2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010


№ 4 (22)


№ 3 (21)


№ 2 (20)


№ 1 (19)

№ 4 ( 22 ) 2015



Avainten etsinnässä

Avainten etsinnässä

On sunnuntaiaamu. Missä avain on? Avaan oven. Työpäivä alkaa: laitan teen- ja kahvinkeittimet päälle ja kupit pöytään. Työviikkoni alkaa sunnuntaina. Aivan, työ ei ole ihan tavanomainen. Olen työkokeilussa Avain tulevaisuus -järjestössä. Sunnuntaisin Kompassissa ja Tyttöjen talossa toimii perhekerho.

Avain tulevaisuuteen on venäjänkielisten maahanmuuttajien perustama kansalaisjärjestö, mutta se ei tarkoita, että sen toiminta olisi suunnattu vain venäläisille. Järjestön tavoite on auttaa maahanmuuttajia integroitumaan yhteisöön ja auttaa heitä löytämään elämänsä avaimet.

Avainten etsinnässä

Nyt ensimmäiset osallistuvat tulevatkin. He ovat Fiona-mallikoulun tyttöjä. Svetlana-ohjaaja on jälleen ihastuttava! Svetlana on luova henkilö ja alansa ammattilainen. Mallikouluun osallistuvat tytöt oppivat kävelemään oikein ja poseeraamaan kameran edessä sekä saavat neuvoja itsensä hoitamisesta ja terveiden elämäntapojen noudattamisesta. Näin erään osallistujan isä sanoi: Haluan antaa lapselleni mahdollisuuden kehittyä monipuolisesti. Valokuvaaja Boris kokeilee taitojaan valokuvataiteilijana ja koulun päätyttyä hän luo osallistujille portfolion. Boriksen mielestä ”rumia tai valokuvauksettomia ihmisiä ei ole olemassa. Jokaisen ihmisen kauneuden ja viehätyksen näyttäminen on valokuvaajan tärkein tehtävä.”

Hih, hei hubaloo. Mitä tapahtui? Ok, kaikki on hyvin. Se kaikkien rakkain ryhmämme – lapset. Millainen tulevaisuus heillä on, löytävätköhän he avaimensa? Nyt he ovat menossa piirtämään. Nataljan ohjauksessa lapset paitsi piirtävät myös vahvistavat äidinkieltään ja kulttuuriaan sekä leikkivät ja iloitsevat. Lapset tulevat mielellään Natalian tunneille, sillä hänellä on aina paljon mielenkiintoisia ja luovia ideoita ja hänen hymynsä on valloittamaton.

Samalla kun lapset touhuavat, me vanhemmat ja ohjaavat juttelemme keskenämme teekupposten äärellä. Mitä vielä haluaisimme? Millaisia toimintoja kannattaisi kehittää? Mille projekteille suunnittelisimme rahoitusta?

Avainten etsinnässä

Tällä hetkellä yhdistyksellä on noin 20 aktiivia, jotka vetävät mitä erilaisimpia ryhmiä ja kerhoja, kuten kielikursseja, musiikki-instrumenteilla soittoa, hieronnan alkeita, valokuvataidetta, leikkiterapiaa ja kuvataidetta. Nämä kerhot eivät ole suunnattuja vain venäläisille, päinvastoin monet haluaisivat puhua enemmän suomea (ja jotkut englantia) omaksuakseen suuremman sanavaraston ja edetäkseen ammattialalla.

Meitä on monta ja olemme erilaisia. Jokainen etsii avaintaan. Jollekin se on perhe ja lapset, toiselle työ ja ura, kolmannelle itsensä toteuttaminen ja kehittäminen. Järjestö tarjoaa mahdollisuuksia toteuttaa osaamistaan osallistumalla erilaisiin toimintoihin. Mutta se ei ole ainoa tavoite. Usein me maahanmuuttajat kaipaamme lisää viestintää. Ei ole ketään keneltä kysyisi neuvoa. Ei ole ystäviä tai tuttuja, jotka vinkkaisivat avoimista työpaikoista tai itsellesi sopivista kursseista. Sosiaaliset yhteydet syntyvät vain seurustelemalla muiden kanssa. Ja mitä enemmän seurustelet, sitä enemmän on mahdollisuuksia löytää se juuri sopivin avain.

Avainten etsinnässä

Itämaisen musiikin ääni kertoo minulle työpäivän pian päättyvän. Naisemme tanssivat vatsatanssia. Kuten naisten terveyden ja psykologian asiantuntijamme Galina sanoo, nämä tanssit parantavat naisten terveyttä. Menen ehdottomasti mukaan tanssiin. Heillä on siellä hauskaa.

Työpäivä päättyy. Avain. Missä se taas on? Ei saa unohtaa ovien kaikkien sulkemista. Seuraavalla kerralla taas tapaamme täällä samaan aikaan. Tulee taas uusia osallistujia tai joku vain pistäytyy paikalle. Teekupin äärellä syntyy paljon ideoita ja uusia tuttavuuksia. Tulkaa tekin tutustumaan.


Lisätietoja Avain tulevaisuuteen ry:n toiminnasta voitte lukea sivulta www.avaintu.com


Teksti: Iliana Kashevskiy
Valokuvat: Boris Smirin
Suomennos: Tiina Ynnilä

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика