2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 | 


№ 3 (35)


№ 2 (34)


№ 1 (33)

№ 1 ( 33 ) 2017

Aikuisten täydennyskoulutusmahdollisuudet Suomessa

ТAKK


Suomessa aikuisilla on hyvät mahdollisuudet osallistua täydennys- ja pätevöitymiskoulutuksiin. Esittelemme muutamat niistä.

Suomessa kuulee usein sanottavan, että kaikki opiskelevat jotain tai harrastavat eri harrastusryhmissä – siinä ei ole mitään ihmeellistä. Opiskelu tai itsensä kehittäminen on oleellinen osa suomalaista elämäntapaa. Niinpä otamme selvää, minne sitten voi mennä työpäivän jälkeen tai eläkeiän koittaessa.

Ensiksi on mainittava Tampereen ammatillinen aikuiskoulutuskeskus, TAKK, www.takk.fi/etusivu.html Se on aikuisoppilaitos, jossa on mahdollisuus saada sekä ammatillinen koulutus että osallistua eri alojen kursseille. Opiskelu on mahdollista sekä TE-toimiston kustantamilla kursseilla että omalla kustannuksella ammattipätevyyden parantamiseksi.

Tampereella on lisäksi kaksi muuta isoa aikuisoppilaitosta: nuorisolle suunnattu työväenopisto Sampola sekä Ahjola, www.tampere.fi/tyovaenopisto/opistoinfo.html, www.ahjola.fi/

Näissä opistoissa kaikkien mielenkiinnon kohteiden toteuttaminen on mahdollista: on vieraiden kielten opintoja, erilaisia urheilulajeja, musiikki-, tanssi-, kuvaamataito-, käsityö- ja ruuanlaittokursseja ja jopa thaihierontaa. Hakeminen kursseille tapahtuu kaksi kertaa vuodessa – keväällä ja syksyllä. Sitä varten on rekisteröidyttävä ja ilmoittauduttava koulun nettisivuilla. Yleensä tällaisilla kursseilla on mahdollisuus ensin tutustua ohjelmaan lähemmin seuraamalla ensimmäistä oppituntia. Sen jälkeen on helpompi päättää opintojen tarkoituksenmukaisuudesta. Teidät merkitään kurssille sillä edellytyksellä, että kurssi ei ole vielä täynnä. Opiskelu tapahtuu yleensä suomen tai englannin kielellä. Opiskeluajankohta on mukava – se on iltaisin.

Opiskelu on mahdollista myös avoimessa tai kesäyliopistossa. Esimerkiksi Tampereen kesäyliopistossa on mahdollisuus opiskella iästä tai koulutustasosta riippumatta. Opiskelu on maksullista, mutta kohtuuhintaista. Kesäyliopistossa tapahtuvan opiskelun etuna ovat kursseista saatavat opintopisteet, joita voi myöhemmin hyödyntää opiskelussa tai työelämässä.

Seurakunnissa järjestetään myös erilaisia kursseja ja kerhoja niin aikuisille kuin lapsillekin.

Monet kaupungin yhdistykset tarjoavat myös kursseja, opintopiirejä ja opintoja. Niihin osallistuminen ei yleensä maksa paljoa – osa on maksuttomia. Tällä hetkellä esimerkiksi Tampereen Venäläisellä klubilla toimivat englannin kielen kurssi, nukketeatteripiiri ja käsityökerho. Näistä lisätietoa löytyy klubin sivuilta www.tampereclub.ru/


Teksti: Margarita Niemi
Suomennos: Tarja Svensk

Siirry ylös