2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010


№ 4 (06)


№ 3 (05)


№ 2 (04)


№ 1 (03)

№ 4 ( 06 ) 2011

Uusyrityskeskukset auttavat uutta yrittäjää

Verson väki auttaa mielellään yrittäjyydestä haaveilevia.
Kuva: Tiia Moilanen

Yrittäjähenkiselle ihmiselle uuteen maahan muutto voi tuoda eteen suuren määrän kysymyksiä. Jokaisessa maassa lainsäädäntö ja toimintatavat eroavat toisistaan.

Yrityksen perustamista suunnittelevia ja aloittelevia yrittäjiä autetaan Suomessa erityisissä Uusyrityskeskuksissa. Niitä on maassa noin 30, Pohjois-Savossa keskukset sijaitsevat Kuopiossa (Verso) ja Varkaudessa (Wäläkky), Iisalmessa (Ylä-Savon Kehitys) ja Juankoskella (Koillis-Savon Kehitys).

Uusyrityskeskusten palvelut ovat luottamuksellisia ja asiakkaalle maksuttomia. Tavallisesti yritystoimintaa suunnittelevat vierailevat keskuksessa 3-5 kertaa. Yleensä tapaamisissa tehdään suunnitelmia ja laskelmia tulevan yrityksen toiminnasta ja laaditaan rahoitushakemuksia. Neuvonnan jälkeen asiakas voidaan ohjata esim. sopiville yrittäjäkursseille ja asioimaan TE-toimiston tai Finnveran kanssa. Apua voi saada myös tarpeellisten kontaktien luomisessa.

Kuopiossa kaikki palvelut saman katon alta

Kuopion Uusyrityskeskus toimii Kuopion seudun yrityspalvelun eli Verson tiloissa. Verso on siitä harvinainen paikka, että siellä on myös muiden tahojen edustajia, joiden puoleen yrittäjyydestä haaveileva voi tarvittaessa kääntyä.

Uusyrityskeskuksen palveluksessa työskentelevät yritysneuvojat Jussi Tuovinen, Tuula Parkkonen-Suhonen ja toimitusjohtaja Antti Ylönen sekä palvelusihteeri Maarit Massinen. Lisäksi Versossa toimivat TE-toimiston edustajana Jari Koskinen, Savon koulutuskuntayhtymän Yrjö Olkkonen, ELY-keskuksen Ari Tanskanen ja Pro-Agrian Marjatta Räsänen.

Toimitusjohtaja Antti Ylönen kertoo, että asiakkaina nähdään usein venäläisiä maahanmuuttajia. Erityistä hänen mielestään venäläisissä on se, että he ovat melko korkeasti koulutettuja muunmaalaisiin verrattuna. Asiakkaan ei tarvitse olla Suomen kansalainen palveluita saadakseen, jokaista palvellaan! Jonkin verran ottavat yhteyttä myös sellaiset, jotka vasta suunnittelevat muuttoa Suomeen.

Mitkä asiat ovat sitten hankalia maahanmuuttajalle suomalaisessa yritysmaailmassa? Yritysneuvoja Tuula Parkkonen-Suhosen mukaan suomalaiset toimintatavat ja juridiset seikat ovat usein hankalia ja erityisesti niissä tarvitaan neuvojan apua. Venäläisiä maahanmuuttajia yhdistää yleensä sellainen hyvä piirre, että he tahtovat pelata varman päälle yritystä perustaessaan ja varmistua aina siitä, että tekevät asiat varmasti oikein.

Yritysneuvojat kehottavat kärsivällisyyteen. Asiat eivät aina tapahdu nopeasti, yrityksen perustaminen vaatii paljon huolellisen taustatyön tekemistä.

TE-toimiston ja ELY-keskuksen palvelut

TE-toimiston edustajan Jari Koskisen mukaan yrityksen perustamiseen tarkoitettua starttirahaa myönnetään yhä enemmän myös maahanmuuttajille. Suomessa uudella yrittäjällä ei siis tarvitse olla koko yrityksen pääomaa omasta takaa, vaan hän voi hakea esim. starttirahaa TE-toimistolta tai lainaa Finveralta.

Monien yrittäjäksi haluavien tiellä suurin este tuntuu Koskisen mukaan olevan kielitaidon puute. Starttirahaa saadakseen yrittäjällä on joko oltava aiempaa kokemusta yritysmaailmasta, tai hänen on käytävä yrittäjäkoulutus. Koulutuksia tarjoavat mm. ELY-keskukset ja Trafica. Itä-Suomessa järjestetään tällä hetkellä vain suomenkielisiä kursseja, osallistumiseen vaaditaan jo melko hyvä kielitaito.

ELY-keskukset tarjoavat yrittäjille koulutuksen lisäksi myös tukea jo siinä vaiheessa, kun yritys on toiminnassa. Niistä on saatavilla myös venäjänkielisiä puhelinpalveluita ja venäjänkielistä tietoa nettisivuillaan.

Opiskelijoiden omat yritykset

Savon koulutuskuntayhtymän (SAKKY) projektipäällikkö Yrjö Olkkonen hallinnoi tällä hetkellä nuorille suunnattua YES-NYT-hanketta. Projektin puitteissa opiskelijoita kannustetaan perustamaan omia yrityksiään. Yritykset aloittavat toimintansa syksyllä ja päättävät keväällä koulujen loppuessa. Kyseessä voi olla esim. opiskelijoiden oma siivouspalveluita tarjoava rinki.

Tällainen muutaman kuukauden ajan toimiva miniyritys on nuorille hyvä tapa oppia, millaisia taitoja yritys- ja työelämässä tarvitaan. Se antaa myös ansaitsemismahdollisuuden ja työn voi lukea hyväksi opinnoissaan. Opintojen jälkeen onkin helpompi lähteä perustamaan omaa oikeaa yritystä Uusyrityskeskuksen avulla.

Miniyritys voi toimia myös kansainvälisesti Enterprises Without Borders -ohjelmassa. Siinä yhteistyökumppanit etsitään Internetin kautta. Ohjelma sopii hyvin myös maahanmuuttajille, sillä yrityksen työkielenä voi olla esim. venäjä tai englanti.

Yrittäjäksi Suomeen -oppaat

Tämän vuoden alussa julkaistiin maahanmuuttajien yrityshanke Masuunin puitteissa Yrittäjäksi Suomeen -oppaita lukuisilla eri kielillä. Venäjänkielinenkin opas löytyy, sitä voi tilata Uusyrityskeskuksista tai tarkastella netistä osoitteesta www.masuuni.info. Sivustolta löytyy muutakin hyödyllistä tietoa ja yrittäjyysaiheisia linkkejä.

Rohkeasti yrittämään!

Verson väen viesti kaikille yrittäjyydestä haaveileville on se, että jos on oikeasti kiinnostunut yrittäjyydestä, niin apua ja mahdollisuuksia löytyy varmasti. Oma motivaatio ja tahto ovat siis pääasia.

Innokkaille yrittäjille Verson väellä on myös yksi hyvä liikeidea valmiina: Pohjois-Savossa ei ole yhtään venäläistä ravintolaa. Jos asian suunnittelisi etukäteen huolella, niin tällaisella ravintolalla olisi varmasti mahdollisuudet menestyä.

Versossa järjestetään maksuttomia infotilaisuuksia halukkaille. Näitä palveluita käyttävät usein eri oppilaitosten ryhmät, mutta myös muut tahot ovat tervetulleita. Jos siis lähipiirissäsi on ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneet yrityksen perustamisesta ja/tai uusyrityskeskuksen toiminnasta, niin ottakaa yhteyttä keskukseen ja varatkaa aika!

Uusyrityskeskusten yhteystietoja:

Kuopion seudun yrityspalvelu Verso ja Kuopion seudun Uusyrityskeskus, Kuopionlahdenkatu 2A,
puh (017) 288 2000,
www.uusyrityskeskukset.fi/kuopion_seutu

Wäläkky, Keski-Savon Uusyrityskeskus, Wredenkatu 2A, Varkaus,
puh. 020 742 5870,
www.walakky.fi.
Yrityspalvelupisteitä myös mm. Leppävirralla, Heinävedellä ja Rantasalmella.

Ylä-Savon Kehitys Oy, Kankaankatu 1 A 6, Iisalmi,
puh. 020 743 4090,
www.ylasavonkehitys.fi

Teksti: Tiia Moilanen

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика