2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 10 (43)


№ 9 (42)


№ 8 (41)


№ 7 (40)


№ 6 (39)


№ 5 (38)


№ 4 (37)


№ 3 (36)


№ 2 (35)


№ 1 (34)

№ 2 ( 35 ) 2008

Hanki ammatti ja rakastu työhösi

Miten se onkaan, onko helmikuun 14. päivä ystävien vai rakastuneiden päivä? Entä jos se onkin sellaisten ystävien päivä, jotka ovat rakastuneita omaan juttuunsa, omaan työhönsä tai opiskeluunsa? Haluaisin nimittäin käyttää tuota ilmaisua Jyväskylän aikuisopiston pukeutumisneuvojakoulutuksen opettajista ja kurssilla opiskelevista ystävistäni.

Näille kursseille on päässyt opiskelemaan sekä aivan nuoria taitavia ompelijoita että ammattilaisia, joilla on jo runsaasti työkokemusta. Ryhmässä on ompelijoita, vaatemyyjiä ja yksityisyrittäjiä. Meitä kaikkia yhdistää erityinen mielenkiinto ja luova lähestymistapa ammatillisiin kysymyksiin, kuten asiakkaan tyylin määrittely, vaatteen tyylin ja mallin määrittely, vartaloanalyysi, värianalyysi, kankaiden ja muiden tarvikkeiden valinta.

Vaikka ihmisillä on jo työkokemusta tältä alalta, niin he eivät pysähdy paikoilleen, vaan jatkavat tietojensa ja taitojensa kehittämistä opistossa. Siihen voi suhtautua vain kunnioittavasti! Mutta miten ihmeessä 8-tuntisen työpäivän jälkeen voi vielä upottautua luovaan työhön? Vastuu sen onnistumisesta on paljolti opettajamme Maarit Orellin harteilla. Hän johdattaa meidät ihmeellisen helposti ja rauhallisesti oppitunnin teemaan, käyttäen välillä myös aivan uusia lähestymistapoja. Kun esille otetusta asiasta keskustellaan, on hänestä tärkeää kuulla jokaisen opiskelijan mielipide. Tällöin Maarit ehtii vielä muutaman kerran kysymään myös minulta, olenko ymmärtänyt kaiken vai tarvitseeko jotain selittää. Meidän ryhmäämme sanotaan kaikkein hiljaisimmaksi, koska Maaritin pitäessä tuntiaan on luokassa hiirenhiljaista. Siellä ajatellaan, mielikuvitus herää ja lähtee lentoon. Kysykää keneltä tahansa meistä, niin jokainen vastaa: ”Hänen tunneillaan on erittäin mielenkiintoista!” Meille kehittyy parempi ja hienostuneempi maku, jota ilman tulevan pukeutumisneuvojan ammatissa ei voi pärjätä.

Puolen vuoden opiskelun aikana olemme saaneet tietyn määrän tietoa, ja nyt on tullut aika soveltaa niitä käytäntöön asiakaspalvelussa. Maarit ehdotti meille, että kutsuisimme Pyhän Valentinin päivänä ystäviämme ensimmäiseen konsultaatioon. Me organisoimme ryhmät vartaloanalyysiä ja värianalyysiä varten. Järjestimme kutsuvieraita varten vaatemallien näytöksen ja teimme pienet vartalotyyppeihin liittyvät ohjeet. Se oli meille ensimmäinen tapaaminen asiakkaiden kanssa. Oli erittäin hyvä, että asiakkaina oli ystäviä, joiden seurassa tunsimme itsemme varmemmiksi.
Pukua valittaessa on materiaalilla suuri merkitys. Koska meidän jokaisen vartalossa on omat erityispiirteet, pitää se ottaa huomioon myös kankaita valittaessa. Erilaisia kankaita on tarjolla valtavasti, ja niitä luokitellaan monien eri ominaisuuksien perusteella. Materiaalioppia meille opettaa Sirpa Sivander. Käytän tässä tilaisuutta hyväkseni kiittääkseni häntä siitä huomiosta, jota hän osoitti minulle pyrkiessäni opiskelemaan. Häneltä saamani erityishuomio vaikutti ratkaisevasti siihen, että päätin lopulta pyrkiä tosissani. Olin tietysti lähettänyt ajoissa tarpeelliset paperit, mutta minulla oli paljon avoimia kysymyksiä, joihin Sirpa vastasi antaen samalla minulle hyviä neuvoja. Myös se auttoi, että hän osaa hieman venäjää.

Opintojen loppuun ei enää ole kovin pitkä aika. Edessä ovat loppukokeet. Pitää tehdä paljon töitä opiskelumateriaalien - ja tietysti sanakirjojen - parissa. Puntaroin voimiani ja voin tunnustaa: helppoa ei tule olemaan! Hieman minua lohduttaa se, että tässä opistossa tullaan vastaan maahanmuuttajia, joilla on vaikeuksia suomen kielen kanssa. Kokeen suorittamisesta keskustellessamme opettaja Eija Varis antoi minulle mahdollisuuden vastata kysymyksiin suullisesti, ja tarvittaessa olisin voinut siirtää kokeen ajankohtaa myöhemmäksi.

Opiskeleminen on tietenkin mielenkiintoista, mutta huomattavasti tärkeämpää on saada työpaikka. Toivon kovasti, että opistossa saamani tiedot parantavat ammatillista osaamistani sekä suomen kielen taitoani, mikä on tarpeen, jotta saisin jatkossa työpaikan ja kotoutuisin suomalaiseen yhteiskuntaan.

Kunnioittavasti,
Alla Koski

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика