2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 10 (102)


№ 8-9 (100-101)


№ 7 (99)


№ 6 (98)


№ 5 (97)


№ 4 (96)


№ 3 (95)


№ 2 (94)


№ 1 (93)

№ 5 ( 97 ) 2014

Kannattaako liittyä ammattiliittoon?

PАМ on ammattiliitto, joka yhdistää palvelualojen työntekijät.
Jäseninä on mm. myyjiä, tarjoilijoita, hallintovirkamiehiä, vartijoita, siivoojia ja kokkeja.
РАМissa on 220 000 jäsentä, joiden joukossa on noin 5 000 maahanmuuttajaa.
He puhuvat vähintään 50 eri kieltä.

Jos olette tai olette olleet vakituisessa tai määräaikaisessa työssä, niin olette joutuneet miettimään vastauksia kysymyksiin ”Kannattaako liittyä ammattiliittoon?” tai ”Millaisia etuja ammattiliiton jäsenille on tarjolla?”

Haluan kertoa teille omasta pienestä kokemuksestani. Liityin ammattiliitto PAMiin, kun olin ensimmäistä viikkoa palkkatuetussa työssä, ja olen ollut jäsenenä jo seitsemän vuoden ajan. Maksamani jäsenmaksu on 1,5 % kuukausipalkasta, eli ei kovin suuri summa. Mieheni ei liittynyt liittoon. Hän päätti liittyä työttömyyskassaan, jolle maksetaan kerran vuodessa tietty summa, joka on noin 70 euroa. Hän teki pääosin määräaikaista työtä 3–6 kuukautta vuodessa, minkä vuoksi maksuista saatu etu oli minimaalinen, sillä ammattiliiton jäsenmaksuja ei tarvitse maksaa työttömyysajalta. Toisaalta ammattiliittojen jäsenille on tarjolla erilaisia etuisuuksia. Kolme vuotta sitten kävimme ammattiliiton viisipäiväisellä perhematkalla, vietimme mukavan loman kylpylähotelli Kivitipussa kraatterijärven rannalla. Tämän matkan jälkeen sain suostuteltua miehenikin liittymään ammattiliittoon.

Tärkeintä ammattiliittoon kuulumisessa on se, että sinulla on oikeus saada asiantuntija-apua työsuhde- ja palkkaneuvotteluihin, yrityksen luottamusmiehen apua, juridista ja lainsäädännöllistä apua, sekä turvaa työttömyyden sattuessa. Joka kuukausi ilmestyvästä liiton lehdestä voi lukea monesta mielenkiintoisesta ja hyödyllisestä asiasta. Juuri lehdestä sain tietää, kuinka voin viettää tuetun loman lomakeskuksissa ja saada hyviä alennuksia hotelleista ja risteilyistä. Alennuksia ja etuja saa myös vakuutuksista, pankeista, lehtien tilauksesta, polttoaineesta, autonrenkaista, silmälasien hankinnasta ja monesta muusta. Usein on mahdollista saada myös niin sanottuja kulttuuriseteleitä, jotka ovat muutaman euron alennusseteleitä teatteri- tai konserttilippujen ostamista tai liikuntapaikkojen maksuja varten. Täytyy vain seurata oman yhdistyksensä uutisia Internetissä tai ammattiliiton lehdessä.

PAMin lehden kevätnumerosta luin esimerkiksi perinteisestä kevätristeilystä Tallinnaan ja tein hakemuksen kahdelle. Saimme myönteisen päätöksen.


Kevätristeily

Matka oli järjestetty PAMin jäsenille, jotka ovat töissä Keski-Suomessa. Sata ensimmäistä ilmoittautunutta olivat onnekkaiden joukossa. Matkan hinta oli yhteensä 35 euroa ja siihen kuului linja-autokuljetus Jyväskylästä Helsinkiin ja takaisin, yöpyminen kahden hengen hytissä laivalla, aamiainen ja lounas. Itse ostettuna hinta olisi ollut yli sata euroa hengeltä.

Laivalla kuuntelimme elävää musiikkia ja karaokea, vanhoja aikoja muistellen tanssimme yöyhteen asti. Herätys oli aikaisin, sillä linja-auto vie meidät laiturista jo puoli kahdeksalta Kochi Aidad eli ”Kochin varastot” -nimiseen ravintolaan aamiaiselle.

Ravintola sijaitsee vanhoissa sataman varastorakennuksissa, jotka on rakennettu vuosina 1867–1877. Nimensä Kochin varastot se on saanut rakennusten ensimmäisiltä omistajilta, Kochin perheeltä. Nykyisessä muodossaan ravintola on avattu toukokuussa 2012. Suosittelen paikkaa, jos käytte Tallinnassa. Kahteen kerrokseen ja tilavalle terassille mahtuu helposti 200 henkeä. Puiset pöydät ja penkit sekä koko sisustus henkivät historiaa. Kannattaa maistaa maukkaita virolaisen ja kansainvälisen keittiön herkkuja, sekä paikan oman panimon erilaisia oluita!

Teimme matkan toukokuun lopussa, mutta ilma oli kesäinen ja oli mukava kävellä Tallinnan Vanhassakaupungissa, katsella keskiaikaisia torneja ja vanhoja kirkkoja, harhailla Lyhyen ja Pitkän jalan sekä Pyhän Hengen kadulla ja Kummituskadulla. Raatihuone, jonka katolla on Vana Toomas -tuuliviiri, Aleksanteri Nevskin katedraali, Toompeanmäen linnoitus jne. Kävimme Raadin apteekissa, joka on yksi Euroopan vanhimmista toiminnassa olevista apteekeista. Sanotaan, että ennen vanhaan täällä oli tarjolla lääkkeitä epäonniseen rakkauteen ja masennukseen.


Kun väsyimme, päätimme levähtää pienellä aukiolla lähellä Vanhaakaupunkia. Paikka osoittautui hyvin romanttiseksi Musumäegsi eli pusumäeksi. Sanotaan, että jos suutelee juuri täällä, niin yhteiselosta tulee pitkä ja onnellinen. Mäellä paljastettiin melko vastikään (vuonna 2007) joitakin aiheeseen liittyviä patsaita: Ennen suudelmaa ja Suudelman jälkeen (taiteilija Tauno Kangro). Kastanjat ja sireenit kukkivat runsaina ja viereisessä kioskissa myytiin kahvia ja ihania piiraita. Totta puhuen oli vaikea valita paristakymmenestä eri vaihtoehdosta se, jota kaikista eniten teki mieli.

Aikaa jäi myös kaupoilla käymiseen ja nopeaan tutustumiskäyntiin Tallinnan nykyaikaisessa osassa.

Lounas laivan buffetissa tuli juuri sopivaan aikaan pitkän ja tapahtumantäyteisen päivän jälkeen. Ruoasta nauttiessamme vaihdoimme kokemuksiamme matkasta viereisessä pöydässä istuneiden kanssamatkustajien kanssa. Lounaan päätteeksi ammattiliiton edustaja antoi meille kaikille viiden euron arvoisen alennuskupongin teatteriin, sekin oli liiton kautta saatu etu.

Apua työttömälle

Talouskriisi muistuttelee vieläkin itsestään ja kuka tahansa voi jäädä työttömäksi. Perheemme jäseneltä päättyi määräaikainen työsopimus ja hänen täytyi hakea työttömyyskorvausta ammattiliitolta. Täytetty ilmoituslomake tuen hakemiseksi on hyvä jättää paikalliseen liiton toimistoon. Sieltä neuvotaan, jos jokin kohta jää ymmärtämättä, mutta hakemuksen voi lähettää myös postitse Helsinkiin. Päätös tuli noin kahden viikon päästä. Omavastuuaikaa ei tällä kertaa määrätty, sillä se oli pidetty 11 kuukautta aiemmin edellisen tukihakemuksen yhteydessä, mutta korotettua ansiopäivärahaa 20 ensimmäiseltä päivältä ei myöskään enää saanut.

Jotta ei tulisi sellaista kuvaa, että ammattiliiton jäsenyys olisi turha, niin muistuttaisin, että päiväraha oli 11 euroa enemmän, kuin KELAn maksama päiväraha, vaikka henkilö oli saanut minimipalkkaa.

Suomen työelämässä ammattiliitoilla on vahva asema. Jopa 80 % suomalaisista kuuluu johonkin liittoon. Suomalaiselle ammattiliiton jäsenyys on itsestään selvä asia. Siksi suosittelen kaikille työssäkäyville ammattiliiton tai työttömyyskassan jäsenyyttä.

Teksti ja kuvat: Natalia Savela

Suomennos: Tiia Moilanen

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика