2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 4 (34)


№ 3 (33)


№ 2 (32)


№ 1 (31)

№ 3 ( 33 ) 2013

Simo Kuntsi: "Vaasa - Nuoruuteni ja elämäntyöni kaupunki"

Museon historiasta

Simo Kuntsi syntyi Jyväskylässä 2. elokuuta 1913. Hänen vanhempansa olivat Kaarlo Johan Tuomas Kuntsi ja Helmi Elisabeth (os. Kiljander). Suomen sisällissodan jälkeen, vuonna 1918, viisivuotias Simo Kuntsi muutti perheensä mukana synnyinkaupungistaan Jyväskylästä länsirannikolle Vaasaan, jossa hänen isänsä aloitti työn toimitusjohtajana Vaasan Höyryleipomo Osakeyhtiössä, joka pian siirtyi Vaasan Höyrymylly Osakeyhtiön omistukseen.

Perheen tuttavapiiriin pienessä kaupungissa kuului etupäässä Höyrymyllyn johtajien sekä kaupungin liikemiesten perheitä, kuten Bruunit, Tikanojat, Myntit, Schaumanit, Rewellit ja Levonit. Syksyllä 1923 Simo Kuntsi aloitti veljensä Riston kanssa Vaasan suomalaisen lyseon ensimmäisellä luokalla. Heidän piirustuksenopettajanaan lyseossa oli taiteilija Toivo Talvi, jota Simo Kuntsi myöhemmin luonnehti sanoilla "aivan har vinainen ja ihmeellinen taidepedagogi". Hän sai Simon ja Riston innostumaan kuvataiteesta siinä määrin, että se välillä häiritsi muuta koulutyötä. Aina tilaisuuden tarjoutuessa vei Talvi luokkansa tutustumaan taidenäyttelyihin, kertoi niissä olleista teoksista ja joskus oppilaat saivat tavata itse taiteilijankin. Simo ja Risto alkoivat harrastaa innostuneesti vesiväreillä maalaamista ja toivat opettajalleen näytille vapaa-aikana maalaamiaan töitä. Haaveita ammattitaiteilijan urasta ei isä kuitenkaan hyväksynyt.

Kuntsin perheen jäsenet kuuluivat mm. Vaasan taideyhdistykseen ja vanhempiensa taideintressin kautta Simo sai jo lapsena kosketuksen taiteeseen ja paikallisiin taiteilijoihin. Isä Kaarlo päätti 1920-luvun puolessavälissä täydentää kodin sisustusta taideteoksilla ja hankki seinilleen tunnettujen suomalaisten taiteilijoiden, kuten Pekka Halosen, Akseli Gallen-Kallelan, Helene Schjerfbeckin, Vilho Sjöströmin, Alvar Cavénin, Antti Favénin, Magnus Enckellin ja Jalmari Ruokokosken töitä.

Höyrymyllyn johtajat kuuluivat vaasalaisten taiteilijoiden huomattavimpiin asiakkaisiin. Eemu Myntti, Frans Hiivanainen, Einari Frisk (Uusikylä), Eero Nelimarkka, Matti Annala, Frans Hautala ja Emil Danielsson kävivät Kuntseilla samoin kuin muissakin varakkaiden vaasalaisperheiden kodeissa kaupittelemassa töitään. Isä antoi Simon olla mukana katselemassa taiteilijoiden tarjoamia tauluja ja valitsemassa sopivia kodin seinille, minkä oli pojalle merkittävä asia.

Simo Kuntsi valmistui ekonomiksi Helsingin kauppakorkeakoulusta 1934. Hän aloitti uransa Vaasan Höyrymyllyn palveluksessa vuonna 1936 ja ehti toimia ennen eläkkeelle jäämistään 1970 mm. kaupallisena johtajana, varatoimitusjohtajana ja johtokunnan jäsenenä.

Riina Tiitola

Tekstin ja kuvien lähde: http://kuntsi.vaasa.fi/simo-kuntsi.html

Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика