2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 4 (34)


№ 3 (33)


№ 2 (32)


№ 1 (31)

№ 2 ( 32 ) 2013



Gudhi padva

”Gudhi padva on hindulainen marathien ja konkanien (jotka kutsuvat sitä Samvatsar padvoksi) uudenvuodenjuhla, marathien kalenterin uuden vuoden ensimmäinen päivä. Brahma Puranan mukaan Brahma loi maailman tänä päivänä. Festivaalin aikana juhlitaan myös Raman paluuta Ayodhuaan 14 vuoden karkotuksen jälkeen, lisäksi monet marathit juhlivat muinaisintialaisen hallitsijan Shalivahanan voittoa sakojen heimosta.

Gudhi padvaa vietetään hindulaisen kalenterin chaitra-kuun uudenkuun ensimmäisenä päivänä ja se on kevään alun merkki. Juhlan vietto osuu gregoriaanisessa kalenterissa maaliskuun loppuun tai huhtikuun alkuun. Intialaisen astrologian mukaan tämä päivä on osa kolme ja puolipäiväistä ajanjaksoa, jota sanotaan saadhe-teen muhurtaksi ja jota pidetään kaikkein otollisimpana aikana minkä tahansa uuden asian aloittamiselle. Andra Pradeshin asukkaat viettävät samaa juhlaa, kuin ugadit.

Maaseutukylissä alkaa samoihin aikoihin sadonkorjuu ja mangosesonki. Kylien asukkaat lakaisevat pihansa ja hierovat talojensa seiniin lehmänlantaa. Myös kaupunkien asukkaat tekevät tällöin suursiivouksen. Naiset ja lapset koristelevat kotien kynnykset upeasti kuvioiduin rangolein, joiden kirkkaat värit kuvaavat kevään kauneutta ja raikkautta. Uusiin vaatteisiin pukeutuneet perheenjäsenet kokoontuvat ja ottavat osaa juhlapöytään, jossa tarjoillaan intialaisen keittiön herkkuja. Perinteisesti perheet aloittavat juhlinnan syömällä neempuun kitkeriä lehtiä. Joskus neempuun lehdistä valmistetaan tahnaa, johon sekoitetaan tamarindipuuta ja ruokosokeria, joka Ayurvedan mukaan puhdistaa verta ja vahvistaa ihmisen immuunijärjestelmää.” (Lähde: Wikipedia)

Vaasan intialainen yhteisö vietti omaa uutta vuottaan 14.4.2013 Miratalossa. Juhlan alullepanija oli Singhin perhe, joka on asunut Suomessa jo pitkään ja on töissä Wärtsilällä. Intialaiset ovat viettäneet juhlaa joka vuosi omassa pienessä piirissään, mutta päättivät tällä kertaa kutsua vaasalaisiakin tutustumaan perinteeseensä. Tapahtuma oli ennennäkemätön kaupungissamme: intialaiset pystyttivät alttarin, koristelivat sen koristeköynnöksin ja näyttivät, millainen on heidän uudenvuodenseremoniansa. Ja tietenkin kerrottiin tarkasti siitä, mitä tapahtuu. Juhlassa esitettiin kansantansseja, laulettiin hengellisiä lauluja, esitettiin perinteisiä siunaavia tervehdyksiä jokaiselle paikalle saapuneelle ja tietenkin tarjoiltiin kansallisia ruokia. Juhla oli harvinaisen mielenkiintoinen, hieno, hyväntahtoinen ja mieliinpainuva.

Teksti ja kuvat: Nadja Zhandr
Suomennos: Tiia Moilanen

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика