2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 3 (26)


№ 2 (25)


№ 1 (24)

№ 3 ( 26 ) 2011

Pilahvin muunnelmia

Uzbekistanilaisessa keittiössä käytetään monia erilaisia pilahvireseptejä. Pilahvia valmistettaessa voidaan lihan sijasta käyttää esimerkiksi suikaloitua kananlihaa.

Esittelen tässä myös dieettipilahvin valmistusohjeen, joka ei kuulu perinteiseen uzbekistanilaiseen keittiöön. Haluan tarjota lukijoille myös sellaisen pilahvin ohjeen, jossa käytetään herneitä ja joka voidaan valmistaa käyttämällä suomalaisista kaupoista ostettuja elintarvikkeita.

Anatoliy Chulovich,
Vaasa

Hedelmäpilahvi

10–12 annokseen tarvitaan:
700 g riisiä
2,5 dl (lasillinen) kasviöljyä
400 g porkkanoita
3 keskikokoista sipulia
250 g kuivattuja hedelmiä: aprikooseja ja luumuja saman verran
Voidaan käyttää myös pelkästään kuivattua aprikoosia. Joskus mukaan lisätään hieman korintteja (kuivattu viinirypäle, mielellään keltainen)
Maun mukaan suolaa ja jauhettua paprikaa (ei tulista)

Sipuli leikataan renkaiksi ja paistetaan kattilassa vaaleankeltaiseksi. Ohuiksi tikuiksi leikattu porkkana lisätään kattilaan ja paistetaan kymmenen minuuttia.

Lisätään riisi ja kuivatut hedelmät ja tasoitetaan ainekset, minkä jälkeen lisätään vettä siten, että sitä ulottuu noin 2 cm riisin pinnan yläpuolelle. Lisätään suola sekä jauhettua paprikaa maun mukaan. Seos kuumennetaan liedellä kiehumispisteeseen. Sitten riisi irrotetaan kattilan sivuseinistä (kätevimmin reikäkauhalla) ja nesteen annetaan valua kattilan pohjalle (prosessi kestää noin 20-30 minuuttia).

Kun vesi on haihtunut, alennetaan lämpö mahdollisimman alhaiseksi. Ainekset sekoitetaan ja tässä vaihessa riisi ei saa olla aivan kypsää. Seokseen tehdään puhtaalla pulikalla kattilan pohjaan ulottuvia koloja 5-6 kohtaan, ja jos riisi on raakaa, kaadetaan reikiin hieman vettä. Pilahvi kootaan reikäkauhalla keoksi kattilan keskelle. Kattilaan laitetaan kansi ja sitä haudutetaan hyvin miedolla lämmöllä 25-30 minuuttia. Jos riisi on raakaa, tulee viimeistä vaihetta pidentää, jos riisi on lähes kypsää, niin aikaa lyhennetään. Sen jälkeen seos sekoitetaan huolellisesti, pilahvi kaadetaan tarjoitulastiaan tai lautasille ja viedään pöytään. Pilahvi suositellaan valmistamaan kattilassa.

Heti aterian jälkeen tarjotaan hyvin haudutettua vihreää teetä.

Hernepilahvi

10–12 pilahviannoksen valmistamiseen tarvitaan:
900-700 g lihaa, sianlihaa
2,5 dl kasviöljyä (1 lasillinen)
700 g riisiä (Risella Puuroriisi)
400 g porkkanoita
100-150 g herneitä
3 keskikokoista porkkanaa
Maun mukaan suolaa ja jauhettua paprikaa. Jos on,
niin 1 tl kuivattua happomarjaa ja roomankuminaa

Herneiden esivalmistelu. Herneiden tulee olla suurikokoisia ja muodoltaan ne muistuttavat sydäntä; niitä myydään itämaisissa, kuten siperialaisissa, irakilaisissa ja intialaisissa kaupoissa. Joskus niitä voi ostaa myös suomalaisista supermarketeista. Herneitä liotetaan lämpimässä vedessä 8-10 tuntia. Veden pinnan tulee olla noin 3-4 cm herneiden pinnan yläpuolella. Ennen ruoanvalmistuksen aloittamista vesi kaadetaan pois ja herneet huuhdellaan kylmällä vedellä.

Renkaiksi leikattu sipuli paistetaan kattilassa vaaleankeltaiseksi. Liha leikataan paloiksi, huuhdellaan kylmässä vedessä, kuivataan ja lisätään kattilaan. Liha ja sipuli paistetaan aluksi kovalla lämmöllä ja sitten miedommalla, kunnes niiden pinta alkaa ruskistua, eli noin 30-35 minuuttia.

Vettä lisätään siten, että sitä on noin 1-2 cm enemmän kuin seosta, ja kattilaan lisätään etukäteen keittämistä varten valmistellut herneet. Kiehautetaan, suolataan ja lisätään mausteet maun mukaan: teelusikallinen jauhettua paprikaa, ja roomankuminaa ja happomarjaa (happomarjaa voi lisätä, jos pitää pikantista, hieman happamahkosta mausta). Seosta haudutetaan miedolla lämmöllä noin 35-40 minuuttia. Kattilaan lisätään viipaleiksi leikatut porkkanat. Sekoitetaan siten, että porkkana tulee kattilan pohjalle ja paistetaan 5-10 minuuttia.

Riisi lisätään kattilaan ja ainekset sekoitetaan. Vettä lisätään siten, että se ulottuu noin 2-3 cm riisin pinnan yläpuolelle. Seosta kuumennetaan liedellä siten,että se kiehuu voimakkaasti, sitten tarkistetaan maku ja tarvittaessa lisätään suolaa.

Suositellaan, että riisi irrotetaan reikäkauhalla sivuseinistä ja nesteen annetaan valua kattilan pohjalle. Se kestää noin 20-25 minuuttia. Kun vesi on haihtunut, lämpö alennetaan mahdollisimman pienelle. Seosta hämmennetään, ja riisi ei saa olla aivan kypsää. Seokseen tehdään puhtaalla pulikalla kattilan pohjaan ulottuvia reikiä 5-6 paikkaan (jotta kaikki kosteus haihtuisi), ja jos riisi on raakaa, kaadetaan reikiin hieman vettä. Pilahvi kootaan reikäkauhalla keoksi kattilan keskelle. Kattilaan laitetaan kansi ja sitä haudutetaan hyvin miedolla lämmöllä 25-40 minuuttia. Jos riisi on raakaa, tulee viimeistä vaihetta pidentää, ja jos riisi on lähes kypsää, niin aikaa lyhennetään. Sitten kattilan sisältö sekoitetaan huolellisesti ja pilahvi asetetaan tarjoiluvadille tai lautasille. Pilahvin pinnalle voidaan ripotella hienoksi leikattua ruohosipulia ja sitten ruoka viedään pöytään.

Huomautus: pilahvi keitetään kattilassa tai paksupohjaisessa kasarissa. Pilahvin jälkeen suositellaan tarjottavaksi haudutettua vihreää teetä.

Jos pilahvi pitää valmistaa nopeasti, voi sen tehdä kahdessa vaiheessa. Ensin valmistetaan liha ja porkkanat. Sen jälkeen tämä esivalmisteltu seos laitetaan jääkaappiin.

Toisessa vaiheessa paistettu liha kuumennetaan kiehumispisteeseen ja lisätään riisi. Sekä ensimmäisessä että toisessa vaiheessa edetään pilahvin valmistusohjeen mukaan. Kun esivalmisteltua seosta on käytettävissä, voidaan pilahvia valmistaa nopeasti koska tahansa.

Suomennos: Sisko Manninen

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика