2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 3 (26)


№ 2 (25)


№ 1 (24)

№ 3 ( 26 ) 2011

Professori, kirjailija ja laulaja


Miratalon konsertti. Kuva: Nadezda Zhandr

Vuonna 1991 Gregory Martynenkosta tuli Pietari-konsertin vieraileva solisti ja vuonna 1993 hänestä tuli Alueidenvälisen Šaljapinin Keskuksen jäsen (Musiikkitaiteilijoiden kansainvälinen liitto). Vuonna 1996 hän voitti Mario Lanzan Kansainvälisen laulukilpailun. Vuonna 2002 hänestä tuli Kansainvälisen Kultaisen leikkauksen klubin (ICGS) jäsen. Vuonna 2003 hän voitti Isabella Jurjevan kansainvälisen venäläisten romanssien laulukilpailun. Vuonna 2006 hänet palkittiin Venäjän federaation korkeakoulutusministeriön kunniakirjalla. Vuonna 2007 hän osallistui Ukrainalaisten VI kansainvälisen kongressin yhteydessä järjestettyyn gaalakonserttiin Kievin ooppera- ja balettiteatterissa. Toukokuussa 2009 hän voitti kansainvälisen musiikkifestivaalin "Ukrainalainen kevät Pietarissa".

Tällä hetkellä Gregory Martynenko työstää kirjaansa "Fibonaccin lukusarja taiteessa ja humanistisissa tieteissä" (venäjäksi) ja valmistelee konserttiohjelmistoa "Ukraina ja Pietari: kulttuurien yhtenäisyys". Ohjelmaa pitää sisällään venäläisten ja ukrainalaisten säveltäjien teoksia, jotka jollain tavoin liittyvät samalla kertaa Ukrainaan ja Pietariin. Niiden joukossa ovat mm. Bortnjanski, Glinka, Gulak-Artemovski, Lysenko, Musorgski, Tšaikovski ja Rimski-Korsakov. Tässä loistokkaassa joukossa ovat myös sellaiset kuuluisat venäläiset ja ukrainalaiset kirjailijat ja runoilijat kuin: Gogol, Ševtšenko, Kukolnik, Grebenka, Bunin jne.

Artikkelin henkilön elämään ja tieteellisiin töihin voi tutustua tarkemmin lukemalla hänen kaksi kirjaansa, jotka julkaisemme sivustollamme...

Aleksei Stahovin kirjoittamasta artikkelista Gregory Martynenkon
75-vuotisjuhlan kunniaksi
www.goldensectionclub.net/publications/martynenko/75

Syksyllä Vaasan Miratalossa pidettiin mielenkiintoisen henkilön upea konsertti. Konsertissa esitettiin romansseja, aarioita sekä venäläisten ja ulkomaalaisten säveltäjien kansanlauluja.

Kuka oli tämä energinen, uuttera ja mielenkiintoinen henkilö?

Kyse on professori Gregory Jakovlevitš Martynenkosta, joka työskentelee Pietarin yliopiston filologian ja taiteiden laitoksella matematiikan ja lingvistiikan eksoottisessa oppiaineessa (näin asian esitteli yksi hänen kollegoistaan matemaattisen laulutaiteen laitokselta).

Tosin sanoen, Gregory Martynenko on filologi ja jopa hieman matemaatikko, vaikka kyse on soveltavasta matematiikasta. Onpa laajasti mielenkiinnonkohteita! Siihen sisältyy lingvististä runoutta, stylometriaa eli tyylin ja taiteen tutkimusta, semiotiikkaa ja hermeneutiikkaa eli merkityksen ja tulkinnan tutkimista, teoreettista ja soveltavaa tilastotiedettä, tekstijärjestelmän ja -harmonian teoriaa yms. Hän on julkaissut yli 200 artikkelia, 10 kirjaa ja kohta Venäjällä ilmestyy viimeisin teos: "Johdanto tekstin matemaattisen harmonian teoriaan".

Näin ollen kyse on henkilöstä, jossa yhdistyvät harmonisesti kaksi merkittävää tekijää: esteettisyys ja rationaalisuus.

Vuosina 1956–1961 Gregory Martynenko opiskeli Leningradin valtionyliopiston filologian laitoksella slaavilaista filologiaa. Samaan aikaan hän opiskeli Maria Mihailovna Matvejevan luokalla yksinlaulua. Matvejevan oppilaina ovat olleet myös Jevgeni Nesterenko, Sergei Leiferkus, Ljudmila Filatova ym. Hän oli myös kuuluisan kuoronjohtaja G. M. Sandlerin johtaman Pietarin yliopiston kuoron solistina. Hän sai vaikutteita Vladimir Atlantovin taidokkaista esityksistä. Myöhemmin hän otti yksinlaulutunteja Pietarin konservatorion professori J. N. Kiseljovilta ja kuuluisalta venäläiseltä tenorilta Donat Donatovilta, joka oli opiskellut yksinlaulua suuren italialaisen tenorin, Aureliano Pertilen johdolla.

Tässä vähän Wikipedian tietoa G. J. Martynenkosta:

- Vuonna 1989 hän väitteli tohtoriksi väitöskirjallaan "Stylemetria: teoreettiset ongelmat, soveltamisen haasteet ja metodit" (venäjäksi).

- Vuonna 1988 hän aloitti aktiivisen konserttiuransa. 1990–1995 hän osallistui Pietarin konservatorion miesten hengelliseen lauluyhtyeeseen "Soglasie". 1994–2001 hän toimi sinfoniaorkesterin solistina laulaen klassista ja viihdemusiikkia Venäjän kunniataiteilijan, E. A. Gustinin, johdolla. Samaan aikaan hän toimi solistina kansanmusiikkiyhtyeessä "Kolpinon muusikot" A. N. Afanasjevin johdolla.

- Vuodesta 1995 lähtien, hän toimi Pietari-konsertin solistina. Viimeisten 10 vuoden aikana hän on pitänyt yli 70 solistikonserttia Venäjällä ja ulkomailla.

Minusta tuntuu, etteivät tämän lehden lukijat hämmästy, jos kerron, että Gregory Martynenko on myös kirjailija. Tänä vuonna kustantaja Kirjailijoiden liitto julkaisi hänen novellikokoelmansa "Kapli portvejna" (Portviinin pisaroita). Mutta millainen on lukijoiden reaktio, kun he kuulevat, että tämä professori, kirjailija ja laulaja täytti tänä vuonna 75 vuotta! Ja silti hänen äänensä lumoaa puhtaudellaan ja nuoruudellaan. Ei, tästä ihmisestä ei voi uskoa, että hän olisi jo 75 vuotta, se on mahdotonta!

Vaasalainen yleisö antoi hänelle pitkät aplodit. Martynenkoa ei päästetty lavalta vaan yleisö huusi: lisää, lisää! Kiitos hänelle siitä ihanasta nautinnosta, jonka hän soi meille, kiitos siitä sielun lämmöstä ja hyvyydestä!

Teksti:Nadezda Zhandr
Suomennos: Päivi Nironen

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика