2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 | 


№ 4 (12)


№ 3 (11)


№ 2 (10)


№ 1 (09)

№ 3 ( 11 ) 2011

Tervehdys, rakkaat lukijat!

On taas mukava tervehtiä teitä Mosaiikki-lehdessä! Kesä vilahti ohi silmänräpäyksessä, kuten aina; toivotaan silti, että te kaikki olette ehtineet levätä hyvin. Tampereen kesä on hyvin tapahtumarikas: täällä järjestetään monia festivaaleja ja kilpailuja, on erilaisia näyttelyitä, vietetään Kukkaisviikkoja ja järjestetään erilaisia tutustumisretkiä.

Tänä vuonna perinteisiä Suomi-Venäjä-seuran järjestämiä Pietarilaisia markkinoita vietettiin jo kymmenettä kertaa. Markkinapäivät olivat oikein mukavia, ja onneksi myös aurinko paistoi. Hanurinsoittajien, RIO-dance ryhmän pienten tanssijoiden ja iloisen Lena-Ilopilleri-klovnin sytyttävät esitykset pitivät huolta siitä, että kävijöillä ei todellakaan ollut tylsää. Tässä lehdessä voitte tutustua markkinoista kertovaan valokuvareportaasiin.

Kesälomien jälkeen kansalaisjärjestöt jatkavat työtään ja toisen vuosipuoliskon toiminnan suunnittelua. Tampereen maahanmuuttajaneuvosto järjesti tapaamisen, jonka aiheena oli Terveydenhoito Suomessa. Sen aikana keskusteltiin ongelmista, joihin Suomeen saapuvat ulkomaalaiset törmäävät. Niitä on monenlaisia: sekä yleislääkärien että erikoislääkärien vastaanotolle on vaikeaa päästä; on hankalaa saada lähete tutkimuksiin tai laboratorioon; ongelmat suomenkielisten lääketieteellisten termien tuntemisessa ja ymmärtämisessä; sekä usein myös se, että ulkomaalainen ei ymmärrä suomalaista terveydenhoitojärjestelmää, joka on välillä hyvin erilainen kuin esim. Venäjällä käytössäoleva hoitojärjestelmä. Näissä tilanteissa ihmisten pitää yleensä keksiä joku ratkaisu itse, ja sen vuoksi heidän on usein helpompi matkustaa lääkärin vastaanotolle Venäjälle kuin yrittää päästä erikoislääkärin vastaanotolle Tampereella. Toivomme, että tapaamisessa esilletuodut terveyspalveluiden työntekijöille tehdyt ehdotukset ja toivomukset hyödyntävät sekä nuoria työtään aloittelevia lääkäreitä että myös niitä, joilla on jo enemmän työkokemusta terveydenhoitoalalta.

Entä mitä Tampereen Venäläisellä klubilla nykyään tapahtuu? Uskallan vakuuttaa teille, että me emme istu täällä kädet ristissä. Venäläinen sananlaskukin sanoo, että «Tee reki kesällä...»; niinpä meilläkin jo mietitään ideoita lasten ja aikuisten joulujuhlaa varten. Meidän kerhojen ja studioiden aikatauluihin voitte tutustua seuraavalla sivulla.

Haluan muistuttaa lukijoita Venäläisen klubin verkkosivusta osoitteessa www.tampereclub.ru. Siellä voitte lukea venäjän kielellä ilmoituksia ja uutisia, katsella valokuvia ja tallentaa omalle tietokoneelle Russki svet -lehden. Sen lisäksi sivustolla julkaistaan mielenkiintoisia artikkeleita ja videoita. Voitte myös tutustua suomalaisissa lehdissä julkaistuihin venäjäksi käännettyihin artikkeleihin. Teidän ei tarvitse erikseen etsiä internetistä Mosaiikki-Tampere-lehteä, vaan voitte klikata Venäläisen klubin verkkosivulla olevaa mosaiikki.info -linkkiä, josta pääsette Mosaiikki ry:n sivulle. Sieltä on helppo löytää Mosaiikki-Tampere-lehdet: menkää kohtaan Mosaiikki-lehdet ja valitkaa haluamanne kohta. mosaiikki.info -sivustolta löytyy paljon hyödyllistä tietoa sekä suomeksi että venäjäksi.

Taiteen maailmasta kiinnostuneille haluan suositella Luodaan uusi maailma -posliininäyttelyä, joka on esillä

Museokeskus Vapriikissa lokakuun 30. päivään saakka. Se on Eremitaasin kokoelmista koottu agitaatioposliininäyttely, joka antaa käsityksen elämästä 20-luvun Petrogradissa, «vallankumouksen kehdossa». Muistakaa käydä myös tamperelaisessa Nykyaika ry:n Valokuvakeskuksessa, jossa on meneillään kansainvälinen Backlight-valokuvafestivaali. Tapahtumalla on jo pitkä historia ja paljon perinteitä, sillä se on järjestetty vuodesta 1987 lähtien. Festivaalin teema ja rakenne uudistuu joka kerta – jokainen Backlight on siis oma tapauksensa.

Kaunista syksyä, innoitusta ja kaikkea hyvää!
Teksti ja kuva: Margarita Niemi

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика