2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 10 (92)


№ 8-9 (90-91)


№ 7 (89)


№ 6 (88)


№ 5 (87)


№ 4 (86)


№ 3 (85)


№ 2 (84)


№ 1 (83)

№ 5 ( 87 ) 2013



Huolenpito iäkkäistä maahanmuuttajista Suomessa

Viimeisten vuosikymmenten kuluessa maailman kehittyneissä maissa on ollut havaittavissa ikääntyneen väestön osuuden kasvu sekä lukumääräisesti että koko väestöön suhteutettuna. Tutkijat ovat laskeneet, että vuoteen 2020 mennessä joka viides suomalainen on saavuttanut eläkeiän. Iäkkäät ja vanhat ihmiset ovat erityinen väestönosa, joka on hyvin epäyhtenäinen monessakin suhteessa. He tarvitsevat muita enemmän tukea ja osallisuutta. Nykyään ikääntyneistä ihmisistä Suomessa pitää huolta monet organisaatiot, sosiaalialan ja terveydenhuollon, valtion rakenteiden ja paikallisten hallintoelinten tahot.

Iäkkäät maahanmuuttajat vaativat erityistä huomiota etenkin siitä syystä, että he eivät osaa suomen kieltä, tapoja ja lakeja tarpeeksi hyvin. Uuden Paloma-projektin tavoitteena on nimenomaan tarjota tarpeellista tietoa, auttaa jokapäiväisten ongelmien/kysymysten ratkaisussa, järjestää mahdollisuus elää täysipainoista elämää sekä ottaa aktiivisesti osaa oman asuinalueen, kaupungin ja koko maan kulttuurielämään. Hanketta rahoittaa RAY ja sitä toteuttaa Monikko ry Jyväskylässä vuosina 2013–2015. Hanke tekee yhteistyötä sosiaali- ja terveydenhuollon, oppilaitosten, asuinalueiden yhdistysten, maahanmuuttajajärjestöjen ja muiden yksityisen ja valtiosektorin toimijoiden kanssa.

Näin Paloma-projektin toiminnasta kertoo sen koordinaattori ja Monikko ry:n johtaja Alina Ahtamo. Hänen mukaansa työ ikääntyneiden maahanmuuttajien parissa alkoi jo vuonna 2006 Virma-projektin (2006–2008) myötä, joka oli RAY:n rahoittama hanke. Alun perin hanke oli suunnattu iäkkäille maahanmuuttajille ja suomalaisille. Niissä kaupunginosissa, joissa suurin osa maahanmuuttajista asuu (Huhtasuo, Keltinmäki, Kuokkala, Palokka, Vaajakoski) hankittiin yhteistyökumppaneita monista järjestöistä, esimerkiksi eläkeläis- ja asukasyhdistyksistä, sekä tavallisista ihmisistä, jotka halusivat osallistua yhteisiin tapahtumiin. Päiväkeskuksissa ja veteraanitaloissa järjestettiin iäkkäiden ihmisten ensimmäiset tapaamiset. Tapaamispaikka ja tapahtuman järjestelyt pyrittiin järjestämään niin, että eläkeläiset saattoivat helposti löytää läheltä kotiaan kiinnostavaa tekemistä, saada hyödyllistä tietoa sekä harrastaa luovia aloja ja liikuntaa.

Vuonna 2008 perustettu Monikko-järjestö jatkoi menestyksekkäästi aloitettua Virma-projektissa toimintaa. Se yhdisti eri-ikäisiä ihmisiä eri kulttuureista ja kansallisuuksista. Viiden vuoden aikana Monikko kumppaneittensa kanssa on järjestänyt erilaisia kulttuuri- ja liikuntatapahtumia, valokuvanäyttelyitä, konsertteja, juhlia ja tutustumismatkoja. Kaksi vuotta sitten perustettu tanssiryhmä ”Kalina” on esiintynyt paitsi Jyväskylässä myös muissa Suomen kaupungeissa. Nykyisin järjestöllä on liikunta- ja kuntoutusryhmiä, käsityöryhmiä ja suomen kielen opetusta. Yhdessä muiden järjestöjen kanssa on järjestetty markkinoita, joissa Monikko on esitellyt taitureittensa puusta, savesta ja muista materiaaleista tehtyjä käsitöitä sekä kulinaarisia tuotteita ja leivonnaisia. Kesäisin järjestetään ehdottomasti yhteisiä luontomatkoja, joissa kerätään marjoja ja sieniä, kalastetaan, levätään ja seurustellaan. Joistain tapahtumista on tullut jo jokavuotisia, esimerkiksi ”talven hyvästelyjuhlasta” ja ”naapuriin tutustumisesta”. Näihin tapaamisiin otetaan kaikkia kiinnostava teema. Ihmiset kertovat elämästään ja jakavat omia kokemuksiaan. Monet suomalaiset lähtivät 1960-luvulla töihin Ruotsiin, kokivat maahanmuuton haasteet ja ymmärtävät, mitä tarkoittaa olla ulkomaalainen. Usein tapaamisen aluksi on epäselvyyksiä ennakkoluulojen ja kulttuurierojen vuoksi, mutta vähitellen vuorovaikutuksen kautta syntyy kiinnostusta ja yhteisymmärrystä.

Monikko tarjoaa hyvän mahdollisuuden kenelle tahansa jäsenelleen toteuttaa itseään. Jokainen jäsen voi vaikuttaa järjestön toimintaan, tuoda jotain omaa ja toteuttaa ajatuksiaan ja ideoitaan. Monissa kaupungin aluelehdissä Monikko tiedottaa tapahtumistaan suomeksi ja venäjäksi.

Palataan vielä Paloma-projektiin, sillä projekti on vaativa ja ajankohtainen. Siinä kaupungin ja projektin intressit yhdistyvät iäkkäiden maahanmuuttajien auttamiseen. Kaupungin lähiöissä on päiväkeskuksia vanhuksille. Näihin keskuksiin voi tulla lounastamaan, harrastamaan ohjattua liikuntaa ja muita harrastuksia sekä kuuntelemaan asiantuntijoiden mielipiteitä kiinnostaviin kysymyksiin. Nämä keskukset ovat kaikille avoimia. Päiväkeskuksessa voi viettää koko päivän, kaikki palvelut ovat ilmaisia, paitsi ruokailu. Mutta tietävätkö iäkkäät maahanmuuttajat tästä? Nykyisin ympärillämme on paljon tietoa ja on vaikea valita tietopaljoudesta tarvittavaa tietoa. Esimerkiksi ruokailun järjestäminen, ruokatarvikkeiden kotiinkuljetus, avustus lääkkeiden ja välttämättömien tavaroiden hankkimisessa, avustus sairaala-avun saamisessa, avustus terveydenhuoltolaitoksissa, avustus asunnon siivoamisessa, erilaisten kotitalouspalveluiden järjestäminen, avustus asiakirjojen täytössä jne.

Projektin suunnitelmissa on luoda kaupungin lähiöihin iäkkäille maahanmuuttajille keskuksia, jonne he voisivat tulla keskustelemaan suomalaisten kanssa, oppimaan suomen kieltä, löytämään hengenheimolaisiaan ja ystäviä, saamaan asiantuntijoilta tietoa oikeuksistaan saada palvelua ja sosiaalitukea sekä osallistumaan kiinnostaviin kerhoihin. Ymmärtää ja auttaa toinen toisiaan voimme vain yhteisen kanssakäymisen kautta. Toivomme, että jo olemassa olevista kaupungin lähiöiden päiväkeskuksista tulee iäkkäiden ihmisten suosittuja tapaamispaikkoja.

Paloma-projektin puitteissa maahanmuuttajia auttavat projektin työntekijät, vanhuspalveluiden erityisavustajat, päiväkeskusten henkilökunta ja opiskelijat. Erityishuomio tässä annetaan yksinäisille vanhuksille. Projekti toimii jo kolmessa kaupunginosassa: Kuokkalassa, Huhtasuolla ja Keltinmäellä. Syksyllä toimintansa aloittavat suomen kielen kerhot.

27. elokuuta Paloma järjestää päiväleirin Lehtisaaressa kaikille kiinnostuneille.

Olkaa aktiivisia, olkaa yhteydessä meihin ja kertokaa ideanne ja toiveenne!

paloma.projekti@gmail.com
puh. 044 500 5012

Enemmän tietoa Paloma-projektista saa sivulta:
www.monikkoyhdistys.com/ajankohtaista.php?sivu=5

Teksti: Irina Senkina
Kuvat: Irina Senkina ja Alina Ahtamo
Käännös: Tiina Ynnilä ja Tiia Moilanen

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика