2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010


№ 4 (12)


№ 3 (11)


№ 2 (10)


№ 1 (09)

№ 3 ( 11 ) 2012



HelsinkiMissio etsii vapaaehtoisia seuraavan sukupolven pelastamiseksi

Nuorten syrjäytymisen ehkäisemisessä otetaan Helsingissä käyttöön uusia keinoja

Lokakuussa käynnistynyt Pelastakaa sukupolvi –hanke on Helsingin kaupungin ja HelsinkiMission yhdessä suunnittelema. Se tarjoaa kansalaistoiminnan menetelmiä lasten ja lapsiperheiden tukemiseksi. Ideaa on valmisteltu pari vuotta. Avainkysymys on, löytääkö järjestö tarvitsemansa sadat vapaaehtoiset. Vanhuskampanjassa se onnistui siinä.

HelsinkiMission Pelastakaa sukupolvi esittelee uudenlaisen yhteistyömallin kolmannen sektorin ja Helsingin kaupungin välillä. Tarkoitus on yhdistää järjestön vapaaehtoistoiminnan ketteryys ja kaupungin sosiaaliviraston laajat rajapinnat henkilökohtaisen tuen saamiseksi apua toivoville perheille. Yhteistyöllä tavoitellaan riittävän aikaisen avun mahdollistamista.

– Tällaiselle palvelulle on selkeä tilaus. Selvityksemme mukaan tukiverkostoja perheille on liian vähän, toiminnanjohtaja Olli Valtonen sanoo.

Perheen ajautuminen vaikeuksiin lisää tutkimuksen mukaan merkittävästi lapsen riskiä syrjäytyä. Varhaisella tuella voitaisiin merkittävissä määrin estää isompia ongelmia ja tulevia syrjäytymisiä – ja näin pelastaa seuraava sukupolvi.

– Tässä kansalaistoiminta vapaaehtoisineen voisi tulla ammatillisen sosiaalityön tueksi. Suomessa ollaan vasta heräämässä sosiaalisen pääoman merkitykseen, toteaa Valtonen. – Vahvaa sosiaaliturvaa ja toimivaa lastensuojelua rakennettaessa Suomi valitsi strategiakseen ehkä turhan yksipuolisesti vain ammatillisen avun. Lastensuojelussa tarvitaan ammattiosaamista. Mutta ainoaksi instrumentiksi siitä ei ole.

Sosiaaliviraston osaaminen liittyy lastensuojeluun ja lastenkoteihin. Niissä toimitaan niin rankoissa olosuhteissa, että kansalaistoiminnalla ei ole suuria eväitä rientää avuksi, Valtonen jatkaa. – Mutta tilanne on toinen, kun puhutaan lasten ja perheiden tukemisesta ennen kuin ongelmat ilmaantuvat. Tavalliseen lähimmäiseen on helpompi turvautua kuin viranomaistahoihin.

– Etsimme vapaaehtoisia tukemaan tavallisten perheiden lapsia ja aikuisia. Vapaaehtoiset voivat valita itselleen sopivimman tavan auttaa: äiti- tai isämentorina, tukiperheenä tai vaikkapa Mieskaverina. Näissä autetaan vanhempia arkisissa asioissa, toimitaan keskustelukumppanina tai vietetään aikaa lapsen kanssa, kertoo kansalaistoiminnan johtaja Henrietta Grönlund HelsinkiMissiosta.

– Maassamme on tuhansia haasteidensa kanssa yksin painivia vanhempia. Silti avun pyytämistä hävetään, Grönlund jatkaa. – Tutkimusten mukaan jopa 70 % nuorista aikuisista haluaisi auttaa heikompia –

nimenomaan vanhuksia tai lapsiperheitä. Haluamme nyt madaltaa avun pyytämisen ja avun antamisen kynnystä.

HelsinkiMissio tarjoaa ammattitaitonsa vapaaehtoisten rekrytointiin ja koulutukseen, joka järjestetään yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa. Vapaaehtoisten nopeassa ohjaamisessa lapsiperheiden hätää ehkäisemään järjestö on verkostoitunut Helsingin kaupungin sosiaalitoimen, Diakonissalaitoksen ja Pienperheyhdistyksen kanssa.

Lapsiperheitä voi HelsinkiMission kampanjassa tukea myös lahjoituksilla.

Pelastakaa sukupolvi on osa Lastensuojelun Keskusliiton Emma & Elias -hanketta ja sitä rahoittaa Raha-automaattiyhdistys. Kampanjan ovat suunnitelleet yhteistyössä HelsinkiMissio ja mainostoimisto Folk. Lue lisää kampanjasta osoitteessa www.pelastakaasukupolvi.fi.

Lähde: Helsinki Mission tiedote, 4.10.2012

HelsinkiMission kampanja toi kuukaudessa lähes sata auttajaa lapsiperheille

– Lapsiperheille vapaaehtoisia auttajia hakenut Pelastakaa sukupolvi-kampanjamme on saavuttanut ensimmäisen tavoitteensa, iloitsee HelsinkiMission kansalaistoiminnan johtaja Henrietta Grönlund.

– Saimme reilussa kuukaudessa pitkälti yli 100 vapaaehtoishakemusta lapsiperheiden tueksi. Lisäksi kampanja toi kymmeniä vapaaehtoisia olemassa olevaan seniori- ja nuorten kriisityöhömme.

– Toivotamme edelleen kaikki hakemukset tervetulleiksi, sillä tarve vapaaehtoisten antamalle tuelle lapsiperheiden elämässä on suuri. Tarvitsemme runsaasti lisää auttajia. Seuraava vapaaehtoiskoulutus järjestetään jo maaliskuussa 2013, Grönlund kannustaa.

Lähde: Helsinki Mission tiedote, 16.11.2012

Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика