, joissa kannattaa käydä: klassisen taiteen museo Ateneum ja nykytaiteen museo Kiasma. Ne ovat molemmat aivan kaupungin keskustassa ja niihin pääsee helposti kävellen. Jos sää suosii ja tekee mieli ulkoilla, kävelkää Esplanadin puistossa ja menkää Senaatintorille, käykää Uspenskin katedraalissa. Sen jälkeen kannattaa käydä satamassa, jossa on meriterminaalit. Ne eivät tietysti meitä juuri kiinnosta, mutta niiden vieressä on kuuluisa toripaikka, Kauppatori.

Kaupungin satamasta lähtee myös talvella merilautta Helsingin mielenkiintoisimpaan paikkaan, Suomenlinnan linnoitukseen (Sveaborg). Suosittelen todella käymään siellä! Täytyy avoimesti todeta, että hienointa Suomenlinnassa on kesällä, mutta sieltä löytyy paljon mielenkiintoista myös talvella.

Haluan vielä lisätä, että Helsingissä, kuten missä tahansa muussakin eurooppalaisessa pääkaupungissa, on valtava määrä erilaisia museoita. Helsingissä on kaikkiaan 80 museota ja 20 teatteria, mm. Savoy-teatteri, jossa esitetään usein venäläisten taiteilijoiden teoksia. Kaupungissa on myös kymmeniä konserttisaleja ja näyttelyjä, kaksi eläintarhaa, yleisöakvaario (Sea Life), kylpylöitä ja kasvitieteellinen puutarha. Eikö tämä vielä riitä? Lisätään joukkoon sitten vielä kymmenet elokuvateatterit, virkistyskeskukset, puistot, kauppakeskukset ja torit. Eikö vieläkään riitä? Käykää sitten ravintoloissa, kahviloissa, pubeissa, yökerhoissa ja sukeltakaa Suomen pääkaupungin yöelämään! Pääsette tutustumaan pohjia myöten... No, se on jo tietenkin vähän liikaa! Mutta joka tapauksessa, erilaista tekemistä löytyy ihan riittämiin! Ja mikä erikoisinta, jos ajattelitte, ettei pieniin museoihin ja pieniin kokoelmiin kannata tuhlata aikaa, olitte aivan väärässä! Juuri pienistä museoista voi löytää paljon mielenkiintoista, esimerkkinä Postimuseo. Piipahtakaa sinne muutamaksi minuutiksi, ette varmasti kadu! Siellä on mielenkiintoista, voin vakuuttaa sen, todella mielenkiintoista! Vielä esimerkkinä Rahamuseo ja Automuseo... Voi käydä myös Designmuseossa, Urheilumuseossa, Arabian tehtaan museossa tai omalaatuisessa Fazerin museossa.

Mitä vielä voisi lisätä? Turistioppaita, karttoja ja esitteitä löytyy Helsingistä lähes joka askeleella, myös venäjän kielellä, joten on helppo löytää juuri teidän joukkoanne kiinnostavia kohteita. Ainoa, mihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota on se, että juhlapäivinä (joulu, Uusi vuosi) monet kulttuurikohteet ja urheilukeskukset ovat kiinni. Museot ovat kiinni myös maanantaisin. Ettette joutuisi yhtäkkiä seisomaan suljettujen ovien takana, kannattaa etukäteen selvittää museoiden ja kauppojen aukioloajat.

Pääkaupungeissa on paljon pysäköintipaikkoja henkilöautoille, ja on olemassa myös ilmaisia parkkipaikkoja, mutta ne sijaitsevat yleensä kaupunkien reunamilla. Itse jätän yleensä autoni jonnekin kauemmas (viikonloppuisin ja pyhänä ilmaista) ja kävelen kaupunkiin, ja jos pitää päästä johonkin kauemmas tai eri paikkoihin, olen ostanut päivälipun ja kulkenut julkisilla liikennevälineillä. Lippu sisältää raitiovaunun, linja-auton ja metron sekä lautat Korkeasaareen ja Suomenlinnaan. Edullista, helppoa ja käytännöllistä! Suosittelen!

Toivotan teille iloisia ja mielenkiintoisia hetkiä joulun ja uuden vuoden lomilla! Uusiin tapaamisiin Mosaiikki-lehden sivuilla!

Teksti ja kuvat: Lev Mikaelov, Jyväskylä

Suomennos: Päivi Nironen

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика