2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 4 (30)


№ 3 (29)


№ 2 (28)


№ 1 (27)

№ 2 ( 28 ) 2012



Uusi tuttavuus: Vaasan Teatteri Soiva Sammakko

Kesällä 2011 Vaasassa toimiva lastenteatteri perusti uuden lasten musiikkiteatterin ”Soiva Sammakko”. Sen pohjana oli teatterityöryhmä, joka on esittänyt lastenteatteria. Uuden teatterin perustajat toivovat, että pienille lapsille ja alakouluikäisille suunnatun ohjelmiston avulla he voisivat laajentaa lapsille suunnattua kulttuuritarjontaa. Teatterin esitykset esitetään suomen ja ruotsin kielellä.

Lastennäytelmät on tehty hyvällä ammattitaidolla ja taiteellisesti. Varsinaisen näytelmän lisäksi esitykset käyttävät puhekieltä, leikkejä, laulua ja elävää musiikkia.

Teatterin tärkein tehtävä on luoda teatteria nimenomaan lapsille ja saada heidät aktiivisesti osallistumaan, myös varsinaisen näytelmän aikana. Suunnitelmissa on myös luoda lasten näytelmäryhmä, jonka opetusmetodilla opetetaan nuoria näyttelijöitä teatteritaiteen saloihin.

Musiikkiteatteri Soiva Sammakko on kiertävä teatteri, joka tekee kiertueita Pohjanmaan eri kaupungeissa ja taajamissa. Ryhmä pyrkii järjestämään näytöksiä jopa sellaisissa paikoissa, missä ei ole omaa lastenteatteria ja missä lapsille ei ole tarjolla kulttuuritapahtumia laisinkaan tai niitä on hyvin vähän, tai missä taajamat sijaitsevat niin kaukana kaupungista, että lapsiperheiden olisi vaikeaa saapua katsomaan esityksiä Vaasaan. Toisin sanoen, näyttelijät saapuvat mielellään sinne, mihin heidät kutsutaan. Pitkän ajan suunnitelmissa on haave kiertueen järjestämisestä koko Suomen alueella.

Soivan Sammakon näytelmät on suunnattu alle kouluikäisille ja alakouluikäisille lapsille. Teatterin perustajien mukaan teatterin toiminta auttaa merkittävällä tavalla vanhempia, lastenhoitajia, päiväkodin ja alakoulun henkilökuntaa lasten kasvattamisessa. Lapsille teatterissa käynti vanhempien kanssa on tärkeä osa heidän kasvatustaan. Kulttuuritapahtumissa käyminen yhdessä, oli se sitten kirjastossa käyntiä, urheilutapahtumia, lastenteatteria tai erilaisia näyttelyitä, se lähentää vanhempia ja lapsia toisiinsa ja auttaa viettämään koko perheen yhteistä vapaa-aikaa mielenkiintoisella ja hyödyllisellä tavalla.

Syksyllä 2011 teatteri esitti kaksi näytelmää. Lokakuussa Vaasan kaupunginkirjastossa esitettiin ensi-ilta Grimmin veljesten sadusta Bremenin soittoniekat. Marraskuussa esitettiin näytelmän ”Joululaululeikki” ensi-ilta. Näytelmä perustui jouluperinteisiin. Näytelmää esitettiin kaupunginkirjaston lisäksi myös Pohjanmaan kouluissa ja päiväkodeissa.

Helmikuussa ja huhtikuussa teatteri Soiva Sammakko esitti Miratalon monikulttuurikeskuksessa näytelmän, joka sai erittäin lämpimän vastaanoton pikkuväeltä ja heidän vanhemmiltaan. Uuden ”Soiva Sammakko ja seikkailu lammella” näytelmän ensi-ilta pidettiin 12.4.2012 Miratalossa. Kyseessä oli jo teatterin kolmas esitys.

Teatteriryhmä ei ole kovin suuri. Ohjaajana toimii Sarah Bergkulla. Vaasalainen muusikko Joni Tiala on säveltänyt näytelmän musiikin ja soittaa esitysten aikana. Heidän lisäkseen lastenteatterissa työskentelee Pia Leinonen, näyttelijä, ohjaaja ja näytelmien käsikirjoittaja.

Teksti: Tatjana Sojunen
Suomennos: Päivi Nironen

Lähde: soivasammakko.wordpress.com

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика