2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010


№ 4 (06)


№ 3 (05)


№ 2 (04)


№ 1 (03)

№ 3 ( 05 ) 2011

120-vuotias Iisalmi

Vuosi 2011 on Iisalmelle suuri juhlavuosi. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta suuren iisalmelaisen kirjailijan Juhani Ahon syntymästä ja 120 vuotta Iisalmen kaupungin perustamisesta.

Kuva: © Iisalmen kaupunki 2011

Iisalmen kirkko- ja hallintopitäjä oli perustettu jo vuonna 1627 ja se käsitti koko nykyisen Ylä-Savon alueen, kaupunkioikeudet se sai pitkällisen prosessin tuloksena 20.10.1891. Vuoden 1970 alussa kaupunki sai nykyisen muotonsa yhdistyessään sitä ympäröineeseen maalaiskuntaan.

Kulttuurimaisemassa

Nykyisin Iisalmi on vilkas, noin 22 000 asukkaan kaupunki. Kaupungin keskustaa ympäröi kaunis viher- ja vesialue. Satamasta lähtevän puistoakselin varrella voit virkistyä. Puistokäytävän päädyissä sijaitsevat kirkot. Iisalmen puistoista merkittävin on Kirkkopuisto, joka on valtakunnallisesti arvokasta rakennettua kulttuuriympäristöä.

Vapaa-aika

Iisalmi sijaitsee vesistön ympäröimänä hiihto- ja ulkoilukeskus Paloisvuoren kyljessä. Erilaiset väylät, reitit, piha- ja puistoalueet ovat kaikkien käytettävissä. Avaat vain ulko-oven ja isoin ja edullisin liikuntatila on Sinun!

Ulkoilureittien lisäksi kaupungilla on tarjota monenlaisia liikuntatiloja, kuten uimahalli ja kuntosali, liikuntahalli, jalkapallohalli, jäähalli ja tekojää, keila- ja tenniskeskus, ratsastustalli sekä 9-reikäinen golfkenttä.

Iisalmen kulttuurikeskuksessa sijaitsevat mm. kaupunginkirjasto, kansalaisopisto, Ylä-Savon Musiikkiopisto, kuvataidekoulu, luontomuseo sekä näyttelytila. Rakennuksessa on 470-paikkainen Eino Säisä -sali ja 200-paikkainen Karl Collan -sali.

Kulttuurinnälkäisille palveluitaan tarjoavat myös useampi harrastajateatteriryhmä ja elokuvateatteri. Peruskoulujen ja lukion lisäksi kaupungissa toimii kansalaisopisto, kuvataidekoulu ja musiikkiopisto, myös Kuopion kesäyliopistolla on Iisalmessa oma toimipisteensä.

Kuva: © Iisalmen kaupunki 2011

Maahanmuuttajat Ylä-Savossa

Ylä-Savossa (Iisalmi, Keitele, Kiuruvesi, Lapinlahti, Pielavesi, Sonkajärvi ja Vieremä) asuu lähes 500 ulkomaan kansalaista. Ylä-Savossa on eniten Venäjän kansalaisia ja seuraavaksi eniten Viron kansalaisia. Maahanmuuttajat tulevat Ylä-Savoon eri syistä. Tärkeimpiä muuttosyitä ovat työ ja perheside.

Monikulttuurisuus on Ylä-Savolle voimavara, jota halutaan kehittää. Maahanmuuttajien kotoutumista tuetaan yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Ylä-Savon kunnat työstävät parhaillaan kuntien yhteistä kotouttamisohjelmaa.

Lisätietoa ja mm. Iisalmen maahanmuuttajaoppaan (suomeksi, englanniksi ja venäjäksi) löydät sivulta

www.iisalmi.fi otsikon ”Tietoa maahanmuuttajille” alta.

Nähtävyyksiä ja tapahtumia

Mitä nähtävää Iisalmessa on, jos menen käymään siellä? Mitä Iisalmeen tuleville vieraille voi näyttää? Vaihtoehtoja on runsaasti: ortodoksinen Profeetta Eliaan kirkko, evakkokeskus ja ikonigalleria, Suomen sodan taistelupaikat ja muistomerkit Koljonvirralla, Ylä-Savon kotiseutumuseo, Juhani Ahon museo, Olvi-hallin panimomuseo, Kuappi -maailman pienin ravintola, Runnin terveyslähde ja neulatammen suihkupato jne.

Tänä vuonna Iisalmessa voi osallistua ainakin näihin tapahtumiin:

6.9.-30.10. Juhlavuoden valokuvanäyttely Iisalmen kulttuurikeskuksessa

16.-17.9. Syysmarkkinat torilla

24.9. Juhani Ahon juhlavuoden seminaari Eino Säisä -salissa

30.10. Iisalmi 120 v. pääjuhla Kustaa Aadolfin kirkossa ja kulttuurikeskuksessa

26.11. Joulunavaus torilla

2.-3.12. Joulumarkkinat torilla

Tiedot kokosi Tiia Moilanen

Lähteet: Iisalmen Palveluopas, www.iisalmi.fi, Iisalmi taskutieto 2011

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика