2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010


№ 4 (12)


№ 3 (11)


№ 2 (10)


№ 1 (09)

№ 2 ( 10 ) 2012



HELSINKIMISSIO

HelsinkiMissio on sosiaalialan järjestö, joka toimii seniorityön, nuorten kriisityön ja erityisryhmien parissa. Järjestön missiona on haastaa kaikki suomalaiset taistelemaan unohdettujen puolesta - yksinäisyyttä vastaan. Järjestö toimii pääosin pääkaupunkiseudulla noin 90 työntekijän ja yli 1600 koulutetun vapaaehtoisen voimin. Sen toimintaa rahoittavat yksityislahjoittajat, yritykset, säätiöt, Helsingin kaupunki sekä RAY.

Nuorten Kriisipisteessä tarjotaan matalan kynnyksen ammattiapua

HelsinkiMission Nuorten Kriisipiste ja Krisjouren för unga ovat tarjonneet matalan kynnyksen ammattiapua lähes 20 vuotta. Helposti saatavilla olevasta avusta halutaan muistuttaa nyt, kun mediassa on viime aikoina noussut vahvasti esiin mielenterveyspalveluiden ja ennaltaehkäisevien palvelujen resurssipula, perheiden pahoinvointi sekä nuorten syrjäytyminen.

Nuorten Kriisipiste ja Krisjouren för unga tarjoavat maksutonta, anonyyminä saatavaa ammattiapua 12-29-vuotiaille nuorille ja heidän perheilleen. Päivystykseen voi soittaa tai tulla käymään ilman varattua aikaa, diagnoosia tai lähetettä. Yhteyttä voi ottaa muun muassa ahdistuksen ja pahan olon, koulu- tai työpaineiden, ihmissuhdeongelmien, syömishäiriöiden tai seksuaalisuuteen liittyvien kysymysten tiimoilta.

Kriisipisteen keskeisimmät työskentelymuodot ovat päivystystoiminta ja lyhytkestoinen keskusteluapu. Päivystysaikana nuori voi soittaa tai tulla suoraan keskustelemaan ilman varattua aikaa tai lähetettä. Vuoden 2011 päivystykseen otettiin yhteyttä yhteensä 1 217 kertaa. Asiakaskontakteja varattujen käyntien kautta syntyi vuonna 2011 2 286 kpl.

Käyntitilastojen mukaan nuorten keskeisimmät asiointisyyt ovat psyykkisiä: ahdistus ja paniikkituntemukset sekä masentunut olo. Myös erilaiset sosiaaliset ja somaattiset ongelmat ovat esillä. Esimerkiksi perhe- ja parisuhdeasiat, opiskeluun ja työhön liittyvät ongelmat. Myös stressi ja selittämätön paha olo ovat usein keskusteluissa esiin nousevia teemoja.

Nuorten Kriisipiste, Krisjouren för unga / HelsinkiMissio, Albertinkatu 33, Helsinki. Päivystysajat: Nuorten Kriisipiste päivystää ti-to klo 9.00-13.00. Päivystyksen aikana voi joko soittaa puh. 045 341 0583 tai tulla käymään ilman ajanvarausta. Krisjouren för unga päivystää ti-to 11-13, puh. 045 341 0574.

Aamukorva tuo apua juhlapyhinä yksinäisille vanhuksille

HelsinkiMission auttavan puhelimen Aamukorvan tilastoissa näkyy esimerkiksi vuosittain pääsiäispyhinä jopa 50 % piikki vanhusten puheluissa. Kaupunkilaisten lähtiessä lomille tuhannet yksinäiset seniorit jäävät ilman ihmiskontakteja.

Yksinäisiä senioreita palvelevat HelsinkiMissiossa ympäri vuoden auttava puhelin, keikkamuotoinen apu ja seura sekä tukihenkilöt ja virikeryhmät. Aamukorvassa päivystää koulutettu vapaaehtoinen kuuntelija vuoden jokaisena aamuna klo 5-9 numerossa 09 25 28 2730, normaalilla puhelumaksulla.

Seuraa pyhiksi ei kehdata pyytää. Sadat seniorit kaipaavat juttuseuraa aamun hiljaisina tunteina. Kun ei ole ketään, kelle edes sanoa hyvää huomenta, on lohdullista saada aamun pitkiin tunteihin juttuseuraa Aamukorvassa. Joillekin jopa soitetaan Aamukorvasta päin.

HelsinkiMission vapaaehtoistoiminnassa näkyy myös se, etteivät yksinäisimmät seniorit kehtaa pyytää seuraa pyhiksi, “ kun kaikilla varmasti on omia menoja silloin.” Vaikka järjestöön tulevat keikka-apupyynnöt senioreilta tuplaantuvat kevään ja valon myötä, seniorit ovat ihmeissään, jos joku vapaaehtoisauttaja haluaa pyhäaikaan tulla heitä tapaamaan.

Lisätietoja: viestintäpäällikkö Helena Hulkko,
puh. 050 582 2211, helena.hulkko@gmail.com

HelsinkiMissio kesällä

HelsinkiMissio tarjoaa tukea läpi kesän niin senioreille kuin nuorille. Senioreille tarjolla on keikka-apua pikkuretkille tai kotiin sekä Aamukorva-puhelimen ystävällinen kuulija. Uutena on Albertinkatu 33.n Seniorien kesäkahvila, jonne voi tulla seurustelemaan, juomaan kupin kahvia tai lukemaan päivän lehdet tiistaisin klo 10-12.

Keikka-apua voi soittaa numerosta 044 054 6236 ja Aamukorva palvelee numerossa 09 2528 2730 tai 045 341 0504 soittajan operaattorin hinnoittelun mukaisesti.

Nuorten Kriisipiste palvelee ti-to klo 9-13 niin Albertinkadun päivystysvastaanotolla kuin puhelimitse 045 341 0583. Krisjouren för unga palvelee niinikään puhelimitse 045 341 0574 ti-to klo 11-13 sekä sähköpostitse krisjouren@helsinkimissio.fi

Seniorit mielivät sireeneitä haistelemaan tai varpaita kastelemaan

– Kesällä yksinäisyys korostuu samoin kuin juhlapyhinä, kun monet palvelut loppuvat tai supistuvat. Samoin yksinäiselle tulee usein kokemus, että kaikki muut ovat jossain nauttimassa kesästä, ja itse vain on unohdettu yksin kotiin, kertoo HelsinkiMission kansalaistoiminnan johtaja Henrietta Grönlund. – Tämä konkretisoituu senioreilla, jotka eivät yksin pysty lähtemään ulos.

HelsinkiMission keikka-apu vastaanottaa keikkapyyntöjä muun muassa senioreilta, jotka "haluaisivat päästä kastelemaan varpaat mereen" tai "haistelemaan sireenejä suomenlinnaan", mutta ei ole ketään joka veisi, ja yksin ei pääse. Nämä ovat aitoja HelsinkiMissiolle tulleita keikkapyyntöjä. HelsinkiMission keikkapuhelin ei lomaile, vaan pyyntöjä pyritään toteuttamaan koko kesän ajan. Puheluihin vastaa aina HelsinkiMission työntekijä, mutta keikka-avun toteuttavat koulutetut vapaaehtoiset.

Jäätelötötterö auringossakin voi olla unohdetulle luksusta

– Ajattelemme, että jokaisella on oikeus nauttia kesästä, myös siinä vaiheessa, kun kesiä ei välttämättä enää ole monta jäljellä, perustelee Henrietta Grönlund - HelsinkiMission "Jäätelökesä" -tempaus tarjoaa jäätelöt vapaaehtoisille ja senioreille, ja kannustaa näin vapaaehtoisia nauttimaan kesästä yhdessä seniorin kanssa.

– Meistä monille on itsestään selvää, että voi nauttia auringon lämmöstä kasvoilla, sireenin tuoksusta tai jäätelöstä puistossa. Näin ei ole, jos ulos ei pääse yksin, eikä kukaan auta, Grönlund jatkaa. – Jäätelökesä-kampanja, muistuttaa siitä, miten pienellä teolla voi muuttaa lähimmäisen koko viikon onnellisemmaksi. Kuponkeja on jaettu tässä vaiheessa yli sataa jäätelökeikkaa varten.

Lähde: HelsinkiMission tiedote,
02.04.2012, 30.04.2012 ja 21.06.2012

Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика