2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 8 (08)


№ 7 (07)


№ 6 (06)


№ 5 (05)


№ 4 (04)


№ 3 (03)


№ 2 (02)


№ 1 (01)

№ 8 ( 08 ) 2007

Myötätuuli-projekti on auttanut satoja maahanmuuttajia kiinni työelämään

Myötätuuli on puhaltanut Pohjanmaan rannikolla Vaasan, Kokkolan ja Pietarsaaren työvoimatoimistojen maahanmuuttajien palvelussa vuodesta 2004 lähtien. Suupohjan rannikkoseudun työvoimatoimisto tuli mukaan 2005. Tärkeimmät tavoitteet ovat olleet maahanmuuttajien työllistäminen, työperäisen maahanmuuton pilotointi ja maahan-muuttajapalveluiden kehittäminen työvoimatoimistoissa. Nämä tavoitteet on myös saavutettu.

Myötätuuli-projektissa on ollut asiakkaina noin 740 maahanmuuttajaa, joista 540 työttömiä ja työssä olevia 200. He ovat tulleet Pohjanmaalle maailman eri kolkista, noin 60:stä eri maasta. Myötätuulen avustuksella noin 140 maahanmuuttajaa on työllistynyt suoraan avoimille markkinoille ja palkkatuella noin 180. Noin 30 maahanmuuttajaa on perustanut yrityksen. Työharjoittelussa on ollut noin pari sataa henkilöä. Moni on suorittanut osatutkintoja, ohjaavia koulutuksia ja työnhakukursseja. Useat ovat onnistuneet nostamaan suomen tai ruotsin kielen taitonsa keskitasolle yleisen kielitutkinnon mittarilla, mikä on mahdollistanut myös Suomen kansalaisuuden hakemisen. Myötätuuli-projektin työperusteisen maahanmuuton kautta noin 30 henkilöä EU:n alueelta on tullut töihin Pohjanmaalle.

Virkailijan tuki ja ohjaus kaikkein tärkein työkalu

Myötätuuli-projekti on edistänyt maahanmuuttajien työllistymistä henkilökohtaisella ohjauksella ja tuella työnhaussa. Virkailijan aktiivinen rooli rohkaisee ja velvoittaa asiakasta tulokselliseen työn hakemiseen. Virkailija tukee työnhaussa  esimerkiksi siten, että ottaa tarvittaessa konkreettisesti yhteyttä työnantajiin. Projektin kokemuksen mukaan virkailijan yhteydenotoilla työnantajiin suosittelijan ja referenssinantajan roolissa on ratkaiseva merkitys maahanmuuttajan työllistymisessä. Tällöin ensimmäinen kynnys madaltuu ja ovi avautuu työpaikkahaastatteluun. Ennakkoluuloja on edelleen valitettavan paljon ja siksi virkailijan suosittelu on kullanarvoista. Virkailijan on luonnollista lähestyä työnantajaa myös referenssiantajana ja kertoa työelämävalmennus-, harjoittelu- ja koulutusmahdollisuuksista sekä palkkatuesta. Työllistymispolku usean maahanmuuttajan kohdalla kulkee työharjoittelusta palkkatuettuun työhön, minkä jälkeen suurin osa on saanut jäädä työhönsä.

Moni maahanmuuttaja joutuu kouluttautumaan uudelleen Suomessa, koska kotimaassa hankittua koulutusta voi olla vaikea rinnastaa vastaavaan suomalaiseen tutkintoon. Useille aikuisille maahanmuuttajille työvoimakoulutuksista on löytynyt hyvä väylä kouluttautua ammattiin. Koulutukset ovat kiitettävästi johtaneet työllistymiseen mm. metalli- ja sähköalalla.

Myötätuuli-projekti on tarjonnut työllistymismahdollisuuksia lisäävää koulutusta mm. työhakuvalmennuskursseja, työhakuklubeja, asiakaspalvelukoulutuksia (ruotsi/suomi) ja yleiseen kielitutkintoon johtavia koulutuksia. (Yleisen kielitutkinnon keskitason suoritus vaaditaan Suomen kansalaisuutta haettaessa.) Projekti on tukenut myös yrittäjäksi ryhtymistä mm. myöntämällä starttirahoja.

Myös työssä oleville maahanmuuttajille on tarjottu räätälöityä ammatillista täydennyskoulutusta tarpeen mukaan, esimerkiksi piirustusten lukukoulutusta metallimiehille, tulostinhuoltokoulutusta ja kukkiensidontakoulutusta pitopalveluyrittäjille.

Työperusteisen maahanmuuton pilotointi

Myötätuuli-projektin työperusteisen maahanmuuton osuus on jatkunut onnistuneesti vuoden alusta lähtien. Projektisuunnittelija Riitta Lehtisalo on auttanut Pohjanmaan TE-keskuksen alueen yrityksiä löytämään ammattityövoimaa ulkomailta erityisesti niille aloille, joilla on ollut vaikea löytää ammattityövoimaa kotimaasta. Yhteistyötä on tehty tiiviisti Eures-verkoston kanssa. Eures-verkoston avulla on löydetty työnhakijoita, joille on tehty esikarsinta ja sen jälkeen autettu yritysten edustajia haastattelussa. Projektin vetäjä on ollut yhteydessä maahanmuuttajaan tämän ollessa vielä kotimaassaan ja antanut hänelle yleistietoja Suomesta sekä kertonut yrityksestä, työelämästä, viranomaisista sekä siitä, mitä dokumentteja on hankittava ja otettava mukaan tänne tultaessa. Yritystä puolestaan on autettu työsopimuksen teossa sekä tiedotettu asioista, jotka täytyy huomioida palkattaessa ulkomaalaisia työntekijöitä. Puolalainen assistenttimme Katarzina Hyla on auttanut muuttajia kädestä pitäen useampien käytännön asioiden hoitamisessa, mm. asunnon hankinnassa ja rekisteröintiasioissa.  Tuloksena olemme saaneet seitsemään yhteistyöyritykseemme noin 30 ammattilaista. Osaavaa työvoimaa on rekrytoitu Puolasta, Unkarista, Romaniasta, Eestistä, Kosovosta ja Bosniasta. Työperusteisille maahanmuuttajille on luotu toimiva ”svenska för anställda – ruotsia työssäoleville” –koulutusmalli Suupohjan rannikkoseudulla ja Pietarsaaressa, kun taas Vaasassa työperusteisilla maahanmuuttajilla on ollut mahdollisuus osallistua suomen kielen koulutukseen.

Myötätuuli-projektin hyvät käytännöt osaksi työvoimatoimiston normaalia maahanmuuttajapalvelua

Työvoimatoimiston maahanmuuttajapalveluita on kehitetty henkilökunnalle tarjottujenmonikulttuurisuuskoulutuksien kautta. On esimerkiksi opetettu selkokielen käyttöä ja järjestetty maahanmuuttajien kulttuuri-infoja. Myötätuuli-projekti on suosittanut hyviä käytäntöjään juurrutettavaksi työvoimatoimiston palveluihin, esimerkiksi maahanmuuttajille suunnatut työnhakuvalmennuskurssit ja työnhakuklubit sekä virkailijan aktiivinen rooli konkreettisena tukena työnhaussa.

Myötätuuli on ESR-projekti, jota hallinnoi Pohjanmaan TE-keskus. Työntekijöitä on projektissa ollut seitsemän. Kokonaisbudjetti on ollut 4.853.388 €.

Teksti: Myötätuuli-projektin lehdistötiedote

Myötätuuli-projektin työntekijät:
Leena Laine                                                                  
Projektipäällikkö, Myötätuuli–projekti                                                       
Vaasan työvoimatoimisto                                                  
050 396 1627,  leena.laine@mol.fi             

Anita Sahlström
Työvoimaohjaaja, Myötätuuli-projekti
Vaasan työvoimatoimisto
050 396 1626, anita.sahlstrom@mol.fi

Henrik Niemelä                                                                                   
Työvoimaohjaaja, Myötätuuli–projekti                                                       
Vaasan työvoimatoimisto                                                  
050 396 1612, henrik.niemela@mol.fi       

Riitta Lehtisalo                   
Projektisuunnittelija, Myötätuuli–projekti
Vaasan työvoimatoimisto
050 396 1611, riitta.lehtisalo@mol.fi

Tarja Karlström                                                                                   
Työvoimaohjaaja, Myötätuuli–projekti                                                       
Pietarsaaren työvoimatoimisto                                                                
050 396 1685, tarja.karlstrom@mol.fi       

Vuokko Ekdahl
Työvoimaohjaaja, Myötätuuli–projekti
Kokkolan työvoimatoimisto
050 396 1650, vuokko.ekdahl@mol.fi

Mirja Högstrand
Työvoimaohjaaja, Myötätuuli–projekti
Suupohjan rannikkoseudun työvoimatoimisto
050 3961 672, mirja.hogstrand@mol.fi

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика