2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 | 


№ 4 (32)


№ 3 (31)


№ 2 (30)


№ 1 (29)

№ 3 ( 31 ) 2016

Mosaiikki-Tampereen toimitukselta

Margarita Niemi

Hei, rakas lukija!

Tapaamme jälleen lehden sivuilla. Erilaisia keskusteluaiheita on kuten aina paljon. Mutta aluksi kerron menneestä syksystä. Tämän vuoden alkusyksystä kävimme mökillä ja näimme todellisen lehtisadon, aamuista hiljaista lehtien leijailemista. Valitettavasti en saanut tallennettua tätä kauneutta kameralle, mutta tuo unohtumaton tunne jäi mieleen. Miten kirkasta ja värikästä olikaan ympärillä! Kuinka paljon Tampereella onkaan toreja ja puistoja, joissa on voinut kiireettä nauttia kelta-punaisten puiden kauneudesta. Mutta erityisen kaunista tähän aikaan on arboretumissa. Ruusut ovat puoliksi kukkineet ja osa ei ole vielä puhjennutkaan kukkaan, ja jos kiirehtii, niin voi ehtiä vielä näkemään uusia kukkia täydessä kukassa. Syksy on ilahduttanut loistavalla sadolla. Vuosi on ollut myös hyvä sieni- ja marjavuosi. Vain laiska ei ole saanut marjoja talveksi. Puolukkaa oli tänä vuonna joka paikassa.

Kuten aina kesän jälkeen oli vaikea siirtyä tavalliseen arkirytmiin ja aloittaa työ kaikin voimin. Myös me teimme suunnitelmia tänä vuonna pitkään, ja töiden suunnittelua vaikeutti myös se, että suunnitelmamme oli yhtenäistettävä kaupungin suunnitelmien kanssa. Nyt tämä työ on tehty ja voimme ilmoittaa, että klubillamme on erillisiä kursseja syksylle: englannin kieli matkailijoille ja itsepuolustuskurssi.

Tässä numerossa haluamme kertoa lukijoille mahtavasta matkastamme Venäjän kultaiselle renkaalle. Matka tehtiin tämän vuoden kesällä ja se oli unohtumaton! Ne, jotka ovat käyneet näissä paikoissa, ymmärtävät mistä puhun. Ja ne, jotka eivät ole vielä matkustaneet sinne, yrittäkää saada tällainen matka tehtyä, koska tulette saamaan siitä runsaasti positiivisia kokemuksia ja hienoja muistoja.

Tampereen kaupungin 237-vuotisjuhlapäivinä venäjänkielisille kaupunkilaisille järjestettiin kävelykierros venäjän kielellä kaupungin historiallisilla paikoilla. Kierroksen vetäjänä oli Anna Sormunen.

Perinteiden mukaan kaupungissa pidetään joka vuosi eri yritysten, museoiden ja näyttelyiden avoimet ovet. Tänä vuonna maahanmuuttaja-asioiden toimikunnan aloitteesta lokakuussa järjestettiin myös tutustumistilaisuus vaaleista. Äänestäjäkoulussa käsiteltiin erilaisia kysymyksiä, mm.: Miten vaalikampanjaa hoidetaan Tampereella ja koko Suomessa, kuka voi asettua ehdolle, millaisia ohjelmia tarjotaan vaaleissa ja miten vaalit ylipäänsä tarkoittavat äänestäjille?

Nyt, kun on jo aika aktivoitua työntekoon, voi Facebookista lukea monia mielenkiintoisia eriaiheisia artikkeleita, joita käsittelevät ja joista keskustelevat venäjänkieliset. Kielen opiskelusta, lasten tunneista, kerhoihin osallistumisesta, sosiaalijärjestelmän muutoksista, työn hausta, ruuan valmistuksesta ja monesta muusta, josta voi lukea Suomesta kertovista blogeista. On mukavaa, että kansalaisemme aktivoituvat. Olemme kykeneviä nostamaan esiin ja keskustelemaan aiheista ja kysymyksistä, jotka huolettavat meitä. Vuoden 2017 kunnallisvaalit lähestyvät. Asetammeko niihin omia ehdokkaitamme ja tuemme heitä päätöksenteossa ja kipeiden asioidemme tallentamisessa, riippuu vain meistä.


Margarita Niemi,
Mosaiikki-Tampere-lehden toimittaja-koordinaattori

Suomennos: Maria Lepistö

Siirry ylös