2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 | 


№ 4 (12)


№ 3 (11)


№ 2 (10)


№ 1 (09)

№ 2 ( 10 ) 2011

Tervehdys, rakkaat lukijat!

On ilo tavata taas teitä kaikkia Mosaiikki-Tampere-lehden parissa! Kesä on lomaa työstä ja koulunkäynnistä, ja silloin voi levätä ja unohtaa työasiat tai opiskelut, voi tavata sukulaisia, lekotella auringossa ja uida. Nuoriso ja opiskelijat tosin aikovat hankkia lisätienestejä kesätöistä, mutta yleensä sen vuoksi, että voivat sitten lähteä jonkinlaiselle kesämatkalle.

Minä puolestani haluan kertoa teille joitakin uutisia ja omia pieniä löytäjäni. Katselen päivittäin internetissä minua kiinnostavia materiaaleja, ja kerran osuin sattumalta sivustolle www.demjanov.net. Se on erään nuoren pietarilaisen oma sivusto. Hän on kerännyt sinne suuren määrän Suomeen liittyviä materiaaleja: suomen kielen opetusta, jossa kielen vaikeuksia selitetään venäjäksi; suomalaisia musiikkivideoita, joissa on suomalaisten artistien lauluja ja niiden käännöksiä; suomalaista proosakirjallisuutta; 100 parasta suomalaista elokuvaa. Materiaalien valinta osoittaa suurta rakkautta Suomea ja suomalaista kulttuuria kohtaan, mikä sekä ihmetytti että ihastutti minua samanaikaisesti.

Mielestäni yksi tärkeä askel kotoutumisessa on se, että tutustuu lähemmin sen maan kulttuuriin, jossa nyt elämme; muuten kotoutumista ei voi tapahtua. Pitää lähentyä, arvostaa ja ymmärtää. Ymmärtäminen lähentää ihmisiä ja purkaa rajoja kulttuurien ja ihmisten väliltä. Ja edellämainitun kaltaiset sivustot auttavat suuresti lähentymisessä. Kunpa olisi enemmän positiivisia ja mielenkiintoisia Suomesta kertovia materiaaleja, joita maahanmuuttajat voisivat lukea omalla äidinkielellään.

Ehkä kotoutuminen Suomeen kuitenkin helpottuu uuden maahanmuuuttajien kotoutumislain myötä, joka astuu voimaan tämän vuoden syyskuussa. Laki tuo mukanaan joukon uusia muutoksia sekä kaupungin toimintaan että meidän omaan elämäämme. Venäläisellä klubilla on laki tulostettuna paperille, ja halutessanne voitte tutustua siihen. Lain perusteella lähestymistavan kansalaisjärjestöjen toimintaan tulisi muuttua. Esimerkiksi Tampereen kaupunki tulee saamaan oikeuden ostaa kansalaisjärjestöiltä erilaisia palveluja. Todennäköisesti se koskee maahanmuuttajien kotoutumista edistäviä palveluja. Esimerkiksi, maahanmuuttajat voivat järjestää kouluihin kerhoja ja jälkkäritoimintaa, tehdä mielipidetiedusteluja ja kyselyjä eri aiheista jne. Mielestäni se on hyvä tietoinen askel eteenpäin kaupungin viranomaisten ja kansalaisjärjestöjen välisissä suhteissa. Ehkä tämän lain pohjalta tehtävä työ auttaa löytämään yhteisen kielen ratkaistaessa ongelmia, joihin maahanmuuttajat päivittäin törmäävät. Ehkä. Aika näyttää.

Nyt näkemiin, toivotan teille hyvää kesää ja loma-aikaa! Edessäpäin meillä on paljon mielenkiintoista!

Margarita Niemi

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика