2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 4 (50)


№ 3 (49)


№ 2 (48)


№ 1 (47)

№ 3 ( 49 ) 2017

Musiikkia rauhan vuoksi


Sudanin lauluja.


Kansainvälinen kulttuuriseura MIRA on toiminut jo 15 vuotta Esiintyminen Musisointia tappamista vastaan rauhan saavuttamiseksi 2017 -kansainvälisessä foorumissa Alueellinen tutkimus rauhan ja konfliktien alalla Åbo Akademi, Vaasa, 18.–20.9.2017


Kansainvälinen kulttuuriseura MIRA on perustettu syyskuussa 2002. Yhdistyksen päätehtävä on alusta asti ollut kotouttaminen, vuorovaikutus eri kulttuureja edustavien ihmisten kanssa. MIRA:n perustajat ovat korostaneet toiminnassaan kulttuuria, ei politiikkaa, koska meidän kaikkien mielestä, lähentymiseen vaikuttavat ei niinkään tapaamiset, mielenosoitukset ja muut taistelukeinot oikeuksista ja yhdenvertaisuudesta, vain keskustelut konkreettisten ihmisten ja ihmisryhmien kanssa henkilöltä henkilölle. Meidän monikulttuurisessa kaupungissamme esiintyy usein kieleen liittyviä ongelmia: monikielisiä ihmisiä, jotka puhuvat eri kielillä. Jopa heillä, jotka puhuvat jotain tiettyä kieltä, käyttävät sitä kommunikointivälineenä, on semanttisia, psykologisia ja muita ongelmia.

Näin ollen työmme pääsuuntaus on järjestää tapahtumia, konsertteja, show’ta, teatteria, musiikkia ja tanssia. Sana ”musiikki” löytyy tästä listasta. Ja se meidän tulee laittaa toimintamme kulmakiveksi. Mikä ei ole musiikkia? – Kaaos. Ollessamme eläviä ihmisiä, olemme kaikki kaaosta vastaan. Heräämme aamuisin ja päässämme soi jokin melodia, sävellysten ja laulujen otteita. Harmoniset liikkeemme ovat musikaalisia. Puiden oksat – se on myös musiikki plastisuudessa ja lehtien havinassa. Meri, pilvet, valo ja väri ovat kaikki musikaalisia. On aivan luonnollista, että ihminen haluaa tuntea ja yhdistää tämän harmonisuuden. Englannin kielessä on hyvä esimerkki ilmiön syvyyden ymmärtämisestä, mistä puhumme tässä yhteydessä: composition – decomposition. Tällä tavalla jonkin asian luominen ja musiikki tulevat synonyymeiksi.

Näin aloimme luoda sellaista, joka vastaa ei vain ihmisten vaan persoonallisuuksien harmonisia tarpeita. Ensimmäinen luoksemme tulevalle ihmiselle esitetty kysymys oli: ”Mitä haluat? Mitä itse asiassa haluat?”. Saimme vastauksia: Haluan juhlan, eriteemaisia kerhoja, teatteriryhmän, erilaisia lapsille suunnattuja tunteja, nuorten tapaamispaikan, kielikursseja, kulinaristikerhon, äänitysstudion, nuoret toimintaan ja paljon muuta.


Perinteinen kiinalainen soitin guzheng.
Dian Ferdiansyah, Vaasindo-yhtye.


15 vuoden aikana olemme ehtineet tehdä paljon. Tässä tietoa MEISTÄ:

  • MIRA:n hallitukseen kuuluu 9 edustajaa eri maista: Suomesta, Isosta-Britanniasta, Venäjältä, Intiasta, Liettuasta.
  • Vuoden alussa jäseniä oli 143 henkilöä, jotka edustavat 36 etnistä ryhmää.
  • MIRA tekee yhteistyötä 12 paikallisen yhdistyksen ja diasporan kanssa.
  • Tällä hetkellä MIRA sijaitsee Setlementin ja Folkets Husin tiloissa.

MIRA on kansalaisjärjestö ja se tarkoittaa sitä, että MIRA:n porukkaan kuuluu intohimoisia ihmisiä, jotka työskentelevät vapaaehtoisesti vapaa-aikoinaan. Työvoimatoimiston hankkeiden johdosta kuitenkin 13 henkilöä on saanut mahdollisuuden työskennellä määräaikaisesti yhdistyksessä, kaksi sai virallisen harjoittelupaikan opiskeluaikanaan korkeakoulussa ja monet opiskelijat Vamiasta ja Noviasta ovat olleet meillä kotoutuksessa.

MIRA:n 15 vuoden aikana järjestämien tapahtumien määrä on niin suuri, etten ole kykenevä edes mainitsemaan sitä. Ne, jotka kiinnostuivat, voivat käydä tutustumassa nettisivuihimme: www.mirahouse.fi. Videoiden määrän YouTubesta laskin ja se oli 216 kappaletta.


Kuoro Astrum Tenerum.


Mitä musiikki on toiminnassamme:

Kuvitelkaa seuraava tilanne: iäkäs suomalainen nainen pysähtyy torilla, säikähtää aluksi ja sen jälkeen jää katsomaan ilolla ja ymmärryksellä sitä, mitä siellä tapahtuu: pieni uzbekki tyttö tanssi musiikin tahtiin kansallistanssiaan. Mitäpä jos sulkisimme musiikkisoittimen? – Onpa outoja liikkeitä, voisi mahdollisesti vanha nainen ajatella ja lähtisi pois. Johtopäätös: musiikkia tulee olla kaikkialla ja koko ajan.

MIRA:ssa se on teatterimusiikkia, joka on nauhoitettu omana aikanaan Studio 34:ssa, alkuperäistä musiikkia Raimo Kiven Kuuma kivi -nimisestä esityksestä. Sävellyksiä, joihin sisältyy nuorten runoutta, musiikkia ja tanssia teatteri Miraksista. Yhteistyö pietarilaisen säveltäjä Igor Dunkulin kanssa. Hänen musiikkia käytettiin Pikku Prinssi – pantomiimiesityksessä.

Tätä ovat tapahtumat ja konsertit, joihin osallistuu ihmisiä sotivista maista tai maista, joissa on hiljattain sodittu tai ollut väkivaltaa: Intiasta ja Pakistanista, Ukrainasta ja Venäjältä, Kiinasta ja Vietnamista, Kurdistanista, Turkista ja Azerbaidžanista, Irakista ja Iranista.

Tätä on epätavallinen kokemus perustaa nuorison lyömäsoitinorkesteri ystävyysseura KF Kretsenin ammattilaismuusikoiden ohjauksella Umeåssa (Ruotsi). Yhtye oli kiinnostava siitä syystä, että siihen osallistui opiskelijoita seitsemästä Euroopan maasta eikä näillä ihmisillä ollut mitään aikaisempaa kokemusta musiikista. Musiikkisoittimina heille olivat aivan tavalliset esineet: kattilan kannet, metalliputket, harjat, puukepit, pesuvadit jne. Yhtyeen harjoituksissa oli runsaasti meteliä ja paljon iloa.

Tätä ovat musiikkitunnit lastenkerhossa. Tänä vuonna järjestetään tunteja 5–7-vuotiaille lapsille ja ammattiopettajana toimii viulunsoittaja Kuula opistolta.

Tätä ovat etniset illat, kuten Bangladeshin musiikkiin perustuva ilta, jota vietettiin Suomessa ensimmäistä kertaa.

Tätä on harrastelijaoopperakerho, heidän harjoituksensa ja pienet konserttinsa.

Tätä on Nuoret toiminnassa (Youth in Action) -ohjelma, johon MIRA osallistuu aktiivisesti, mm. Itävallassa ja Tshekkoslovakiassa kävi nuori laulaja Kosovosta ja rap-artisti Kamerunista.

Tätä on kulinaristiharrastelijoiden kerho, missä musiikki ja tanssi ovat aina välttämättömiä: Kiina, Kongo, Tšetšenia jne.


Opiskelijat eri maista: perkussioyhtye.


Pitää myös lisätä, että MIRA on muutaman vuoden ajan järjestänyt kolme suurta yleisötilaisuutta Vaasassa: Mahdollisuuksien torin, Ristinummen päivän ja Maailman Päivän. Mahdollisuuksien tori on järjestetty eri puolella Suomea viimeisen 25 vuoden aikana. Tämä yhdistysten yhteinen tapahtuma on omistettu maailman globaaleille ongelmille. Yhdistävänä tekijänä tässäkin tapahtumassa on tietenkin musiikki. Lava on avoin muusikoille, laulajille ja tanssijoille. Tänä vuonna konserttiin osallistuivat mm. A Bigger Heart Choir ja Vaasindo-yhtye, joka on yhdistelmä Vaasaa ja Indonesiaa ja se esittelee mielenkiintoisella tavalla kotoutumista: indonesialaiset, jotka asuvat ja työskentelevät täällä, soittavat suomalaista pop-musiikkia.

Ristinummen päivä, joka on omistettu tänä vuonna 100-vuotiaalle Suomelle, ja Maailman Päivä (YK:n päivä) järjestetään tänä vuonna lokakuussa. Katsotaan, mitä saamme aikaiseksi.

Joka tapauksessa musiikki on universaali kieli. Me muistutamme aina siitä, että jos haluat oppia tuntemaan kansan sielun, niin kuuntele sen lauluja.


Teksti ja kuvat: Nadja Zhandr
Kansainvälisen kulttuuriseura MIRA:n sihteeri
Pohjanmaan etnisten suhteiden neuvottelukunnan (ETNO) jäsen

Suomennos: Maria Lepistö

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика