2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 | 


№ 4 (28)


№ 3 (27)


№ 2 (26)


№ 1 (25)

№ 3 ( 27 ) 2015



Mosaiikki-Tampereen toimitukselta

Margarita Niemi

Hei, rakkaat lukijat!
Syksy on taas tullut. Puut ovat muuttaneet vihreät pukunsa kirkkaanpunaisiin ja keltaisiin asuihin. Me taas olemme teidän kanssanne virittäytyneet tekemään töitä lomiemme jälkeen. Tässä kerrotaan mitä tänä syksynä on kaupungissamme jo tapahtunut ja mitä tulee vielä tapahtumaan.

3.10. Tampereella vietettiin Tampere-päivää. Kaupungin historia on seuraavanlainen: vuonna 1775 ruotsalainen kuningas Kustaa III perusti Tammerkosken alueelle kauppapaikan. Legendan mukaan Kustaa III ihastui luonnosta ja vesiputouksesta, matalikosta, johon pystyi rakentamaan tehtaita, ja antoi kauppapaikalle Tammerkosken putouksella kaupungin arvon nimipäivänään 1.10.1779. Venäjän keisarikunnan aikana Tammerfors (kaupungin entinen nimi) oli iso kauppa- ja teollisuuskeskus. Nimenomaan tänne perustettiin Suomen ensimmäinen iso teollisuusyritys, Tekstiilitehdas Finlayson, ja täällä paloi ensimmäinen sähköllä toiminut katuvalo. Teollisen voimansa takia Tamperetta kutsuttiin ”Pohjolan Manchesteriksi”.

Vähän aikaa sitten Tampereella julkaistiin kaupunkia kuvaava värityskirja. Värityskirja sisältää 35 taiteilija Erkki Kanervan piirtämää kuvaa. 80-vuotias Tampereelta kotoisin oleva taiteilija keräsi yksiin kansiin kaupunkimaisemia eri vuosikymmeniltä. Kirjasta tuli hetkessä hitti, koska tänä vuonna aikuisten suomalaisten suosiossa ovat olleet aikuisten värityskirjat. Värityskirjaa voi ostaa Tampere-seuralta (Kauppakatu 1). Värikynät kuuluvat hintaan. Erikseen voi hankkia myös kortteja ja väritys-kortteja, joita voi lähettää postitse ystäville.

Meillä on ilo kutsua teidät kaikki Venäläiseen klubiin, kerhoihin ja studioihin opinnoilta vapaaseen aikaan, esimerkiksi irlantilaisen tanssin tunneille tai käsityökerhoon. Kerhot kestävät 3 kuukautta, katsokaa aikataulu jäljempänä. Tervetuloa!

Vaikeista, Suomen läpikäyvistä ajoista huolimatta, neuvon kaikkia ”olemaan vaipumatta synkkyyteen”, koska tuskin tämä jää meidän elämämme ensimmäiseksi kriisiksi. Tällaisena vaikeana aikana psykologinen tuki on todella tärkeää. Venäläisen klubin sivuilla www.tampereclub.ru venäjänkielisessä osiossa ”o nas” on uusi linkki venäjänkielisille tarjottavassa psykologisesta avusta (психологическая помощь русскоязычным). Tällä sivulla on hyödyllisiä linkkejä psykologien ja psykoterapeuttien sivuille ja yksinkertaisia ohjeita kriisitilanteesta poispääsemiseen sekä lastenkasvatusneuvoja vanhemmille.

Haluamme kertoa, että kunnostustyöt toisessa maailmansodassa kaatuneiden muistomerkillä on saatu päätökseen Orivedellä. Tielle muistomerkin suuntaan on pystytetty kyltti. Kaikki halukkaat voivat käydä muistomerkillä ja kunnioittaa kaatuneiden muistoa.

Ja nyt vähän iloisempia asioita. Tampereella järjestetään tänä vuonna 50. kertaa Valon viikko. Pyöreiden vuosien takia viikko tulee olemaan tavallista kirkkaampi ja kauniimpi. Kaupungissa järjestettiin kysely ja sen avulla valittiin viikolle eläinten ja lintujen kuvat. Tänä vuonna niitä ovat kettu, pöllö sekä muut linnut ja metsän muodot täydentävät näitä. Valon viikko alkaa uusine tapahtumineen Tampereella 23.10.

Hyvää syksyä ja vointia kaikille Mosaiikki-Tampere-lehden lukijoille!


Kunnioittavasti, Margarita Niemi,
Mosaiikki-Tampere-lehden toimittaja-koordinaattori

Suomennos: Maria Lepistö

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика